Alergije - 19. srpnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Ambrozija: Ozbiljno ugrožava zdravlje i uzrokuje pojavu alergija

Ambrozija je iznimno invazivni korov koji se velikom brzinom širi se Europom, pa tako i Hrvatskom, a zbog njezine peludi se pojavljuje alergija koja preosjetljivim osobama ozbiljno ugrožava zdravlje

ambrozija, alergija

Procjena je da čak 150.000 građana grada Zagreba pati od različitih alergija, čiji se broj tijekom kolovoza i rujna, kada cvjeta ambrozija, poveća i na 250.000.

Uništavanje ambrozije nije samo u interesu pojedinca nego je riječ o interesu društva. Riječ je o iznimno invazivnom korovu zbog čega je rat protiv ambrozije objavljen ne samo u našoj zemlji nego i u Europi. U zemlje Europe ambrozija je došla 1800-ih godina te se brzo počela širiti raznim regijama kontinenta.

Procjena je da čak 150.000 građana grada Zagreba muče različite alergije, čiji se broj tijekom kolovoza i rujna, kada cvjeta ambrozija, poveća i na 250 tisuća

Na područje jugoistočne Europe pristigla je stotinjak godina kasnije, a s obzirom na to da je riječ o invazivnoj vrsti, na nekim poljima, posebice suncokreta, krumpira, bundeve i mahunarki, može uzrokovati velike gubitke. Muški cvjetovi ambrozije proizvode velike količine peludi koji ima visok alergijski potencijal. Iako dosad nema dovoljno pokazatelja, ne može se isključiti ni štetan utjecaj ambrozije na bioraznolikost. Drugim riječima, s obzirom na to da ambrozija ugrožava zdravlje, ima štetan utjecaj na poljoprivredu, bioraznolikost te uzrokuje financijske gubitke, potrebno je ozbiljno pristupiti njezinu uništavanju.

O bitki protiv ambrozije u glavnom gradu Hrvatske razgovarali smo s Ivanom Portolan Pajić, dr. med. iz Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Imate li informacije kakva je situacija s alergijom na ambroziju u Zagrebu?

Općenito, svaki četvrti stanovnik planeta Zemlje pati od peludne alergije, a svaki osmi je alergičan na pelud ambrozije. Alergijske bolesti su najraširenije kronične bolesti današnjice. Više od 60 milijuna Europljana pati od simptoma alergijskih bolesti, a procjenjuje se da u Hrvatskoj 15% stanovništva ima simptome alergijskih bolesti. Procjena je da čak 150.000 građana grada Zagreba muče različite alergije, čiji se broj tijekom kolovoza i rujna, kada cvjeta ambrozija, poveća i na 250 tisuća.

Kako ambrozija predstavlja prijetnju zdravlju građana?

Alergija na pelud ambrozije utječe na smanjenje kvalitete života i predstavlja vrlo velik javnozdravstveni i gospodarski problem. Pritom se procjenjuje da će klimatske promjene i disperzija sjemena ambrozije dodatno povećati koncentraciju peludi ambrozije u zraku četiri puta do 2050. godine. Ova biljka proizvodi goleme količine peludi, čak osam milijuna peludnih zrnaca tijekom pet sati. Uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme, ponajprije alergijski rinitis, alergijski konjunktivitis, ali i astmu.

Kakva je zastupljenost ambrozije na području Zagreba?

Na širem području grada Zagreba udio peludi ambrozije u ukupnom peludnom spektru iznosi 11%, što ga čini visoko zastupljenim. Posljednjih godina zabilježen je porast koncentracije peludi ambrozije u zraku. Najviše dnevne koncentracije peludi ambrozije u zraku su potkraj kolovoza i početkom rujna. Poznato je da se alergijske reakcije mogu pojaviti već pri koncentraciji 20 – 30 peludnih zrnaca u prostornome metru zraka kod osoba osjetljivih na tu pelud pa je dobro znati da je koncentracija najviša u jutarnjim satima i prijepodne, a da se nakon kiše smanjuje.

>>Poznavanje prostorne i vremenske dinamike peludnih zrnaca tijekom godine jedan je od glavnih čimbenika za prevenciju i liječenje peludnih alergija. Kliknite i doznajte kako ublažiti simptome alergija<<

Je li uklanjanje ambrozije regulirano zakonom? Postoji li obaveza njezina uklanjanja?

Europska komisija provodi mjere protiv ambrozije već desetak godina u sklopu strategije protiv invazivnih vrsta te se s tim ciljem pokreću razni projekti poput njemačkog HALT Ambrosia. I u Hrvatskoj je 2007. godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donijelo Naredbu o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije – Ambrosia artemisiifolia L., kojom se propisuju mjere s ciljem njezina suzbijanja i sprečavanja daljnjeg širenja na području Republike Hrvatske. Poduzimanje mjera uklanjanja ambrozije regulirano je i na razini Grada Zagreba Odlukom o komunalnom redu (Službeni glasnik Grada Zagreba broj 3/2014, 16/2014, 22/2014) i Odlukom o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina (Službeni glasnik Grada Zagreba broj 5/2015). Ambrozija se uklanja i uništava u dvorištima, vrtovima, na poljoprivrednom obrađenom i neobrađenom zemljištu, na neizgrađenom građevinskom zemljištu i na drugim površinama na kojima se pojavi te u šumama i lovištima, na javnim zelenim površinama, nasipima i obalama uz vodotokove, kanale i na površinama uz javne prometnice. Za njezino su uklanjanje, bilo agrotehničkim, mehaničkim ili kemijskim mjerama, zaduženi vlasnici, ovlaštenici i zakupci tih površina, a u protivnom su predviđene visoke kazne. U Zagrebu tvrtka Zrinjevac uklanja ambroziju na površinama koje održava. Sa stajališta zdravlja, iznimno je važno shvatiti da je doista riječ o jednom od najjačih alergena u našim krajevima koji se brzo širi, iznimno teško se uništava te je potrebno ozbiljno pristupiti problemu.

>>U našem je tijelu sve povezano pa tako infekcije gornjih dišnih putova – nosa, sinusa, ždrijela i grkljana – mogu biti prolazne, ali i uzrokovati čitav niz komplikacija donjih dijelova dišnih putova. Kliknite i na vrijeme zaustavite upalu dišnih putova<<

Što možemo sami učiniti radi prevencije simptoma alergije koje izaziva ambrozija?

Postoje općenite mjere prevencije na koje bi trebalo pripaziti:

  1. informirati se o kretanjima peludnih alergena
  2. izbjegavati odlazak u prirodu tijekom sunčanog i vjetrovitog vremena
  3. za odlazak u prirodu izabrati dan nakon kiše jer su tada koncentracije peludi u zraku najniže
  4. nakon boravka na otvorenom pri povratku kući oprati ruke, otuširati se, oprati kosu i presvući odjeću
  5. ne sušiti rublje na zraku u vrijeme visokih koncentracija peludi
  6. prekriti krevet i zatvoriti prozore u vrijeme najveće koncentracije peludi
  7. nositi sunčane naočale i šešire tijekom dana
  8. četkati i prati kućne ljubimce jer oni također skupljaju pelud
  9. boraviti u zatvorenim i klimatiziranim prostorima
  10. uzimati redovito terapiju koju vam je propisao liječnik.

Ako primijetimo livadu, odnosno područje na kojem se nalazi ambrozija, kome bismo to mogli prijaviti?

Za Grad Zagreb informacije potražite na stranicama Gradskog ureda za zdravstvo, Odjel zdravstvene ekologije te Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo. Dodatne informacije mogu se dobiti i na web stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button