Riječ farmaceuta - 6. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić

Dosadne krvopije: Učinkoviti, a jednostavni načini da se riješite komaraca

Na lice repelente treba nanijeti tako da se sredstvo rastrlja među dlanovima, a potom pažljivo nanese izbjegavajući područje oko očiju i usta

komarac, komarci

Osim malarije, komarci prenose i žutu groznicu, denga groznicu, virus zapadnog Nila, a prije nekoliko godina otkriveno je da su odgovorni i za širenje Zika virusa.

Ženke komaraca možemo smatrati najsmrtonosnijim životinjama na svijetu – svake godine svojim ubodima šire malariju koja ubija dva do tri milijuna ljudi te zaraze još dvije stotine milijuna. Većina ovih bolesti javlja se u tropskim i suptropskim područjima, a u Hrvatskoj su sporadično zabilježeni slučajevi denga groznice i bolesti virusa zapadnog Nila. Više je od 30.000 različitih vrsta komaraca, no posebno je agresivan i opasan tigrasti komarac (Aedes albopticus) koji je podrijetlom iz jugoistočne Azije, a svijetom se proširio sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Za razliku od običnog komarca koji je aktivan noću, tigrasti komarac je vrlo agresivna, dnevno aktivna vrsta jer napada tijekom cijelog dana.

Češanjem se stanje dodatno pogoršava, a može nastati i ranica, čime se otvaraju vrata bakterijama

Češanjem se stanje pogoršava

Nakon što ubode, komarac na mjestu uboda ostavlja slinu na koju čovjekov imunosni sustav reagira te brzo počinje proizvodnja antitijela koja se vežu za slinu komarca, a aktivira se i histamin kako bi povećavao propusnost kapilara za leukocite i druge proteine koji se priključuju borbi protiv stranih tijela. Histamin uzrokuje alergijsku i upalnu reakciju te zbog njega krvne žile u blizini uboda nateknu i stvore oteklinu koja prilično svrbi. Češanjem se stanje dodatno pogoršava, a može nastati i ranica, čime se otvaraju vrata bakterijama. Ako je komarac zaražen nekim od virusa, odnosno plazmodijem malarije, slinom će na mjestu uboda prenijeti zarazu. Komarci se razmnožavaju na prostorima s visokim postotkom vlage i gdje je vegetacija bujna, a ličinke se razvijaju u vodi, pa i maloj količini u predmetima koje čovjek ostavi ili odbaci. 

Djeci trebaju posebni proizvodi za zaštitu od komaraca

Komarac postaje aktivan kad temperatura zraka prijeđe 15 °C te praktički već u rano proljeće treba početi čišćenje okoliša te uklanjanje svih mjesta i predmeta u kojima se može zadržavati voda. Pri boravku u prirodi treba nositi odjeću dugih rukava i nogavica, a nezaštićene dijelove tijela zaštiti repelentom, sredstvom koje odbija insekte. Pri njihovoj primjeni uputno je proučiti sastav i upute o učestalosti primjene te trajanju zaštite, a za djecu treba birati odgovarajuće proizvode. Proizvode za odrasle mogu koristiti trudnice i dojilje. Jedan od starijih, ali još učinkovitih repelenata je DEET (dietil-meta-toluamid), koji u koncentraciji od 30 posto pruža zaštitu od komaraca tijekom šest sati. Djeca u dobi od dvije do dvanaest godina mogu ga koristiti u koncentraciji do 10 posto, no tada je trajnost zaštite jedan do tri sata. Proizvode koji sadrže ikardin (ili pikardin) mogu koristiti odrasli i djeca starija od šest godina u koncentraciji od 20 posto koja pruža zaštitu do sedam sati. Beta-alaninat (ili etil-butil-acetil-aminopropionat) u koncentraciji 10 – 15 posto odbija komarce do šest sati. Pogodan je i za djecu stariju od šest godina, a za mlađu djecu treba koristiti proizvode koji sadrže do 8 posto beta-alaninata.

Iako se proizvodi koji sadrže eterična ulja citronele, limunske trave, eukaliptusa ili geraniola često ističu kao prirodan i siguran izbor, treba znati da štite najdulje jedan sat

Prirodni proizvodi kao mirisi za prostorije koji odbijaju komarce

Iako se proizvodi koji sadrže eterična ulja citronele, limunske trave, eukaliptusa ili geraniola često ističu kao prirodan i siguran izbor, treba znati da štite najdulje jedan sat, da se ne preporučuju za nanošenje na kožu djece mlađe od tri godine i da koža odraslih, posebno kad je dodatno izložena suncu, može reagirati alergijskom reakcijom. No ti prirodni proizvodi mogu se koristiti kao mirisi za prostorije ili okoliš koji će dodatno odbijati komarce. Popis svih proizvoda koji su dobili odobrenje za stavljanje na tržište, dakle onih koji se smatraju sigurnima za ljudsku primjenu donosi Ministarstvo zdravstva te se može pronaći na njihovim stranicama ili u Narodnim novinama. Pri korištenju treba imati na umu da se repelenti ne nanose na kožu pokrivenu odjećom, ozlijeđenu ili iritiranu kožu. Na lice ih treba nanijeti tako da se sredstvo rastrlja među dlanovima, a potom pažljivo nanese izbjegavajući područje oko očiju i usta. Ako su komarci posebno agresivni ili ubadaju bez obzira na naneseni repelent, može se nanijeti još jedan tanki sloj istog ili, još bolje, drugog repelenta. Ulazak komaraca u zatvorene prostorije sprječava se stavljanjem zaštitnih mreža na prozore i vrata te primjenom repelenata za prostorije (uređaji ili sprejevi). Ako se u okolišu primijete veći rojevi komaraca, može se pozvati neku od ovlaštenih tvrtki za dezinsekciju koja će uništiti njihovo leglo, a za pomoć se može obratiti i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Državni zavod za zaštitu prirode brine se o prisutnosti stranih invazivnih životinjskih i biljnih vrsta, prati njihovu pojavnost te se njima može prijaviti ako se primijeti prisutnost tigrastog komarca.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button