Riječ farmaceuta - 31. prosinca 2022.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Savjeti za uživanje u blagdanima na zdrav način

Živimo u turbulentnim vremenima, a pritom nas i opet prate zimska i blagdanska depresija, pretjerana euforija, stres te sve njihove posljedice. Ove godine podvucite crtu i okrenite situaciju

uživanje u blagdanima na zdrav način

Kraj godine nam je došao i prije nego smo ga postali svjesni (opet!). Još jedna užurbana godina, prepuna svakojakih zabrinjavajućih vijesti. I dalje prisutan COVID-19 povezan sa svim ostalim zdravstvenim rizicima. Rat u Ukrajini. Inflacija. Uvođenje Eura kao nove hrvatske valute.

5 zdravih novogodišnjih odluka koje je lako ostvariti

Vrijeme od Božića do Sveta tri kralja, tradicionalno je vrijeme za okupljanje obitelji, prijatelja, zimski godišnji odmor, ispraćanje stare i doček Nove godine. Za neke je to vrijeme slavljenja radosti života, za druge vrijeme koje bi najradije prespavali. I za jedne i za druge to je vrijeme koje može donijeti zdravstvene probleme ili zdravstvene boljitke. I za jedne i za druge to može biti vrijeme za donošenje novih odluka. Vrijeme je za ozbiljan razgovor sa samim sobom.

Izbjegnite zimsku i blagdansku depresiju

Blagdani započinju neposredno nakon zimskog solsticija, najkraćeg dana u godini. Pojam zimske depresije nije samo figurativni pojam za izrazito loše raspoloženje, tugu, umor i iscrpljenost, nevoljkost i strah od budućnosti. Nedostatak sunčevog svijetla, hladnoća, nedovoljni boravak na zraku, uz nagomilani umor i stres, uzrokuju zimsku depresiju. Blagdanska depresija također je poznat zdravstveni problem. Javlja se češće u samaca, kojima njihova samoća postaje neizdrživa ili u osoba koje žive u neskladnim obiteljima, kojima odlazak na posao ili u školu predstavlja spas od loše kućne atmosfere.

Odlučite ove godine promijeniti stanje. Samci mogu napraviti veliko pospremanje ili učiti neki strani jezik ili se dobro „zabundati“ te otići u susjedni grad u istraživanje. Oni koji se užasavaju obiteljskih ručkova, kupovine poklona, kićenja jelke i božićnih pjesama ili samo to ne žele u određenom krugu ljudi, trebali bi jasno to izreći. Ako to nikako ne mogu, trebaju pokušati pronaći neko vrijeme za sebe i u to vrijeme raditi što god žele, kako bi se „nagradili“ za uloženi trud da u lošem okruženju ostanu mirni i što manje pate zbog neželjene situacije.

Štetna euforija

Suprotno lošim blagdanskim raspoloženjima su stanja euforije. Pretjerana uzbuđenost, prenaglašeno blagdansko ponašanje, pojačana hiperaktivnost u želji da se nadoknadi sve ono što se tijekom godine ne stiže. Susreti sa svim dragim i manje dragim ljudima za koje nije bilo vremena tijekom godine.

Ovi preveliki veseljaci svakako bi trebali pronaći vrijeme za dobar odmor, dovoljno sna, za malo povlačenja u mir i tišinu, za predah od silnog uzbuđenja. Trebaju uzeti vrijeme za odmor sa samim sobom, vrijeme za povlačenje u tišinu i spokoj.

I opet – stres

I jedno i drugo stanje dovode do stresa, a on pak uzrokuje pad imuniteta, probleme sa spavanjem, želučano-crijevne probleme, kardiovaskularne probleme i sve ostale tegobe koje lako prijeđu u bolesno stanje kad je organizam iscrpljen. Pored toga, kroničnim bolesnicima remeti se ustaljeni red koji je presudan za dobru kontrolu bolesti. Najzad, pojačana konzumacija hrane i alkohola dodatno je opterećenje koje apsolutno treba izbjegavati.

Korisni savjeti za zdravo uživanje

Dakle, ove godine odlučite uživati u blagdanima na zdrav način.

  • Pobrinite se da se dobro odmorite i prikupite snagu za izazove siječnja i ostatka godine.
  • Božićne blagdane provedite samo s dragim ljudima.
  • Ako ste sami, pokušajte uživati u samoći ili izađite na neki trg, upoznat ćete i druge samce.
  • Ako u obitelji imate starije ili bolesne članove i ako oni žive sami, posvetite im malo vremena. Njihova sreća zbog vašeg dolaska je zarazna.
blagdanska jela na zdrav način

Naša tradicionalna blagdanska jela na zdraviji način

Htjeli ili ne, jelovnik nam se u prosincu mijenja te je ovo izazovan period za sve koji se žele...

SAZNAJTE VIŠE
  • Nemojte se nagrađivati lošom hranom i alkoholom.
  • Izađite u ranojutarnju ili predvečernju šetnju, očistite misli.
  • Odlučite se zdravije hraniti, odlučite više hodati, dozvolite sebi da kažete ne.
  • Odlučite pobijediti stres.
  • Odlučite da ćete više brinuti o svome tijelu i slušati signale koje vam šalje.
  • Odlučite više brinuti o svojem zdravlju.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button