Psiha i emocije - 20. prosinca 2018.
AUTOR ČLANKA - Tatjana Divjak, life&business coach

Recept za ostvarenje novogodišnjih odluka

Zdravlje, financije, posao i obitelj najčešća su područja u kojima želimo promjene ili ostvarenje nekog cilja, a važno je odlučiti promijeniti svoje navike ili barem odrediti nekoliko ciljeva

Ostvarenje novogodišnjih želja

“Ljudskom srcu uvijek nešto treba,
Zadovoljno nikad posve nije:
Čim željenog cilja se dovreba,
Opet iz njeg sto mu želja klije.”

Shvatio je to davnih dana pjesnik Petar Preradović i ovim stihovima započeo svoju pjesmu “Ljudsko srce”. I doista! Koliko toga želimo, koliko želja ispunimo i opet nam se čini da nam još samo nešto nedostaje kako bismo bili ispunjeni i sretni.

Mnogi su ljudi skloni donošenju odluka koje bi im trebale promijeniti život nabolje, a prirodan trenutak za promjenu mnogima je početak godine. Obično je riječ o odustajanju od nekih navika kojih se želimo riješiti, no već s prvim danima (u najboljem slučaju tjednima) nove godine zaboravit ćete donesene odluke ili odustati od njih.

>>Ako je vjerovati znanstvenicima, čak 90 posto nas ne uspije ostvariti novogodišnje odluke. No uz malo truda i promjenu perspektive, rezultati neće izostati. Evo kako!<<

Odakle početi?

Osjećate li i vi odsutnost nečega u svom životu ili smatrate da ste došli do trenutka kada treba okrenuti novu stranicu, poželjno je da preispitate vlastite programe i navike koji vas ili sprečavaju da krenete dalje ili pak njihov nastavak znači da do ostvarenja željenog cilja neće doći. A kad ih otkrijete, što je lakši dio procesa, od njih treba odustati ili ih se odreći, što je već puno teže.

Navika se, doista, teško odreći, no još je teže odreći se onih loših. Navike su oblici ponašanja koje smo naučili pod utjecajem okoline ili okolnosti i toliko ih učestalo provodimo da za njih više ne trebamo svjesnost. Činimo ih a da ih nismo svjesni ili im se jednostavno ne odupiremo. Postale su dio nas, dio našeg karaktera. Kaže se da se „klin klinom izbija“ pa je i za ispravljanje loših navika potreban svjestan napor.

Mnoge nas navike dovode u probleme, čine nas nezadovoljnima, nesretnima ili su pak štetne za nas ili okolinu, no ipak od njih ne odustajemo. Razne ovisnosti, kašnjenje, odgađanje… Najčešće smo spremni na promjenu tek kada upadnemo u krizu, a mnogi, nažalost, ni tada.

Formule uspjeha

Krenite malim koracima – Odlučite što je to što vam smeta i krenite pomalo. Početak promjene predstavlja svjesno donošenje odluke da ćete neku naviku promijeniti. Ponekad odustajete samo zato što vaša odluka nije bila dovoljno čvrsta. Budite spremni na borbu sa samim sobom jer je, kao i kod svake promjene, otpor neizbježan te ga trebate spremno dočekati. Ići malim koracima znači – danas ili sada neću činiti ono što mi smeta ili ću činiti ono što mi je potrebno. Čak i mali pomak često nam pomaže kao i velika postignuća.

Zapišite odluku – Pomoći će vam ako svoju odluku stavite na papir. Možete čak i potpisati izjavu uz datum kada ste odluku donijeli i rok u kojem želite ostvariti promjenu.

SMART princip – Učinkovito je pristupiti postavljanju ciljeva prema principu SMART (mudro): specifično, mjerljivo, aktivno, realno i vremenski određeno. Ako cilj postavite u skladu s tim principom, veća je vjerojatnost da će vaša odluka uroditi plodom.

Prepoznajte pozitivne promjene – Što je cilj dugoročniji, potrebno je češće zamjećivati pozitivne efekte koje dobivate odustajanjem od loše navike kako biste održali pozitivan stav i motivaciju. Osim toga, tako ćete se lakše prilagoditi novoj situaciji i otporima koji se pojavljuju svakog dana kada korak po korak ostvarujete svoj cilj.

Odredite prioritete – Ako imate više loših navika (a tko ih nema?), odredite prioritete i postupno mijenjajte ono što vam ne donosi rezultate. Odlučno i bez odgađanja.

Obvežite se nekome do koga vam je stalo – Neka vas ta osoba podsjeća na vašu odluku i pomogne vam da izdržite krize. Pomoći će vam ako od bliskih osoba tražite potporu objavljujući im svoju odluku.

Cilj po cilj do ispunjenog života

Budete li ustrajni i izdržite barem osam tjedana, čestitajte si i odredite novi cilj (prema SMART sustavu) i ostvarujte one za koje procijenite da će vam donijeti najviše koristi. I ne pretjerujte u broju tih ciljeva. Krenite s jednim, najvažnijim i uživajte u novom ispunjenijem životu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button