Psiha i emocije - 8. kolovoza 2019.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov, mag. psih.

Kako se nositi s narcisoidnom osobom u obitelji?

Narcisoidne osobe žude za potvrđivanjem njihove vrijednosti, divljenjem, osjećajem da su posebni, a paralelno, i da su bolji od drugih

narcis

Narcisoidnost predstavlja ekstremnu usmjerenost i grandiozan pogled na sebe, a narcisoidne osobe imaju pretjeranu potrebu da im se drugi dive i osjećaju se povlašteno u odnosu na druge. Naravno, narcisoidne crte ličnosti kod nekih ljudi mogu biti tek u naznakama, a kod nekih mogu potpuno dominirati.

Narcisoidnost je, stoga, puno više od viška samopouzdanja koju netko iskazuje. Njezina priroda je dualna i može varirati. Od funkcionalnosti (ako je prisutna u blagoj mjeri) do destruktivnosti. Generalno gledajući, narcisoidne osobe žude za potvrđivanjem njihove vrijednosti, divljenjem, osjećajem da su posebni, a paralelno, i da su bolji od drugih. Sve ove karakteristike, ukoliko su veoma izražene, mogu značajno i negativno utjecati na odnose koje narcisoidne osobe imaju s drugim ljudima.

Zašto sabotiramo sami sebe: Stojite li na putu svoje sreće?

Kako se postaviti prema narcisu

Naime, zbog spomenutih karakteristika, odnosi s narcisoidnim osobama mogu biti veoma iscrpljujući. Također mogu negativno utjecati na samopouzdanje osoba koje se nalaze u prisutnosti „narcisa“.

Prvo što mnogima padne na pamet je, naravno, mogućnost da se udalje od takvih osoba. Međutim, zbog relativno česte pojave narcisoidnosti u društvu, postoji velika mogućnost da smo mi ili netko koga znamo partneri narcisoidne osobe, njezino dijete, ili roditelj. Stoga je prekidanje odnosa u nekim slučajevima veoma teško ili nemoguće. Kako se postaviti kada narcisoidna osoba predstavlja dio naše obitelji? Donosimo nekoliko savjeta:

Ne nasjedajte na provokacije i ne ulazite u svađu

Kod osoba s narcisoidnim crtama ličnosti, čest je slučaj da veoma teško sagledavaju vlastito ponašanje i prihvaćaju (negativne) povratne informacije. Stoga bi ulazak u svađu s „narcisima“, ili dokazivanje bilo kakve vrste, za njih samo predstavljalo dokaz da vi imate problem. Ukoliko je moguće, najbolje je ignorirati provokacije ovih osoba. Ne opravdavajte pretjerano svoje postupke, jasno komunicirajte i jasno postavite svoje granice. Jer konačno, kritike narcisoidnih osoba u većoj su mjeri usmjerene na veličanje njihove vlastite vrijednosti, a malo ili uopće ne govore o vama.

Budite svjesni mogućnosti

Često u nezdravim odnosima osobe izgube iz vida različite opcije koje postoje. Primjerice, u obiteljskom odnosu s „narcisom“ osobe su najčešće u uvjerenju kako nemaju nikakve druge mogućnosti osim postojećeg stanja – statusa quo. Međutim, važno je osvijestiti da uvijek postoje opcije. Možete odlučiti provoditi što je manje moguće vremena s narcisoidnim članom obitelji. Također možete postaviti jasne granice u razgovoru (rečenicama poput: „Ako mi se još jednom obratiš na taj način, završavam ovaj razgovor.“), možete jednostavno odlučiti ne razgovarati o temama za koje pretpostavljate da bi bile povod za sukob, ili možete odlučiti u potpunosti prekinuti odnos.  U svakom slučaju, sama pomisao da postoji više izbora za vas može biti ohrabrujuća.

Kako nam negativne emocije pomažu u životu

Sreća u nesreći: kako nam “negativne” emocije pomažu u životu

Otkrijte kako nam dvije česte ljudske emocije, ljutnja i strah, unatoč nelagodi koju u nama izazivaju, mogu pomoći u...

SAZNAJTE VIŠE

Obratite se za pomoć

Često se pri postavljanju granica u odnosu prema osobama s narcisoidnim crtama ličnosti one osjete napadnutima. Tada se krenu ponašati obrambeno, ponižavati ili vrijeđati. Važno je osvijestiti da postupci narcisoidnih osoba nisu vaša krivnja. Međutim, s ovakvim i sličnim situacijama u obiteljskom okruženju veoma se izazovno nositi sam. Stoga, uvijek je dobro obratiti se za pomoć stručnjacima poput psihoterapeuta, koji će vam pružiti podršku u procesu i drugačiji pogled na situaciju. Gotovo uvijek postoji nekoliko mogućnosti za razrješenje određenog životnog izazova, a te mogućnosti možete istražiti kroz razgovor sa psihoterapeutom te potom i odlučiti o budućim koracima.

ANKETA

Kako vi postupate s nekim tko je narcis?

a)Podilazim mu, tako je lakše
b)Ignoriram njegove zahtjeve
c)Ulazim u debate, nastojim ga razuvjeriti
d)Pohvalim njegovo samopouzdanje
e)Spustim ga na zemlju

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button