Psiha i emocije - 12. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Tatjana Divjak

Odmorite se u potpunoj šutnji

Naša je svakodnevica ispunjena bukom. Zvonjava telefona, radio, glazba, žamor ljudi. Promet, zvukovi i riječi, riječi, riječi... Jeste li spremni na malo šutnje?

Opustite se šutnjom

Ljetne vrućine idealno su vrijeme da predahnemo od posla, pa je i naš običaj da se većina godišnjeg odmora koristi ljeti, sasvim logičan. Bilo da volite društvo ili samoću, aktivni odmor ili potpuno ljenčarenje, najbolji način da se temeljito očistite od napora koji ste nagomilali mjesecima rada jest – šutnja!

Naime, naša je svakodnevica ispunjena bukom. Zvonjava telefona, radio, glazba, žamor ljudi. Sastanci, pregovori, konferencije. Promet, žurba, zvukovi i riječi, riječi, riječi… Često nas upravo ta stalna buka smeta, svjesno ili nesvjesno, ne samo kako bismo se koncentrirali na ono što činimo nego i da bismo u miru razmislili o onome što bismo željeli, trebali ili mogli ostvariti. Mir i tišina potrebni su nam da uistinu shvatimo, osjetimo i prepoznamo što je to u nama, što želimo postići, imati i kakvi trebamo biti. Jeste li spremni na malo šutnje?

Mir i tišina potrebni su nam da uistinu shvatimo, osjetimo i prepoznamo što je to u nama, što želimo postići, imati i kakvi trebamo biti

Nimalo lagan zadatak

Mnoge religije šutnju njeguju radi postizanja mira, bez obzira na to je li riječ o kraćim periodima šutnje u svakodnevnom životu ili periodima kad se, na neki način, povlačimo od ostatka svijeta da bismo utišali sve oko sebe, te napokon i čuli što nam ono što zovemo „dušom” zapravo želi reći. Često je u svakodnevnom obilju obaveza teško, pa i nemoguće, pronaći mjesto i vrijeme za malo tišine, no za šutnju možete naći vremena dok ste na odmoru. Jeste li spremni napokon malo– ušutjeti?

Mislite li da je to lako, onda vjerojatno niste iskušali kako je to zapravo. Čak i nekoliko sati, a kamoli nekoliko dana, koliko je preporučljivo za ulazak u unutarnji dio sebe, jedan je od iznimno teških zadataka za današnjeg čovjeka.

Koje su prednosti šutnje? Prakticiranje šutnje na jedan dan može vam prvenstveno pomoći da se opustite, ali i uvidite obrasce vlastitih (ne)mogućnosti slušanja i govorenja, te napose umirite bujicu misli koje vas svakodnevno salijeću (kažu da nam dnevno kroz glavu projuri čak 90.000 misli).

Ako ste u mogućnosti sebi dopustiti i organizirati „povlačenje” od svijeta na nekoliko dana (4 – 7 dana je idealno vrijeme za prakticiranje šutnje), koje treba provesti u potpunoj tišini, bez sredstava komunikacije, ali i bez knjiga i interneta, učinit ćete najviše za svoje psihičko, ali i fizičko zdravlje. Ako vam je pritom moguće to povlačenje provesti u prirodi – osigurali ste si pravi duhovni jack-pot. No bit će dovoljno i ako se povučete u neki prostor u svom domu, uz podršku svoje obitelji. Pokušajte uz to dogovoriti da i drugi članovi obitelji prakticiraju isto.

Umirite bujicu misli koje vas svakodnevno salijeću – kažu da nam dnevno kroz glavu projuri čak 90.000 misli

Savjeti za period šutnje

Ne postoje pravila, no nije naodmet podsjetiti se na neke savjete koji vam u organizaciji perioda šutnje mogu biti od koristi.

  • Osigurajte da vam je na raspolaganju dovoljno hrane, da jela budu laka za probavljanje. Uobičajenu količinu barem upola smanjite, a ako možete, taj dan (ili barem dio perioda) provedite posteći. Osim što će vam pomoći u postizanju mira, takav će vam pristup osigurati da ne budete izloženi potrebi komuniciranja s vanjskim svijetom. Pijte puno tekućine (vode ili čaja).
  • Ako ste u prirodi, opuštajte se gledajući boje, oblike, slušajući zvukove oko vas. Ptice, cvrčci, vjetar, šum mora… Ima li ljepše glazbe? Ne slušajte glazbu koju je stvorio čovjek! Potpuno izbjegavajte gledanje televizijskog programa i slušanje vijesti.
  • Ako čitate, svedite to na minimum, a i tada neka to bude inspirativna literatura.
  • Dišite duboko i usporite disanje.
  • Pokušajte umiriti misli. Isprva će vam to biti jedan od najvećih izazova, ali što dulje vremena budete proveli u tišini, misli će se sve lakše i brže smirivati.
  • Pažnju prebacite na ono što osjećate čulima: miris, dodir, vid, sluh, okus.
  • Provedete li više dana u tišini, može vam se dogoditi da vas obuzmu osjećaji koje ste na neki način potisnuli. To je prirodno i dobro. Dopustite suzama, ali i smijehu da izađu prirodno i bez ustezanja (zapamtite, dogovor s obitelji osigurava vam „sigurnu” okolinu i nitko vas tada neće smatrat i čudnim).
Ako unatoč velikoj želji ipak niste u stanju šutjeti, barem ograničite svoju potrebu za govorenjem i komuniciranjem na minimum

Koliko god vam se isprva činilo jednostavnim, organizirati nekoliko dana (pa i sati) šutnje nije lak zadatak. Ako unatoč velikoj želji to ipak niste u stanju, barem ograničite svoju potrebu za govorenjem i komuniciranjem na minimum. Zavjet tišine za osnovnu ideju ima komunikaciju s Bogom. Od sebe, u ovom kratkom periodu šutnje, očekujte postizanje mira, čišćenje i osvješćivanje o onome što zapravo želite (reći) i koliko možete (čuti). Pssst…

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button