Psiha i emocije - 15. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - Nebojša Buđanovac

Upotrijebite maštu kao lijek – sanjarite svakodnevno o dobrom zdravlju

Maštanje izaziva određene fizičke simptome kao što su reakcije tijela na osjećaje koje proživljavamo u snu. Pokušajte iskoristiti moć mašte u svoju korist

Masta kao lijek

Kad se spominje maštovitost, na trenutak biste mogli pomisliti da je to nešto što nije stvarno pa stoga i ne može pomoći.

No misli, riječi i prizori koji se pojavljuju u našoj svijesti itekako mogu utjecati na fizičke reakcije u tijelu.

Što je to mašta?

Činjenica je da vaš mozak često ne može razlučiti stvarnost od mašte, odnosno nije siguran je li ono što zamišljate stvarno.

Kao primjer može poslužiti trenutak kada gledate neki doista napet film, triler ili horor. Možda ste i vi među onima kojima se puls i disanje ubrzaju dok gledate određene scene ili barem osjećate napetost te se ponekad trzate.

I tijekom sna vaše tijelo može reagirati na strah, radost, tugu ili uzbuđenje, odnosno sve one osjećaje koje proživljavate u snovima.

Tako vaša mašta može biti vrlo snažan alat za otpuštanje stresa, ublažavanje boli, ali i ostale neželjene simptome.

S druge strane, mašta je u samoj srži stvaralaštva, svake kreacije i inovacije, a posebno svoj izričaj nalazi u umjetnosti.

Mašta je sve. Ona je pregled svih nadolazećih životnih atrakcija. Mašta je važnija od znanja

Svoje prve godine života provodimo u svijetu mašte – za nas su igračke žive i stvarne, čudimo se svemu, ništa na svijetu nije nemoguće, a padovi nas ne ometaju u postizanju željenog cilja.

Naravno, djecu moramo „prizemljiti“, no ne smijemo im sasjeći krila. Jer, osim što time štetimo razvoju njihove kreativnosti, tako im znatno umanjujemo mogućnost postizanja punog potencijala.

Ciljana maštovitost

Česta je predrasuda da nam s godinama slabi sposobnost maštanja. Prava je istina da nas maštovitost nije napustila nego smo je mi odbacili.

Život nas pritišće te, suočavajući se svakodnevno s izazovima, za maštu nemamo vremena, ne zanima nas što bi bilo kad bi bilo…

No, ako zbog ničega drugoga, onda zbog opuštanja i zdravstvenih dobrobiti, ipak bismo trebali potaknuti maštu.

Nikada nije kasno vježbati maštovitost te tako smanjiti anksioznost, strah, napadaje panike, ublažiti napetost mišića, bol, ubrzati oporavak nakon ozljeda i zahvata, popraviti kvalitetu sna…

Određenim vizualizacijama (može i vođenom vizualizacijom raspolažete li audiozapisima) možete usmjeriti svoj um na točno određen prizor.

Cilj je razviti svrhovitu, ciljanu maštovitost (i spriječiti misli da pritom „skaču“ na druge teme) koja će vam pomoći u postizanju željenih fizičkih reakcija.

Dok maštanje uglavnom uključuje osjet vida, odnosno zamišljanje slika, mogli biste sadržaj obogatiti razmišljajući o mirisima, okusima, zvukovima i svim detaljima koje možete prizvati u sjećanje pa će vaši zamišljeni prizori biti snažniji i djelotvorniji.

Sočna, slatka naranča

Za trening biste mogli pokušati zamisliti veliku naranču. Izvadite nož i narežite naranču na četvrtine, a potom uzmite komad i uživajte u njegovoj slatkoći, sočnosti, svježemu mirisu…

Vrlo brzo osjetit ćete lučenje sline, a sličnu vježbu možete pokušati s bilo kojim drugim vama dragim jelom.

Pokušajte razviti vlastite vizualizacije te je najvažnije da su one vama smislene i jake

Tako biste mogli pokušati vježbati i ostala osjetila – maštajte o mirisu vašeg najdražeg eteričnog ulja, maštajte da milujete toplog kućnog ljubimca, maštajte o omiljenim pjesmama (pritom sjedite u tišini, dakle dozovite pjesmu u misli) i slično.

Naravno, ne možemo svi biti tako detaljni, no ne brinite se jer intenzitet ovisi o pojedincu. Važno je samo da se usmjerite na što više detalja i pritom nastojite koristiti sva osjetila.

Ne zaboravite da ste vi redatelj tog „filma“, kontrola je u vašim rukama. Ako vam ne odgovara određena slika, usmjerite se na nešto drugo ili otvorite oči i prekinite maštanje.

Ljekovite vizualizacije

I za kraj, evo nekoliko prizora koji bi vam možda mogli pomoći da ublažite specifične simptome bolesti.

Osnovno je pravilo odabrati prizor koji je vama snažan i živ te pritom nastojte u mašti koristiti što više osjetila. Navedeni su samo neki primjeri, a eksperimentiranje je prepušteno vama.

Opustite se te se pritom pokušajte zabavljati i uživati. Danas, prigodno, pokušajte zamisliti predivno božićno drvce, miris bora, iskrice prskalica…

Što sve mašta može?

Opuštanje od stresa

 • opušteno ležite na vodi, gledate nebo, oblake, ptice…
 • čvrsto zapetljan konopac se polako otpušta
 • vosak koji se polako omekšava i topi
 • zamislite da sva napetost iz vašeg tijela postaje voda koja se slijeva niz vas i nestaje u zemlji

Cijeljenje posjekotina i rana

 • žbukom se prekrivaju sve pukotine u zidu
 • stanice i vlakna vežu se međusobno čvrstim ljepilom
 • slažete puzzle i svi dijelovi dolaze na svoje mjesto
 • cipele čvrsto vežete vezicama

Za srčanožilne bolesti

 • malena četka prolazi kroz vaše žile i čisti nakupine plaka sa stijenki
 • voda teče slobodno širokim koritom rijeke
 • posada malenog čamca zajednički vesla, a čamac klizi glatkom površinom mora

Za karcinom

 • morski pas guta sve stanice karcinoma
 • tumor se smanjuje na vrućem suncu sve dok u potpunosti ne ispari
 • lijekovi u vašem tijelu postaju zrake svjetla koje pale i uništavaju stanice karcinoma

Za ublažavanje bolova

 • sav je bol smješten u velikoj, čvrstoj, metalnoj kutiji, dobro zatvorenoj, obavijenoj lancima na kojima je velika brava
 • uzimate daljinski upravljač – smanjujući zvuk sve više smanjujete svoj bol

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button