Psiha i emocije - 1. studenoga 2022.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Život mrtvih je u sjećanju živih

Rastanak od voljene osobe je bolan, a tugovanje može ostaviti duboke ožiljke na duši. No postoje brojni načini na koje svoje najmilije možemo očuvati od zaborava, a sebi dopustiti izlječenje i nastavak života bez njih

uspomene na umrle-tuga-žalovanje

David Eagleman, neuroznanstvenik i pisac, primjećuje da postoje tri smrti. Prva je kada tijelo prestane funkcionirati, druga dolazi kada se tijelo pokopa, a treća se događa kad se vaše ime izgovori posljednji put. To je posljednja smrt koju mi, najbliži umrlima, možemo spriječiti.

Kada umre voljena osoba, često nam ostaje osjećaj nemoći i nesigurnosti, uz pitanje – kako dalje? To je prirodno, ali i nevjerojatno teško, a upravo u tom trenu možemo početi raditi na sprečavanju da se ta treća smrt ikada dogodi. Odavanje počasti uspomeni na preminulu osobu način je preuzimanja kontrole nad svojom tugom i njezina pretvaranja u nešto pozitivno. Odlaskom voljenih mi gubimo dio sebe, a obilježavanje sjećanja na njih znači da si dopuštamo izlječenje i prihvaćanje činjenice da život neće biti isti, pojasnila je dr. Jada Jackson Hill za Fatherly.com, savjetnica za mentalno zdravlje.

Kako prebroditi tugu i nastaviti život nakon gubitka voljenih

Dakle, što vi i vaša obitelj možete učiniti da uspomene na voljenu osobu ostanu žive? Evo nekoliko prijedloga koji će vam pomoći u procesu tugovanja.

Dobrotvorne aktivnosti u njihovo ime

Zaklade koje nose ime po voljenima kojih više nema poput Ane Rukavine, primjer je kako generacije mogu čuvati uspomenu na naše preminule. Međutim, neće svatko imati snage i mogućnosti osnovati zakladu, udrugu ili neku sličnu organizaciju koja će plemenitim ciljevima čuvati ime voljene osobe od zaborava. To vas ne mora spriječiti u organizaciji manjih humanitarnih akcija, primjerice, da na njihov rođendan organizirate skupljanje sredstava za nekoga tko boluje od iste bolesti, prolazi istu nevolju ili je, općenito, u potrebi. Imate li mogućnosti, možete stipendirati, odnosno financijski podržati neko dijete koje je istih godina kao što je bilo vaše ili opskrbiti stariju osobu medicinskim pomagalima koja su trebala vašoj majci ili ocu, brinuti se o starijem susjedu kao što ste brinuli o svojim preminulim roditeljima i slično. Drugim riječima, učinite za druge ono što biste činili za njih da su živi ili što bi oni voljeli da vi činite. I pričajte drugima o njima, koliko su vam značili, što su radili, u što su vjerovali… Te vrijednosti žive i dalje, upravo u vama.

Pripremajte njihovu omiljenu hranu

Hrana je uvijek izvrstan način da se s nekim povežete i izvrstan je način da održite uspomenu na nekoga. Bilo da kuhate po njihovom najdražem receptu ili jednostavno uživate s vremena na vrijeme u slasticama koje su i oni voljeli, uživanje u istoj hrani u kojoj je uživala vaša voljena osoba moćan je oblik povezivanja — i jednostavan povod da o njima razgovarate sa svojom obitelji i prijateljima. Neovisno o tome je li vaša voljena osoba voljela jesti pizzu ili su joj se jako svidjeli bakini pečeni krumpiri, odlučite s vremena na vrijeme jesti njihovu omiljenu hranu. Možete sjesti s prijateljima i obitelji ili jednostavno jesti njihova jela sami. U okusima ćete osjećati njihovu prisutnost.

Povežite se s onima koji su ih poznavali i voljeli

Kada se pretrpi gubitak, lako je osjećati se izolirano. Stoga je važno zapamtiti da niste jedini koji tugujete i moglo bi vam pomoći razgovarati s drugima koji osjećaju istu bol. Vi, vaša obitelj i zajednički prijatelji možete dijeliti uspomene, pričati priče i zajednički se prisjetiti vaše voljene osobe. Tko zna, pritom možda doznate i neki detalj iz života dragog pokojnika, a koji vam nije bio poznat. Pritom može biti lakše dijeliti emocije ako organizirate druženje uz neku aktivnost, poput izleta u prirodu ili piknika.

Kreirajte njihov suvenir

Kada voljena osoba premine, često nam ne ostanu samo sjećanja, već i ormari puni njihove odjeće. Teško je rastati se od ovih predmeta jer su oni svojevrsna opipljiva veza s tom osobom. Mogli biste razmisliti o tome da uzmete njihove omiljene košulje ili druge odjevne predmete i pretvorite ih u nešto što možete koristiti u vašem domu: jastučnice, popularne „patchwork“ pokrivače, šalove ili nešto slično, već ovisno o tome koliko ste spretni u šivanju.

Nastavite s tradicijom

Božićna ili neka druga prigodna obiteljska okupljanja, zajednički odlasci na ljetovanje ili zimovanje… Obiteljske tradicije su važne za strukturu obitelji i za očuvanje uspomena – posebno za djecu. Sjetite se neke tradicije, odnosno običaja kojeg ste dijelili sa svojom voljenom osobom i dajte sve od sebe da s njime nastavite u društvu vama dragih osoba. To može biti čak i nešto sasvim jednostavno kao što je zajedničko gledanje utakmica ili večernja druženja petkom. Nastavite s tim običajem u sjećanje na njih.

Napravite spomen-mjesto u stanu

Možete na zid staviti kolaž fotografija voljene osobe, možete u ukrasnu posudicu na vidljivo mjesto u stanu odložiti nekoliko njihovih osobnih predmeta poput sata ili omiljenog nakita, držati njihovu najdražu čašu na posebnoj polici… Što god napravili, kreiranje spomen-mjesta u prostoru u kojem živite način je da ondje na trenutak zastanete i svakodnevno se s njima u mislima povežete. Takvi detalji mogu ublažiti osjećaj razdvojenosti.

Kreirajte video uspomenu

Živimo u tehnološki naprednom dobu, a aplikacije za sastavljanje odličnog memorijalnog videa dostupne su nam i na našim mobitelima. Izaberite slike, video zapise, glazbu i ostale vama drage uspomene na voljenu osobu te napravite jedan video kojeg možete podijeliti s prijateljima i obitelji te ga povremeno pogledati kad osjetite potrebu. To će postati još vrjednije kako godine budu prolazile i kad počnemo polako zaboravljati detalje poput njihovog glasa.

Okupite se na njihov rođendan

Svake godine, na rođendan vaše voljene osobe, okupite se s prijateljima i obitelji te odvojite malo vremena za piće, zajednički ručak ili večeru. Održavanje tog osjećaja povezanosti između vas koji ste osjetili gubitak, dobar je način da podijelite svoju tugu te zajednički proslavite uspomenu na voljenu osobu.

djeca i smrt bliske osobe - tugovanje i smrt dio su života

Težak događaj u obitelji: kako djeca doživljavaju tugovanje zbog gubitka bliske osobe

Smrt bliske osobe je težak događaj kako za odrasle, tako i za djecu stoga je važno da djeca nauče...

SAZNAJTE VIŠE

I za kraj, pogledajte u nebo…

Osjetite li tugu, pogledajte na trenutak u noćno nebo, sjetite se relativnosti vremena. Mnoge zvjezdice koje sada gledamo, već su nestale, više ih nema, a tek sada do nas dopire njihovo svjetlo stvarajući iluziju njihova postojanja. Negdje na tom beskrajnom platnu, sjaje i naši voljeni, žive i dalje u našoj prošlosti odašiljući svoje svjetlo daleko u svemir i duboko u našu dušu. Iako vrijeme možda neće izliječiti baš sve rane, uvijek, ali baš uvijek možete biti zahvalni jer su vam takvi divni ljudi obogatili život svojim postojanjem. Morali su krenuti putem kojim ćemo svi jednom poći, niste ih mogli zaustaviti, ali divno je što ste imali priliku tolike godine podijeliti s njima, što su vam pružili toliko radosti da ih ne želite i ne možete zaboraviti. Stoga čuvajte to blago i ne zaboravite da je najveće bogatstvo na ovome svijetu voljeti i biti voljen. Neka počivaju u miru, a nastave živjeti u našim najljepšim sjećanjima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button