Psiha i emocije - 26. rujna 2020.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov, mag. psih.

Mračna strana hladnih dana: jesenska depresija

Sezonski afektivni poremećaj koji se najčešće naziva jesenska depresija ili jesenski, odnosno zimski blues ne smije se olako shvatiti

jesenska depresija sezonski afektivni poremecaj

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji depresija je jedna od glavnih zdravstvenih teškoća u svijetu. Više od 300 milijuna ljudi različite dobi boluje od depresije, a navedena brojka je u stalnom porastu.

Depresija se može javiti u više oblika, pa tako, primjerice, razlikujemo veliku depresiju, distimiju (depresivne simptome niske razine), kao i netipičnu depresiju (kada simptomi ne zadovoljavaju mjerila drugih depresivnih poremećaja).

Anksioznost: 5 namirnica koje biste svakako trebali izbjegavati

Ponekad se depresija može javiti na sezonski način, tipično tijekom jeseni ili zime – tada govorimo o sezonskom afektivnom poremećaju, odnosno onome što neki nazivaju jesenskom depresijom.

Uzroci sezonskog afektivnog poremećaja

Prema definiciji, sezonski afektivni poremećaj je ponavljajuća depresivna epizoda koja se događa uvijek u istom godišnjem periodu barem dvije godine za redom. Ovo stanje mnogi nazivaju jesenski ili zimski blues jer se najčešće javlja tijekom jesenskih i zimskih mjeseci te traje do proljeća.

Smatra se da potencijalni razlog jesenskog bluesa leži i u količini dnevnog svjetla koje osoba prima u značajno manjoj količini tijekom jesenskih i zimskih mjeseci, a što posljedično utječe i na razine serotonina i melatonina – tvari koje utječu na naše raspoloženje te reguliraju budnost i spavanje.

Prepoznajte simptome

Prema DSM-5 dijagnostičkom i statističkom priručniku za mentalne poremećaje, česti simptomi jesenske depresije uključuju osjećaj tuge i bespomoćnosti, suicidalne misli, pretjerano spavanje, promjenu apetita, dobitak na tjelesnoj težini, težak osjećaj u rukama i nogama, pad energije, smanjenje fizičke aktivnosti, teškoće u koncentraciji, iritabilnost, izbjegavanje društvenih događanja.

Što pomaže?

Za olakšavanje jesenske i zimske depresije, osim lijekova i psihoterapije, neki stručnjaci koriste svjetlosnu terapiju (ne bi li se regulirala proizvodnja maloprije spomenutog hormona melatonina i neurotransmitera serotonina). Primjena fototerapije u psihijatriji započela je prije nekoliko desetljeća u Skandinavskim zemljama čije su mračne zime nadaleko poznat fenomen. U Švedskoj, zemlji koja je među prvima usvojila principe svjetlosne terapije, u klinikama se nerijetko ide i korak dalje, pa se pacijentima, s ciljem olakšavanja tegoba, preporučuje oblačenje svijetle odjeće te boravak u bijelim prostorima ispunjenima svjetlom.

Možemo li izbjeći jesenski blues?

U smislu nastojanja prevencije sezonskog afektivnog poremećaja, preporučuju se sve aktivnosti koje i inače doprinose boljoj ravnoteži organizma i dobrom zdravlju. To, primjerice, uključuje redovito vježbanje, učenje te primjenjivanje tehnika mindfulnessa, provođenje vremena u prirodi i učenje strategija nošenja sa stresom. Vrlo je važno imati i ustaljen ciklus spavanja i budnosti.

kronicni stres krizni umor samopomc pandemija koronavirus

Svi imamo dijagnozu: prepoznajte simptome kriznog umora

Kronični stres zbog pandemije i korone doveo je do pojave kriznog umora na kojeg možemo reagirati na dva načina:...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno, ako se mučite s nekim od spomenutih simptoma koji mogu ukazivati na sezonski afektivni poremećaj, svakako se javite liječniku koji će vas uputiti u daljnji tretman i liječenje. Sezonski afektivni poremećaj možda se ne može uvijek i kod svakoga spriječiti, ali u suradnji s liječnicima, zimski mjeseci se svakako mogu učiniti podnošljivijima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button