promo signPROMO ČLANAK

Rekreacija i fitness - 6. siječnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Lejla Dizdarević Brković, dipl. prof. kineziologije, univ. spec. oec. organizacije i menadžmenta, i Tea Mišković, dipl. prof. kineziologije, IN SHAPE

Ne dopustite da vas zima uspava: Vježbanjem do boljeg raspoloženja

Zima je ono doba godine kada nam se ležanje na kauču više sviđa nego vježbanje i boravak na hladnome zraku, no nemojte se uspavati jer tjelesna aktivnost također popravlja i raspoloženje

neka vas zima ne uspava - vježbanje popravlja raspoloženje

Tijekom hladnijih dana većini se stvara grč u želucu pri samoj pomisli na vježbanje. Privlačnije nam zvuče kauč, deka, topli čaj i miris svježe pečenih kolačića. Hladnoća je razlog zbog kojeg radije ostajemo u toplini svojih domova.

No nemojte dopustiti da vam motivacija nestane te da vas zima uspava. Ovo je zapravo idealan trenutak da izvučete maksimum iz svojih treninga i osjetite sve one dobrobiti koje nudi.

Sportaši, sastavite jelovnik koji će vam omogućiti vrhunsku formu i rezultate

Vježbanje potiče lučenje serotonina

Jedna od dobrobiti vježbanja svakako je pozitivan učinak na naše raspoloženje koje zimi, zahvaljujući manjku prirodnog svjetla, opada. Nećemo svi jednako osjetiti posljedice manjka prirodnog svjetla, ali činjenica je da postoji povezanost između kraćih zimskih dana i promjene raspoloženja.

Tako lučenje kemijske supstancije odgovorne za bolje raspoloženje, serotonina, opada sukladno manjku prirodnog svjetla. No postoji način kako pospješiti njegovo lučenje, a to je tjelovježba.

Vježbanjem utječemo na serotonin koji izravno djeluje na mozak tako da regulira naše raspoloženje, spavanje i apetit te time pomaže u redukciji kronične depresije. Osim serotonina koji utječe na naše raspoloženje, u obzir moramo uzeti i hladnoću koja uvelike utječe na naše mišiće te ih zbog toga moramo s dodatnim oprezom pripremiti za bilo koju vrstu aktivnosti. Nezagrijani mišići, osim što će teže pravilno izvesti vježbu, skloniji su ozljedama.

vježbanje u vodi

Čarolija i blagodati vježbanja u vodi: Isklesajte tijelo i odmorite duh

Iako u svijetu već postoji niz različitih treninga u vodi, od trčanja pod vodom, Ai-chija (sustav vježbanja koji se...

SAZNAJTE VIŠE

Kako odabrati vrstu treninga?

Vrstu treninga koju provodite tijekom zime nema potrebe mijenjati, ali pokušajte posvetiti više vremena zagrijavanju jer pet minuta vožnje bicikla u teretani neće biti dovoljno da vam pripremi mišiće za trening. Primijenite u zagrijavanju vježbe mobilnosti koje će biti duljeg trajanja, ali nižeg intenziteta. Takve vježbe, poput recimo poznatog pozdrava suncu, čine idealan dio zagrijavanja jer postupno i učinkovito podižu temperaturu tijela. Ako volite treninge provoditi na svježem zraku, to možete i nastaviti pod uvjetom da ih provodite u adekvatnoj odjeći i obući.

No ako vas hladnoća ometa, upišite se u najbližu teretanu vašem domu ili poslu kako bi vam trening bio usput, a ne nešto što ćete lako pod izlikom hladnoće preskočiti. Vježbanje ne mora značiti da morate napustiti udobnost svoga doma. Dapače, trening kod kuće možete provoditi samostalno, ali i uz vodstvo trenera.

IN SHAPE fitness aplikacija

Trening uz vodstvo trenera možete provoditi uz brojne aplikacije koje vam nude takvu uslugu, a prva takva u Hrvatskoj – IN SHAPE fitness aplikacija može vam pomoći da ne odustanete od treninga u zimskim mjesecima. U aplikaciji izaberite neku od ponuđenih vrsta treninga te samo pritisnite play. Takav trening uvijek možete prilagoditi svojim obavezama i bez izlike trenirati cijele godine jer kada ima malo volje, rješenje uvijek postoji.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button