Rekreacija i fitness - 6. rujna 2018.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Čarolija i blagodati vježbanja u vodi: Isklesajte tijelo i odmorite duh

Iako se je ljeto približilo svom kraju, pa su kupanja u moru za većinu stanovnika s kopna samo lijepo sjećanje, bazeni su i dalje tu, a plivanje te općenito vježbanje u vodi nosi niz blagodati za naše zdravlje

vježbanje u vodi

Iako u svijetu već postoji niz različitih treninga u vodi, od trčanja pod vodom, Ai-chija (sustav vježbanja koji se temelji na elementima tai-chija) i sličnih aktivnosti i sustava vježbi, u Hrvatskoj je u toj kategoriji najpopularniji aqua aerobic.

Treninzi u vodi odlični su za kondiciju i mišiće, a opet ne predstavljaju značajan napor i sigurni su zbog čega bazen i jest uključen u brojne programe rehabilitacije pacijenata nakon raznih ozljeda i operacija. Uostalom, dovoljno je spomenuti odlazak u toplice u kojima se benefiti vode, a pritom i termalne, maksimalno koriste u terapijske svrhe.

Trening u vodi ubraja se u vježbe niskog intenziteta (low impact) što znači da ne predstavlja veliko opterećenje za naše tijelo, a posebice za  zglobove

Navedimo ovom prilikom nekoliko najistaknutijih koristi vježbanja u vodi nakon kojih ćete se posve sigurno, imate li mogućnost, odlučiti za redovite odlaske na bazen. Osim što ćete lijepo isklesati tijelo, zabava i opuštanje su zagarantirani.

Jačanje mišića

Nije teško zaključiti iz vlastitog iskustva – voda vašem tijelu pruža otpor, otežava kretanje i usporava vas. Dakle, vaši se mišići zapravo moraju dobro pomučiti da bi se omogućilo kretanje, posebice ako pokušavate hodati. Primjera radi, studija provedena 2007. godine utvrdila je da su se kod polaznika aqua aerobica nakon 12 tjedana značajno povećali snaga, fleksibilnost i pokretljivost.

Povećanje izdržljivosti

Za razliku od tradicionalnog dizanja utega kod kojeg se traži da se tijelo bori s gravitacijom, otpor u vodi je prirodniji, ugodniji, a postoji i tjera nas da se protiv njega borite.

Poboljšanje fleksibilnosti

Pokretima u vodi prilagođavaju se i naši zglobovi. Kako bi se omogućilo kretanje u raznim smjerovima, kod zglobova se prirodno povećava opseg kretanja što je posebno korisno u liječenju bolesti lokomotornog sustava kod kojih se javljaju ukočenost te značajno smanjenje pokretljivosti.

Pogledajte izbor vježbi koje će vam pomoći u oblikovanju tijela i sagorijevanju kalorija

Vježbanje je niskog intenziteta

Trening u vodi ubraja se u vježbe niskog intenziteta (low impact) što znači da ne predstavlja veliko opterećenje za naše tijelo, a posebice za  zglobove. Naime, kada vježbamo na kopnu, težina našeg tijela zbog gravitacije snažno ih opterećuje zbog čega se mnogi pacijenti ni ne mogu baviti sportovima poput trčanja. Međutim, s obzirom na to da naše tijelo u vodi ne podliježe gravitaciji, lagani smo i oslobođeni tereta tijela trening pod vodom je idealan gotovo za sve.

Sagorijevanje kalorija

Kombinacija treninga snage i kardio treninga uz otpor vode traži angažman svakog našeg mišića. Ovisno o vježbama, našoj tjelesnoj težini, temperaturi  i gustoći vode, u sat vremena možemo potrošiti 400 do 500 kalorija.

>>Zašto ne bismo naučili plivati sa 30, 40, 50 i više godina? Ako u tim godinama ljudi bez ikakva sportskog iskustva počinju rekreativno vježbati u teretani, prakticirati trčanje ili pilates, ne postoji objektivan razlog da se ne počne s učenjem plivanja.<<

Snižavanje krvnog tlaka

Vježbanjem u vodi poboljšava se cirkulacija što će utjecati i na smanjenje krvnog tlaka, a s vremenom će se smanjiti i vrijednosti pulsa u mirovanju, dakle, poboljšava se i rad srca.

Oslobađanje od stresa i ublažavanje anksioznosti

Treba li dodati da je malo aktivnosti koje bi opuštale više od plivanja, odnosno uživanja u vodi – spori pokreti, mogućnost da ležite na površini i barem na trenutak izgubite pojam o prostoru i vremenu… A gdje je tek užitak ako ste na plaži i osluškujete šum mora ili u masažnom bazenu u kojem se prepuštate toplim strujanjima koja relaksiraju vaše napete i umorne mišiće… Nije nam niti potrebna studija koja bi nam objasnila ove učinke, zar ne?

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button