Rekreacija i fitness - 13. srpnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Lejla Dizdarević Brković, dipl. prof. kineziologije, univ. spec. oec. organizacije i menadžmenta, IN SHAPE, ADIVA Plus sadržaj

Vježbam, a ne mršavim! 4 najčešće greške vezane uz prehranu i rekreaciju

Vježbam, pa zašto ne mršavim? Koliko ste si puta postavili ovo pitanje? I koliko ste se puta zapitali gdje griješite? A koliko ste tek puta, nakon svih tih pitanja, nastavili istim metodama?

vjezbam a ne mrsavim

Put do smanjenja broja na vagi je put kojim smo svi barem jednom kročili i opekli se. Dopustite da vas uvjerimo da može proći bezbolno, bez odricanja. Dapače, smršaviti možete i uz uživanje u najdražoj hrani.

Trajni gubitak kilograma je moguć, ali treba znati kako

1. greška: „sve ili ništa!“

Vrlo često rekreativci kažu da kreću od ponedjeljka, vrlo često ne definiraju od kojeg ponedjeljka, pa to postane i ponedjeljak za godinu dana. Znamo se šaliti na tu temu s našim klijentima, ali i uvijek dodamo nešto za što smatramo da je puno veći problem, a to je mindset „sve ili ništa!“. Dijete se nije rodilo i odmah naučilo hodati, vi niste krenuli u školu i odmah znali pisati i čitati. Trebalo je proći neko vrijeme, trebali ste najprije uložiti određeni trud, a onda su došli i rezultati. Volimo na to podsjetiti naše klijente, tako lakše prihvaćaju male promjene u treninzima i prehrani koje im sugeriramo. Pokušajte i vi. Imajte na umu da ako tjednima, mjesecima i, vrlo često, godinama niste trenirali niti vodili računa o hrani koju konzumirate, ne možete odjednom, u jednom ponedjeljku, sve promijeniti.

Stoga, greška broj jedan u gubitku kilograma jest mindset sve ili ništa. Takav mindset nije održiv i recept je za odustajanje nakon prvog propuštenog treninga ili prvog „lošeg“ obroka. Zašto, za početak, ne biste krenuli s dva treninga tjedno i malim promjenama u jednom vašem obroku? Ovisno o vašem trenutnom stanju, to može biti u početku i šetnja dva puta tjedno po 30 do 60 min. A ako se odlučite krenuti na individualni ili grupni trening dva puta tjedno, bit će dovoljno, tako i savjetujemo klijente. Jednom kad se zaljubite u vježbanje i vidite prve rezultate, lakše ćete organizirati svoje vrijeme za još koji trening tjedno, umjesto da ste na početku odredili da ćete trenirati pet puta tjedno i onda odustali prije nego ste uopće konkretno i počeli.

2. greška: drastične promjene u prehrani

Sličan princip možete primijeniti i u vašoj prehrani, što smo već i spomenuli. Za početak, nemojte raditi drastične promjene, pogotovo ne one poput izbacivanja određenih grupa namirnica. Radije uzmite jedan svoj obrok, primjerice doručak, i poboljšajte ga. 

Upamtite: debljamo se od previše hrane, a ne od određenih namirnica. Ako ste, recimo, do sada uvijek doručkovali tako da ste usput kupili nešto u obližnjoj pekari i pojeli to na putu do posla, promislite kako se osjećate nakon takvog obroka; daje li vam dovoljno energije za rad? Odgovor znamo.

Pokušajte najprije, bilo da jedete kod kuće, na putu do posla ili tek kasnije, osvijestiti što točno unosite i koja je to količina hrane. Putem raznih aplikacija za praćenje unosa hrane, lako ćete doći do odgovora, a onda će vam biti lakše napraviti male preinake ako je potrebno. Kao što smo rekli, napravite u početku takvu promjenu samo za vaš doručak – to će biti mali korak prema velikoj promjeni. 

3. greška: uspoređivanje s drugima

Sljedeća greška koju svi radimo jest uspoređivanje s drugima. Sigurno ste se našli u situaciji da je vaša prijateljica ili kolega s posla smršavio, pa ste izletjeli s pitanjima: Pa kako? Koliko si trenirao? Što si jela?

Nismo svi isti, nemamo iste navike, ne vodimo jednake živote, niti u proces gubitka kilograma krećemo s iste točke. Imajte to na umu te se fokusirajte na sebe i na svoj napredak. Vi ste jedina osoba s kojom se trebate uspoređivati.

vježbanje, obaveza, dijagnostika, biomehaničko vježbanje

Vježbanje nije obaveza nego dio života: Znanstveni pristup radi poboljšanja pokreta

Vjerojatno ste se barem nekad našli u situaciji da počnete vježbati, no rezultat izostane ili, još gore, često se...

SAZNAJTE VIŠE

4. greška: manjak sna

Četvrta greška koju svi radimo (kada je u pitanju gubitak kilograma) jest manjak sna. Znanstveno je dokazano da manje sna utječe negativno na proces gubitka masti te otežava oporavak od treninga.

Svima nam se dogodi da neke noći kraće spavamo, ali ovdje govorimo o kroničnom manjku sna. Pokušajte idući puta, nakon neprospavane noći, osvijestiti kakve izbore po pitanju hrane donosite; sigurno je odabir lošiji nego inače, a snage za odrađivanje treninga će vam sigurno nedostajati. Neka vam ovo bude podsjetnik da je kvalitetan san neophodan kako bi kvalitetan trening i prehrana mogli dati rezultate.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button