Psiha i emocije - 14. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov, mag. psih.

Reagirajte! Iskoristite metode popularne tehnike i živite život kakav želite

O mindfulness tehnikama, odnosno vježbanju bivanja u trenutku već se dosta govori. No, što je mindfulness i kako ga možemo praktično koristiti u svakodnevnom životu?

sreća, radost

Mindfulness ili usredotočena svjesnost, jest proces koji nam pomaže da budemo otvoreniji, manje (samo)kritični, a više svjesni samih sebe i svojih osjećaja.

Vježbanjem mindfulnessa mijenjamo loše obrasce, manje živimo na auto-pilotu, pod opterećenjem briga ili tjeskobnih emocija koje se javljaju kada izađemo iz sadašnjeg trenutka. Mindfulness nije nikakva opskurna ili neprovjerena metoda, štoviše, usredotočena svjesnost prirodno je urođena svima nama! Pogledajte samo djecu kada se igraju ili se udube u neku zadaću. Količina usredotočenosti, koncentracije i bivanja u sadašnjem trenutku svrstava ih u prave mindfulness majstore.

Međutim, s godinama i zahtjevima svakodnevnog života, odrasli često zaborave na ovu vještinu koja može biti uistinu korisna ako kod sebe primjećujete manjak koncentracije, razdražljivost, tjeskobu, zabrinutost ili stres. Osim toga, prakticiranje mindfulness metoda pokazalo se jako uspješnim kod osoba koje pate od nesanice. Ako ste se pronašli u nekom od gornjih opisa, vrijedi se raspitati o dostupnim tečajevima na kojima se poučava kako koristiti ovaj vrijedan alat.

Kako mindfulness djeluje?

Postoje dva glavna sastojka koji tvore osnovu mindfulnessa: svjesnost i prihvaćanje. Kako bismo razvili svjesnost o sadašnjem trenutku, moramo početi s osnovama. Primjerice, često jedemo tako da nesvjesno trpamo hranu u sebe. Učeći mindfulness, između ostalog, učimo i kako poboljšati našu svjesnost kroz jednostavnu i banalnu stvar kao što je hranjenje, primjećivanje okusa, mirisa i teksture. Iako nam se ovo možda čini pomalo smiješnim, to je jedan od načina kako naš mozak možemo “poučiti” da bude svjestan sadašneg trenutka i fokusiran na ono što mi želimo.

>>Što sve treba “baciti” kako bismo pomeli stres? Možda ne možemo odmah počistiti sav emocionalni stres, ali možemo krenuti s jednostavnijim stvarima, a velike i teške emocionalne predmete raščistiti uz pomoć prijatelja, bliskih osoba ili stručnjaka… Odakle krenuti i što vam je za činiti doznajte ovdje…<<

Drugi ključni sastojak je prihvaćanje. Prakticiranje mindfulnessa uči pojedince kako da promatraju i, u konačnici, prihvate, tokove misli koji neprestano struje u nama, umjesto da im se odupiru. Život neizbježno uključuje i patnju kao svoj sastavni dio. Uistinu, biti živ znači ponekad prolaziti i kroz loše faze. A neprihvaćanje i pokušaji bježanja od “negativnih” emocija, ili njihovo guranje pod tepih, lako nam kasnije mogu doći na naplatu.

Kako nam mindfulness može pomoći u svakodnevnom životu?

Mobiteli, posao i stres

Svi znamo kako je iritantno biti u društvu s nekim tko tijekom razgovora provjerava poruke i e-mailove. Iskreno govoreći, često to i sami radimo. Ova tehnika nas uči kako ćemo primijetiti da smo “otišli” iz sadašnjeg trenutka i pomaknuli se u paniku i stres koji su česti suputnici poslovnih briga.  Drugim riječima, postajemo osjetljiviji na naše trenutačno stanje i osjećaje. Također lakše primjećujemo i tuđe osjećaje, a to nam omogućuje da gradimo kvalitetnije odnose s drugim ljudima umjesto s pametnim telefonima.

>>U današnje vrijeme stres je gotovo nemoguće izbjeći, no postoji niz sitnica koje nam mogu pomoći da se lakše nosimo sa stresnim situacijama… Pročitajte koje su to sitnice koje puno znače…<<

Borba ili bijeg? Ne uz mindfulness

Istraživanja pokazuju kako prakticiranje mindfulnessa već nakon 8-10 tjedana počinje mijenjati naše emocionalno reagiranje. To znači, kada se susretnemo s nekim stresnim događajem, u nama se javi potreba da pobjegnemo ili napadnemo (metaforički govoreći). Međutim, mozak “programiran” na mindfulness odmah se uključuje i govori nam: “Stop! Ovo ti trenutno ne pomaže”. To je moguće zbog bolje povezanosti dijelova mozga odgovornih za reguliranje osjećaja, što je pogotovo korisno kada se zateknemo u konfliktu, bilo s našom djecom, partnerom ili kolegama s posla.

Partnerski odnosi

Budući da prakticiranjem minfulnessa mijenjamo dio u mozgu odgovoran za prepoznavanje i reagiranje na tuđe osjećaje, bolje ćemo se snalaziti i u partnerskim odnosima! Kada partneru pristupamo iz pozicije razumijevanja, a ne ljutnje ili potrebe za kontrolom, veća je šansa da se veza pomakne u pozitivnom smjeru. Također, razina intimnosti i povjerenja se uvelike mijenja, čime ne postajemo bolji samo za sebe, već i za našu vezu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button