Rekreacija i fitness - 20. prosinca 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Savjeti za očuvanje zdravih navika tijekom blagdana i praznika 

Vrijeme oko Božića i novogodišnjih praznika ispunjeno je brojnim proslavama, zabavnim obiteljskim druženjima i obilnim ručkovima. U takvom ozračju održavanje redovite fitness rutine i zdravih prehrambenih navika može postati pravi izazov, no uz dobro planiranje i to je moguće

očuvanje zdravih navika tijekom blagdana

Redovita tjelovježba i zdrave prehrana rutine su kojih se mnogi od nas pridržavaju tijekom cijele godine, no blagdansko razdoblje često nam oduzima potrebno vrijeme za njih. I bez obzira na to, razdoblje  blagdana možemo iskoristiti za predah od intenzivnih treninga i opuštanje uz laganije blagdanske zalogaje. Kako to postići savjetuju stručnjaci specijalizirane web stranice Verywellfit.com.

Napravite dobar plan

Dobro planiranje je prva linija obrane od prazničnih „ekscesa” u pokušaju da održite zadane fitness i nutricionističke ciljeve. Od čega se takav plan treba sastojati?

Rizici zimskih sportova: najčešće ozljede i kako ih izbjeći

  • Isplanirajte što ćete raditi. Razradite plan za cijeli tjedan opuštanja u kojem ćete „olabaviti” vašu uobičajenu rutinu tjelovježbe. Možete se naprosto odmoriti od odlaska u teretanu ili u vašu rutinu ubaciti laganije treninge kod kuće s bučicama ili elastičnim trakama s otporom.
  • Odredite si obavezne namirnice. Iako ćete biti pozvani na obiteljske ručkove i druženja uz kuhano vino i fino pečenje, budite umjereni u njihovoj konzumaciji te prije glavnog obroka ubacite u svoj meni zdravu i hranjivu namirnicu koja je inače dio vaših zdravih prehrambenih navika.
  • Nemojte preskakati obroke. Zbog iscrpljujuće potrage za blagdanskim poklonima za vaše najmilije ili zbog „letećih” druženja uz kuhano vino, često se zna dogoditi da tijekom blagdana jedemo neredovito ili preskočimo obrok. Nemojte to činiti jer kaotični ritam prehrane može dovesti do smanjenja razine šećera u krvi te, posljedično, do gladi, stresa i problema sa snom. 
  • Vodite brigu o tome što je na vašem tanjuru. Nemojte se lišavati zdravih namirnica kao što je voće i povrće kojeg treba sadržavati vaš blagdanski jelovnik. Uz njih jedite cjelovite žitarice i namirnice bogate proteinima.

Upoznajte svoje najbliže sa zdravim planovima kojih se namjeravate pridržavati

Izbjegnite stalna nutkanja hrane i nagovaranja članova vaše obitelji kada ste s njima za obilnim blagdanskim stolom. To ćete najbolje postići tako da ih unaprijed obavijestite o vašim fitness i nutricionističkim planovima te obavezama kojih se namjeravate pridržavati. Na kraju krajeva, vaša briga o zdravlju je vaša osobna stvar i vi znate najbolje kako tretirati svoje tijelo i zdravlje.

Ako ste prijatelje i obitelj unaprijed pripremili na vašu odluku, i njima će biti lakše da vas podrže u tome. Možda će vam se i oni u tome pridružiti ili će, ponukani vašom odlukom, skrojiti zdraviji blagdanski ručak. U svakom slučaju, ne oklijevajte zatražiti njihovu podršku i prihvaćanje.

Zapamtite da se ovdje ne radi o „sve ili ništa” odluci

Najčešća greška koju mnogi čine jest uvjerenje da ispunjavanje fitness ciljeva zahtijeva odluku tipa „sve ili ništa”. No to nije tako; da biste ostali fit, ne morate se pridržavati zacrtanog plana sve do u tančine. Ako malo i „skrenete s puta”, adaptirat ćete plan u hodu te sutradan nadoknaditi propušteno.

Zdrav pristup i sabrane misli u glavi stavljaju fokus na dugoročne i održive ciljeve kada je u pitanju zdravlje. To jednostavno znači – ne zahtijevajte potpuno savršenstvo, nego prilagodbu vaših planova blagdanima, godišnjim dobima i drugim prilikama.

Primijenite mindfulness tehniku i kada jedete

Budite svjesni onoga što i kako jedete i više ćete uživati u hrani, a i prije ćete osjetiti sitost. Usporite kada jedete i sa svakim se zalogajem fokusirajte na okus, miris i teksturu hrane. Ako ste na blagdanskom ručku sa svojima, sporiji ritam jedenja dat će vam dodatne dragocjene trenutke za užitak s voljenima.

Čak i kada primijenite mindfulness tehniku svjesnog uživanja u hrani, trebat će nešto vremena dok vam mozak ne pošalje signal da ste siti. Zato je dobro malo se strpjeti kako bi vam tijelo poslalo prirodni signal da je zadovoljno.

Prepustite se zdravim fizičkim aktivnostima s drugima

Ohrabrite druge da se dignu od blagdanskog stola i zajedno s vama posvete zabavnim fizičkim aktivnostima. Izađite s voljenima u šetnju parkom ili gradom, sudjelujte u nekom od prigodnih blagdanskih maratona ili se zabavite u sportskim aktivnostima s djecom.

Neke obitelji se znaju opustiti u malim nogometnim turnirima u dvorištu kuće, a vi svoje ukućane pozovite na klizanje u nekom od popularnih adventskih klizališta. Ne samo da će ove aktivnosti biti dobre za vaš kardiovaskularni sustav, nego će vam dati priliku da „okinete“ vesele selfieje i blagdane zauvijek ostavite u lijepom sjećanju.

Dobro se naspavajte tijekom blagdana

Kvalitetan san od ključne je važnosti za održivost svih vaših zdravih životnih navika. Kada vam nedostaje sna, čak i uobičajene aktivnosti postaju pravi izazov: teže donosite razumne odluke, osjećate manjak energije i slično. Medicinski stručnjaci preporučuju 7 do 9 sati sna tijekom noći, čak i za vrijeme blagdana. Pridržavate li se ove upute, smanjit ćete osjećaj stresa i općenito poboljšati vaše zdravlje.

motivacija za vježbanje

7 savjeta kako zadržati motivaciju i ne odustati od fitnesa

Četvrti stup zdravlja je tjelesna aktivnost. No čak i kad žarko želimo uložiti u svoje zdravlje, teško je održati...

SAZNAJTE VIŠE

Odvojite vrijeme za smanjenje stresa

Da, i blagdani donose stres. Stoga nije sebično posvetiti se sebi tijekom blagdana i praznika. Briga o sebi pomoći će vam da se bolje odnosite prema drugima, a manjak stresa omogućiti da donesete racionalnije odluke. Posvetite se vama omiljenim antistres aktivnostima kao što su lagana tjelovježba, meditacija, opuštanje u toploj kupki, šetnja u prirodi. Smanjite si i stres oko odabira poklona za najmilije, pa ih radije izvedite van na zajedničko druženje umjesto klasičnog blagdanskog darivanja.

Obavijestite svoje najbliže da ćete neke trenutke posvetiti samo sebi. Ako vas vole, shvatit će da vam antistres program koji ste namijenili sebi pomaže u oporavku te da ćete se vratiti kao novi kada se opet vidite s njima.

Uvijek imajte na umu da su blagdani idealno vrijeme za odmor i opuštanje od svakodnevnih briga i obveza, ali da se i za vrijeme njih možete pridržavati zdrave rutine vježbanja i prehrane.

Kontrola stresa, fizička aktivnost, dobar san i prehrana bogata zdravim namirnicama pomoći će vam da se regenerirate i tijekom blagdana, a svojim ponašanjem bit ćete uzor i vašim najmilijima kako treba voditi zdrav i ugodan život.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button