Rekreacija i fitness - 23. studenoga 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

7 savjeta kako zadržati motivaciju i ne odustati od fitnesa

Uz prehranu, kontrolu stresa i kvalitetan san, četvrti stup zdravlja predstavlja tjelesna aktivnost. Međutim, čak i kad žarko želimo uložiti u svoje zdravlje, teško je održati motivaciju na „duge staze“.

motivacija za vježbanje

Jeste li se ikada uključili puni entuzijazma u neki fitnes program i onda odustali? Ako ste odgovorili potvrdno, niste sami. Mnogi ljudi započinju s treninzima, no ako im dosadi, ne postignu željene rezultate u kratkom vremenu ili u treningu ne nalaze užitak, nerijetko odustaju.

Stručnjaci Mayo klinike donose sedam savjeta koji će vam pomoći da zadržite motivaciju.

1. Postavite ciljeve

Počnite s jednostavnim ciljevima, a zatim napredujte prema onim dugoročnijim. Ne zaboravite učiniti ih realističnima i dostižnima. Brzo ćete osjetiti frustriranost i odustati ako su vam ciljevi preambiciozni.

Vježbanje nije obaveza nego dio života: Znanstveni pristup radi poboljšanja pokreta

Na primjer, ako neko dulje vrijeme niste vježbali, kratkoročni cilj bi mogao biti hodanje u trajanju od 10 minuta dnevno tijekom pet dana u tjednu. Čak i kratke vježbe mogu imati koristi. Srednjoročni cilj bi vam mogao biti polusatno hodanje tijekom pet dana u tjednu, a za dugoročni cilj možete postaviti prevaljivanje udaljenosti od pet kilometara.

Za većinu zdravih, odraslih osoba preporučuje se najmanje 150 minuta umjerene aerobne aktivnosti ili 75 minuta snažne aerobne aktivnosti tjedno, ili kombinacija umjerene i snažne aktivnosti. Produljivanje tog vremena će donijeti još veću korist. Nastojte uključiti trening snage svih glavnih mišićnih skupina u svoju fitnes rutinu najmanje dva puta tjedno.

2. Neka bude zabavno

Pronađite sportove ili aktivnosti u kojima uživate, a zatim promijenite rutinu kako bi ostala zanimljiva. Ako ne uživate u vježbanju, pokušajte nešto drugačije. Pridružite se nekom grupnom sportu. Krenite na tečaj plesa. Možda bi vam odgovarali borilački sportovi? Ako volite vježbati kod kuće, potražite na internetu videozapise treninga poput joge, intervalnog treninga visokog intenziteta ili čak kickboxinga. Prošećite ili trčite u lokalnom parku. Otkrijte svoj skriveni sportski talent ili interese.

Upamtite, tjelovježba ne mora biti dosadna i vjerojatnije je da ćete se držati fitnes programa ako se zabavljate.

3. Učinite tjelesnu aktivnost dijelom svoje dnevne rutine

Ako vam je teško naći vremena za tjelovježbu, nemojte se oslanjati na isprike. Rasporedite treninge kao što biste rasporedili i bilo koju drugu važnu aktivnost.

Također možete preskočiti trening tijekom dana, no tada nađite izvore fizičke aktivnosti u svakodnevnom životu. Birajte stepenice umjesto lifta, odlazite na posao i s posla biciklom, siđite s tramvaja barem jednu stanicu prije cilja, prošećite tijekom pauze na poslu. Ako radite od kuće, istežite se, hodajte ili se penjite stepenicama tijekom pauze. Možete raditi čučnjeve, iskorake ili trbušnjake. Imate li psa, odlazite s njim na duge šetnje, radite vježbe snage tijekom pauze za ručak ili dok navečer gledate omiljenu seriju.

Istraživanje je pokazalo da dugo sjedenje može negativno utjecati na vaše zdravlje, čak i ako uspijevate slijediti preporuke o količini tjedne fizičke aktivnosti. Stoga, ako sjedite nekoliko sati dnevno na poslu, pokušajte uzimati redovite pauze kako biste se kretali – hodajte kako biste popili vodu, a tijekom telefonskih razgovora ili video sastanaka mogli biste stajati.

4. Stavite sve na papir

Želite li smršaviti? Povećati razinu energije? Poboljšati kvalitetu sna? Zapišite svoje ciljeve. Uočavanje prednosti redovite tjelovježbe i zapisivanje ciljeva na papir, može vam pomoći da ostanete motivirani.

Također, mogli biste otkriti da vam pomaže vođenje dnevnika vježbanja. Zabilježite što ste radili tijekom svake vježbe, koliko ste dugo vježbali i kako ste se osjećali nakon toga. Bilježenje vaših napora i praćenje napretka, može vam pomoći da djelujete prema ostvarenju vaših ciljeva te vas podsjetiti na napredak.

5. Udružite snage s prijateljima, susjedima ili drugima

Nemojte biti sami. Pozovite prijatelje ili suradnike da vam se pridruže dok vježbate ili idete u šetnju. Vježbajte sa svojim partnerom ili drugim voljenim osobama. Igrajte nogomet sa svojom djecom. Prema mogućnostima organizirajte skupinu susjeda za grupni trening u nekim kvartovskim društvenim prostorijama ili vježbajte zajedno virtualno na videu.

6. Nagradite se

Nakon svake vježbe odvojite nekoliko minuta za uživanje u dobrom osjećaju kojeg vam tjelovježba pruža. Ova vrsta nagrade može vam pomoći da se dugoročno posvetite redovitom vježbanju.

Nagradite se i za postignute rezultate. Primjerice, kad postignete dugoročniji cilj, počastite se novim tenisicama za hodanje ili novim melodijama u kojima ćete uživati ​​tijekom treninga.

tjelovježba, mršavljenje, vježbe, zdravlje

Tjelovježba je važna za mršavljenje, zdravlje i dobro raspoloženje

Početak je godine i mnogi od nas kreću s redukcijskim dijetama kako bi izgubili višak dobiven uživanjem u blagdanskim...

SAZNAJTE VIŠE

7. Budite fleksibilni

Ako ste previše zauzeti da biste vježbali ili se jednostavno ne osjećate spremni za to, uzmite dan ili dva odmora. Budi blagi prema sebi ako vam je potreban odmor. Važno je vratiti se na pravi put što je prije moguće.

Sad kad vam se vratio entuzijazam, pokrenite se – postavite si ciljeve, zabavite se i povremeno se potapšajte po ramenu. Ne zaboravite da to činite kako biste usvojili zdrave navike koje će postati s vremenom dio vaše rutine, pa nećete morati ulagati previše napora u njihovo provođenje. Treninzi i, općenito, pojačano kretanje će se podrazumijevati, kao što se podrazumijeva i da ćete se otuširati prije spavanja ili oprati zube najmanje dvaput dnevno. Stoga, izdržite!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button