Rekreacija i fitness - 10. rujna 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

5 dobrih razloga zašto odabrati stepenice umjesto lifta

Morate li birati između uspinjanja stepenicama ili korištenja lifta, ako vam zdravlje to dopušta, svakako izaberite stepenice

penjanje uz stepenice

„Da bi čovjek uspio u životu, Bog je osigurao dva načina: obrazovanje i tjelesnu aktivnost. Nedostatak aktivnosti uništava dobro zdravstveno stanje svakog čovjeka, dok ga kretanje i metodično tjelesno vježbanje mogu spasiti i očuvati”, zapisao je Platon 400 godina pr. Kr.

Čovjek je stvoren za kretanje, pa ovo zlatno pravilo prevencije vrijedi i danas. Trebate li dobre razloge zbog kojih ćete prednost dati stepenicama umjesto lifta, prenosimo ih sa stranice Verywellhealth.com.

Hodanje kao rekreacija: gdje često griješimo

1. Penjanje uz stepenice sagorijeva više kalorija nego trčanje

Da, istina je; studije su pokazale da penjanje uz stepenice, koje se smatra tjelesnom aktivnošću jakog intenziteta, sagorijeva više kalorija u minuti nego trčanje sporijim tempom. Tvrtka StepJockey, koju financira Ministarstvo zdravstva Ujedinjenog Kraljevstva i čiji je jedini cilj „natjerati“ sve da se uspinju stepenicama kad god i gdje god je to moguće, primjećuje da penjanje uz stepenice troši oko osam do devet puta više energije nego sjedenje i oko sedam puta više energije nego vožnja dizalom.

Kao dodatni bonus, sagorijevate kalorije ne samo na putu prema gore, nego i dok se spuštate niz stepenice. Procjenjuje se da će prosječna osoba sagorjeti najmanje 0,1 kaloriju za svaku stepenicu na koju se popne (dakle, najmanje 1 kaloriju za svakih 10 prijeđenih stepenica) i 0,05 kalorija za svaku stepenicu kojom se spusti (dakle, 1 kalorija za svakih 20 stepenica na putu dolje).

Možda čak i ohrabrujuća informacija za one koji se već bore s prekomjernom težinom ili pretilošću: što je veći višak kilograma, to više kalorija sagorijevate na stepenicama.

2. Smanjuje rizik od moždanog udara

Prema rezultatima Harvard Alumni Health Study, kojom je obuhvaćeno više od 11.000 muškaraca, tjelesna aktivnost poput penjanja stepenicama može smanjiti rizik od moždanog udara.

Na primjer, kod muškaraca koji su prijavili penjanje uz najmanje 20 uspinjanja stepenicama tjedno, došlo je do zapaženog smanjenja rizika od moždanog udara tijekom dužeg razdoblja. I to je bilo uz sve ostale dobrobiti koje su mogli imati od drugih oblika redovite tjelovježbe.

3. Poboljšava kardiovaskularnu kondiciju

S obzirom na to da je penjanje po stepenicama oblik intenzivne vježbe, ono poboljšava kardiovaskularnu kondiciju, a time i dugoročno pozitivno utječe na zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Desetljeća istraživanja pokazala su da redovita tjelovježba poboljšava kardiovaskularnu kondiciju te može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Istraživanje također pokazuje da redovita tjelesna vježba može produljiti zdravu dugovječnost do sedam godina.

4. Jača mišiće

Razmislite o tome što je potrebno za uspon po stepenicama: svi mišići na nogama, plus aktiviranje trbušnih mišića, plus zamasi rukama, a da ne spominjemo aktiviranje leđnih mišića. Sve to dovodi do jačeg i zdravijeg mišićno-koštanog sustava. Budući da korištenje skeletnih mišića (poprečno-prugastih mišića) pomaže u ubrzanju metabolizma, to dugoročno može doprinijeti sagorijevanju još više kalorija te većem gubitku na težini s povećanjem čiste mišićne mase i poboljšanjem mišićnog tonusa.

Istraživanje je pokazalo da korištenje skeletnih mišića također ima velik učinak na poboljšanje razine šećera u krvi, što ima implikacije na prevenciju i upravljanje dijabetesom. Osim toga, poboljšanje cjelokupnog zdravlja mišićno-koštanog sustava može pomoći kod bolova od artritisa, koji obično muče one koji se također bore s pretilošću.

10.000 koraka dnevno zdravlje mobilna aplikacija hodanje tjelesna aktivnost

Istražujemo zdravi trend: jamči li 10.000 koraka dnevno i bolje zdravlje?

Svaki pametni sat ili mobilna aplikacija za zdravlje poznaju funkciju brojanja koraka. Postoji li neki konkretan broj kojemu moramo...

SAZNAJTE VIŠE

5. Jednostavan je način borbe protiv sjedilačkog načina života

Velik broj istraživanja ukazuje na prečest sjedilački način života u današnjem tehnološki naprednom svijetu kao na glavni čimbenik koji pridonosi globalnoj epidemiji pretilosti.

Popeti se stepenicama kad god je to moguće, brz je i jednostavan način da dodate više fizičke aktivnosti i kretanja u svoju svakodnevicu. Stepenice su često tu, ispred vas, pa može biti puno lakše ići samo stepenicama, nego doći do teretane ili sportskog terena.

I za kraj, ako su vam stepenice dostupne u sredini u kojoj živite, možete imati još jednu korist od odabira stepenica umjesto lifta – nećete morati slušati „lift-glazbu“.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button