Treća dob - 9. svibnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Lejla Dizdarević Brković

Nema opravdanja za neaktivnost: nordijskim hodanjem se svatko može baviti

Hodanje sa štapovima predstavlja gotovo idealnu fizičku aktivnost – prikladno je za sve dobne skupine, čak i za ljude sa zdravstvenim tegobama, a može se hodati na svim terenima… Isprobajte!

nordijsko hodanje

Jedan od najbrže rastućih sportova u svijetu – nordijsko hodanje – ima brojne pozitivne učinke na zdravlje čovjeka, a potrebni su vam samo kvalitetna obuća i štapovi kako bi se njime bavili.

Naime, riječ je o hodanju sa štapovima, sličnim skijaškima, samo što su lakši i vrlo olakšavaju hodanje. Nordijsko hodanje uvelike smanjuje opterećenje na noge i kralježnicu jer se težina prebacuje i na gornji dio trupa te se koriste mišići gotovo cijelog tijela, pogotovo mišići ruku, ramena i leđa.

Također, troši se više energije i kalorija nego kod običnog hodanja pa to može biti idealan način rekreacije, a tome doprinosi i činjenica da se više aktivira srčanožilni sustav. Nordijsko hodanje utječe na snagu gornjeg dijela tijela i pravilno držanje tijela.

Za rekreativce i sportaše

Osim što se preporučuje rekreativcima, može biti i izvrstan dodatan trening sportašima te se može koristiti i s ciljem rehabilitacije. Još jedna prednost jest to što je ovaj sport prikladan za sve dobne skupine, čak i za ljude koji inače imaju bolove u zglobovima, zdravstvene probleme zbog prekomjerne težine i drugo. Stari i mladi, dijabetičari, ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom, srčani bolesnici – svi mogu hodati sa štapovima, a jedini je uvjet da se intenzitet vježbanja prilagodi tijelu.

Najbolje je u dobrom društvu

Nordijsko hodanje nastalo je od nordijskog trčanja. Kako je u skandinavskim zemljama nordijsko trčanje bilo vrlo rašireno, kao sport i kao oblik kretanja, neki su ga koristili i ljeti za lakše savladavanje terena. Tek su poslije znanstvenici u Finskoj napravili istraživanje koje je potvrdilo kako nordijsko hodanje ima brojne pozitivne učinke na zdravlje te su rezultati tih istraživanja doprinijeli popularnosti tog sporta.

Nordijsko je hodanje prikladno za gotovo sve terene – plaža, šuma, planina, grad – može se hodati bilo kuda. Pa još ako ste u dobrom društvu, gdje ćete bolje! U kombinaciji s lijepom prirodom i svježim zrakom, izrazito pozitivno djeluje na čovjekovo fizičko i psihičko zdravlje.

Potrošnja energije je 40 – 50 posto veća nego kod običnog hodanja, bliža je potrošnji energije kao prilikom trčanja. Kod nordijskog hodanja trup treba biti uspravan, pri čemu rade trbušni mišići i mišići leđa, a smanjuje se i napetost u području vrata i ramena

Prilikom nordijskog hodanja imamo dva oslonca više nego kod običnog hodanja, zbog čega i rade mišići gotovo cijelog tijela. Značajno se smanjuje opterećenje na koljena i kralježnicu, a dobiva se osjećaj stabilnosti, što je posebno važno za stariju populaciju, te je manja mogućnost padova i ozljeda. Potrošnja energije je 40 – 50 posto veća nego kod običnog hodanja, bliža je potrošnji energije kao prilikom trčanja. Kod nordijskog hodanja trup treba biti uspravan, pri čemu rade trbušni mišići i mišići leđa, a smanjuje se i napetost u području vrata i ramena. Dakle, ovaj oblik rekreacije pozitivno utječe na snagu, izdržljivost, koordinaciju i ravnotežu te pravilno držanje tijela. Zaista nije ni teško ni komplicirano, a postoje i tečajevi koje svatko može upisati ako želi naučiti više o tom sportu.

Izvježbajte osnovni korak

U nordijskom hodanju postoje tri različite tehnike – osnovna tehnika, tehnika hodanja uzbrdo i tehnika hodanja nizbrdo.

  • Kod osnovnog koraka nordijskog hodanja riječ je o naizmjeničnom pokretu ruku i štapova prema naprijed, ali zamah rukom suprotan je zamahu nogom koja je naprijed (lijeva ruka – desna noga), tako da se ramena i kukovi rotiraju u međusobno suprotnom smjeru.
  • Kao i kod običnog hodanja, bitno je da se težina pri koraku prenosi s peta na prste, a istovremeno se radi zamah rukom suprotnom od noge koja je naprijed.
  • Kut između nadlaktice i podlaktice treba biti otprilike 90 stupnjeva, i to trebate imati na umu prilikom kupnje štapova koji moraju odgovarati vašoj visini.
  • Također, nemojte kupovati obične štapove za skijanje ili planinarenje jer su štapovi za nordijsko hodanje napravljeni od lakšeg materijala. Cijena štapova ovisi o materijalu od kojeg su izrađeni, a kvalitetne štapove koji će vam trajati godinama možete kupiti za 250 kn.
  • U trenutku kad peta dotakne podlogu, štap koji je u suprotnoj ruci se zabode u podlogu, i to otprilike u sredinu koraka, ispod kukova. Nepravilna tehnika vjerojatno neće uzrokovati ozljede kao kod nekih drugih sportova, no smanjit će se učinkovitost vježbanja, što svakako nije nikome cilj. 
Pogledajte kratki prikaz osnovne tehnike nordijskog hodanja

Manji umor i veća izdržljivost

Prva pogreška koju ne smijete činiti jest da vam leđa budu pogrbljena, a vrat i ramena ukočeni. Najprije se koncentrirajte na gornji dio tijela, pogled usmjerite naprijed te opustite vrat i ramena. Trup mora biti uspravan. Probajte prilikom zamaha štapom koristiti cijelu ruku, a ne samo podlakticu. Ako se tek počinjete baviti ovim sportom, vježbajte prvo samo donjim dijelom tijela hodati pravilno i opušteno.

Zatim dodajte pokrete rukama, ali što prirodnije, lijeva ruka – desna noga. Nakon toga, kad steknete osjećaj da ste savladali pravilnu tehniku hodanja, a pritom ste opušteni, uzmite štapove i vježbajte s njima. Samo pripazite da štapove ne držite grčevito i prečvrsto.

Tehniku je vrlo važno dobro savladati jer nije riječ samo o hodanju sa štapovima, nego i o odguravanju štapovima od podloge, pri čemu se tijelo znatno manje umara nego kod običnog hodanja, a pritom svejedno troši više kalorija. Cilj je da ruke odrade jednak dio posla kao i noge. Pravilnom tehnikom nordijskog hodanja čovjek može izdržati dulje i više nego što bi mogao običnim hodanjem.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button