Dijabetes - 14. studenoga 2021.
AUTOR ČLANKA - Sandra Krstev Barać, mag. nutr., Vitaminoteka, ADIVA Plus sadržaj

12 važnih prehrambenih smjernica za oboljele od dijabetesa

Povodom Svjetskog dana dijabetesa podsjećamo na preporučeni način prehrane koji ima iznimno važnu ulogu u kontroli šećerne bolesti

dijabetes jelovnik prehrana

Prije svega treba naglasiti da je preporučeni način prehrane za osobe oboljele od dijabetesa zapravo oblik uravnotežene, pravilne prehrane koji može koristiti svima, a ne samo oboljelima od dijabetesa.

Iako ne postoji jedinstvena dijabetička prehrana koja može poslužiti svim oboljelima već je prehrambeni plan potrebno uskladiti s tipom metaboličkog poremećaja, potrebama organizma, navikama i sklonostima, ali i eventualnom uzimanju terapije, Američko Dijabetološko Društvo donijelo je smjernice koje se preporučuju svim oboljelima.

Smjernice Američkog Dijabetološkog Društva

 • Ugljikohidrati bi trebali osigurati 45-65%, masti 20-35%, a proteini 10-20% ukupne dnevne energije.
 • Savjetuje se unos ugljikohidrata iz raznolikih izvora. Osobito onih koji se nalaze u cjelovitim žitaricama, voću, povrću, mahunarkama i niskomasnim mliječnim proizvodima. Pritom je neophodno pratiti unos ugljikohidrata, bilo brojanjem ugljikohidratnih jedinica ili procjenom na temelju iskustva.
 • Dijabetičari moraju dnevno unositi minimalno 130 g ugljikohidrata.
 • Konzumni šećer nije potpuno isključen iz prehrane. Ali ne smije ga biti više od 5% ukupnog energetskog unosa i mora biti dio složenog obroka.
 • Preporuke za unos prehrambenih vlakana (iz mahunarki, cjelovitih žitarica, voća i povrća) jednake su onima za zdravu populaciju te iznose 14 g/1000 kcal.
 • Zasićene masne kiseline trebale bi osigurati manje od 7% ukupne energije, unos trans masti bi trebalo maksimalno minimizirati, dok unos kolesterola ne bi smio premašiti 200 mg dnevno u oboljelih od dijabetesa.
 • Poželjno je unositi što više omega-3 masnih kiselina, pa bi oboljeli od dijabetesa tjedno trebali unositi barem dva serviranja ribe (izuzev prženih i pohanih ribljih filea).
 • Potrebe na vitaminima i mineralima trebalo bi zadovoljiti najprije raznolikom prehranom, a tek ako je prehrana manjkava, kvalitetnim dodatkom prehrani.
celijakija dijabetes gluten medunarodni dan celijakije

Zašto je celijakija češća kod osoba oboljelih od dijabetesa

O ulozi glutena u razvoju dijabetesa tip 1 te o blagotvornim učincima bezglutenske dijete još se polemizira i...

SAZNAJTE VIŠE
 • Umjerena konzumacija alkohola (npr. 2 dcl vina za žene i 3 dcl za muškarce) je dopuštena, ali samo uz obrok.
 • Preporuka je unositi maksimalno 6 g soli dnevno (računajući ukupnu sol u prehrani). Konkretno, to znači izbacivanje naknadnog dosoljavanja te izbjegavanje hrane u čijoj se pripremi obilato koristi sol.
 • Dozvoljena je upotreba 5 zamjenskih sladila: acesulfam kalij, aspartam, neotam, saharin i sukraloza, pri čemu je vrlo važno pridržavati se prihvatljivog dnevnog unosa (ADI). Također, oboljeli mogu koristiti šećerne alkohole ili steviju za zaslađivanje.
 • Preporučuje se gubitak suvišnih kilograma.

Članak u cijelosti pročitajte na stranici Vitamini.hr

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button