Dijabetes - 3. prosinca 2019.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Darija Vranešić Bender, Vitaminoteka

Skrojite jelovnik: preporučene i zabranjene namirnice za dijabetičare

Šećerna bolest ili dijabetes važan je svjetski problem, a kada se u fokusu nađe hrana za dijabetičare, postoje smjernice kojih se treba strogo pridržavati

šećerna bolest ili dijabetes: koja je preporučena hrana za dijabetičare

Prehrambene smjernice kojih se osobe oboljele od šećerne bolesti moraju strogo pridržavati predstavljaju zlatni standard uravnotežene i zdrave prehrane te svima mogu koristiti.

Prehrambene smjernice za dijabetičare predstavljaju univerzalne principe pravilne prehrane koji vrijede za sve. Međutim, dijabetičari ih se moraju strogo pridržavati, bez većih odstupanja od zadanog broja, veličine i rasporeda dnevnih obroka koji su prilagođeni vrijednostima glukoze u krvi.

Kod oboljelih od dijabetesa tip 1 obroci se moraju uskladiti s vrstom i dozama inzulina te s vrijednostima glukoze u krvi. Kod oboljelih od dijabetesa tip 2 obroci se planiraju s obzirom na trenutačnu i ciljanu tjelesnu masu, eventualno uzimanje hipoglikemika te razinu glukoze u krvi.

Dijabetičari, zbog ovoga ćete početi više brinuti o oralnom zdravlju!

Mediteranska prehrana

Desetljećima se tradicionalna mediteranska prehrana bogata maslinovim uljem, žitaricama, voćem, povrćem, orašastim plodovima i ribom, a siromašna mesnim proizvodima povezuje sa zaštitom od srčano-žilnih bolesti. Posljednjih godina ima sve više istraživanja koja ukazuju na to da je ona ujedno odličan model za prevenciju dijabetesa tipa 2.  Preporučuje se i kao dijeta za mršavljenje te održanje poželjne tjelesne mase. Štoviše, zbog ohrabrujućih blagotvornih djelovanja, mediteranska prehrana danas se smatra zlatnim standardom i u dijetoterapiji dijabetesa i kod kardiovaskularnih bolesti. Smatra se da su visok unos prehrambenih vlakana, brojnih biološki aktivnih biljnih spojeva i jednostruko nezasićenih biljnih masti zaslužni za zaštitno djelovanje mediteranske prehrane.

Od različitih vrsta masti dijabetičarima se preporučuje unositi jednostruko (ekstra djevičansko maslinovo ulje, ulje repice, avokado) i višestruko nezasićene masne kiseline (omega-3 iz plave ribe, biranih biljnih ulja, sjemenki i orašastih plodova). Unos zasićenih masnih kiselina iz životinjskih izvora treba ograničiti na 7% ukupnog dnevnog unosa zbog njihova štetnog djelovanja na kardiovaskularni sustav. Unos trans masnih kiselina iz hidrogeniranih biljnih ulja (i svih namirnica koje ih sadrže, poput vafla, keksa, lisnatog tijesta i sličnih proizvoda) treba u potpunosti ograničiti.

Najveću pozornost treba pridati količini i kakvoći ugljikohidrata. U pravilu treba birati ugljikohidratne namirnice s niskim glikemijskim indeksom, cjelovite žitarice i općenito namirnice s visokim udjelom vlakana

Ugljikohidrati i proteini

Najveću pozornost treba pridati količini i kakvoći ugljikohidrata. U pravilu treba birati ugljikohidratne namirnice s niskim glikemijskim indeksom, cjelovite žitarice i općenito namirnice s visokim udjelom vlakana. U dijabetičkoj dijeti malo je prostora za slastice, konzumni šećer i konditorske proizvode. Njih je najbolje potpuno izbaciti iz prehrane i zamijeniti ih zdravim desertima temeljenim na voću i cjelovitim žitaricama.

Kada je riječ o proteinskim namirnicama, one se uglavnom preporučuju u dijabetičkoj dijeti. Posebno su korisni riba i krto meso, mliječni proizvodi s umjerenim udjelom masti, mahunarke i jaja. Budući da se često vode polemike o štetnosti i koristi jaja u prehrani, zanimljivo je vidjeti rezultate recentnog istraživanja koje je pokazalo da konzumacija do 12 jaja tjedno ne utječe na povećanje rizika od kardiovaskularnih bolesti kod osoba oboljelih od predijabetesa ili pak dijabetesa tipa 2. Odnosno, potpuno izbacivanje jaja iz prehrane osoba oboljelih od predijabetesa ili dijabetesa tipa 2 nepotrebno je ako je cjelokupna prehrana uravnotežena i raznolika.

Savjeti za dijabeticare

Slatki savjeti za dijabetičare: uživajte u blagdanima s dozom umjerenosti

Ipak, ako i imate dijabetes, to ne znači da morate apstinirati od vaših omiljenih blagdanskih jela. Iako se slatkiši i...

SAZNAJTE VIŠE

Pametno začinite hranu

Namirnice koje mogu koristiti dijabetičarima su začini poput cimeta i kurkume koje mogu pomoći uravnotežiti razinu šećera u krvi. U prehrani dijabetičara blagotvorne su i druge namirnice poput chia sjemenki, čičoke, mahunarki, zobi i cjelovitih žitarica te prirodnog sladila stevije. U prehranu treba uvrstiti obilje raznovrsnog svježeg povrća, ali istodobno ograničiti prženo škrobno povrće i općenito pohanu i prženu hranu.

Sol i alkohol treba znatno ograničiti u prehrani dijabetičara. Povećan unos natrija putem soli (više od 5 g soli na dan) može povećati rizik od dijabetesa tipa 2 i latentnog autoimunog dijabetesa odraslih osoba (LADA).

Preporuke za unos alkohola kod oboljelih od šećerne bolesti jednake su preporukama za opću populaciju. Ne preporučuje se više od jednog pića na dan za žene i dva pića na dan za muškarce. Kod oboljelih od šećerne bolesti alkohol dovodi do povećanog rizika za hipoglikemiju osobito ako su na terapiji inzulinom ili stimulatorima sekrecije inzulina.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button