Dijabetes - 21. kolovoza 2019.
AUTOR ČLANKA - www.centarzdravlja.hr

Obratite pažnju na ove minerale i vitamine koji pomažu kod dijabetesa

Dijabetes je bolest od koje pati velik broj ljudi, no znate li koji vitamini i minerali igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja osoba oboljelih od šećerne bolesti?

vitamini i minerali za dijabetes

Osobe koje boluju od dijabetesa tipa 1 ili 2 vrlo često imaju problema sa održavanjem adekvatne razine magnezija u tijelu. Svaki put kada se razina glukoze u krvi poveća, magnezij se luči kroz mokraću. Magnezij je vrlo važan za probavljanje i procesuiranje ugljikohidrata. Kada je razina magnezija u tijelu niska, tijelo ne može na adekvatan način obraditi inzulin. Na što još treba pripaziti?

Nedostatak cinka i selena može uzrokovati niz fizioloških promjena - pročitajte kojih!

Cink

Razina cinka u tijelu se smanjuje kada je povećana razina glukoze u krvi. To može uzrokovati opasno nisku razinu cinka. Cink igra važnu ulogu u procesu proizvodnje inzulina. Upravo zato liječnici dijabetičarima vrlo često savjetuju uzimanje suplemenata cinka ili povećanje unosa namirnica kao što su orašasti plodovi i sjemenke.

Alfa lipoična kiselina

Alfa lipočina kiselina (ALA) ima moćno antioksidacijsko djelovanje koje smanjuje rizik od nastanka dijabetičke neuropatije, odnosno oštećenja živaca. Ovo je jako bolno stanje koje dramatično narušava kvalitetu života.

ALA se pokazala vrlo učinkovitom u regulaciji razine inzulina. Osim u obliku suplemenata, možemo ju pronaći u namirnicama kao što su jetrica, špinat, brokula i krumpir.

Karnitin i dijabetes

Jedno od najopasnijih stanja povezanih s dijabetesom je dijabetička ketoacidoza. Do ove komplikacije dolazi zato što tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina. Tada se počinju oslobađati kiseline u krvotok i povećava se rizik od nastanka niza poremećaja i stanja, uključujući i smrt. Karnitin je aminokiselina koju pronalazimo u crvenom mesu, svinjetini, morskim plodovima, ribi i mliječnim proizvodima. Karnitin može smanjiti rizik od nastanka dijabetičke ketoacidoze. Znanstvenici ističu da karnitin onemogućava tijelu korištenje masti kao izvora energije i na taj način sprječava ulazak štetnih kiselina u krvotok.

cink, mineral, dodaci prehrani, imunitet, namirnice bogate cinkom

Supermineral za zdravu kožu: Pomoću cinka riješite se upala, akni i prhuti

Cink je svestrani mineral koji je ključan za imunitet, a prozvan je i borcem protiv prehlade i gripe

SAZNAJTE VIŠE

Krom

Istraživanja su pokazala da krom može pomoći osobama koje boluju od dijabetesa tipa 1 i 2. Adekvatnim unosom kroma ćete poboljšati toleranciju na glukozu i regulirati oslobađanje inzulina. U isto vrijeme, krom povećava razinu dobrog (HDL) kolesterola. Možete ga pronaći u obliku suplemenata, a tijelo ga proizvodi samostalno tijekom intenzivnog treninga.

I vitamini su bitni: vitamin D

Vrlo je važan za sve, a naročito za dijabetičare jer regulira proizvodnju inzulina. Najbolji izvor vitamina D je sunce. Možete ga pronaći u obliku suplemenata i u manjoj količini u namirnicama kao što su sojino mlijeko, obogaćeni mliječni proizvodi, riba i jaja. Vitamin D se pokazao vrlo učinkovitim u prevenciji različitih bolesti. Pomaže u regulaciji raspoloženja i ublažava simptome depresije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button