Zdrava prehrana - 27. listopada 2018.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Vesna Bosanac

Leća: Sitna namirnica, a veliki borac protiv dijabetesa i kolesterola

Leću vole sve generacije pa je često je na jelovniku kako vrtića tako i domova za starije osobe. Fino se kombinira s mnogim namirnicama. Upoznamo li njezin sastav i blagodati koje nam pruža, sigurno će češće biti na našoj trpezi

Leća doprinosi smanjenju koncentracije kolesterola u krvi
Ova mahunarka izgleda sitnih diskova potječe iz jugozapadne Azije. Uzgajala se u Indiji i Egiptu prije 9000 godina te se drži za najstariju kultiviranu mahunarku.
 
Često je bila prisutna na jelovniku starih Egipćana, Rimljana i Grka. S juga Europe se leća proširila kontinentom te je danas čest sastojak najrazličitijih variva i juha. Kod nas su najpoznatije sorte smeđih i zelenih sjemenki, a postoje još i one narančaste, žute te crne. U južnoj Aziji se često jede leća sjemenki izduženih poput riže. Smatra se kako je crna leća najukusnija, za dobivanje klica se najčešće koristi zelena, a žuta u proizvodnji grickalica.
 
Leća je podatna namirnica i njezin se blagi okus odlično sljubljuje kako s mesom i povrćem tako i sa žitaricama
U Indiji je leća svakodnevno na jelovniku te se od nje radi nacionalno jelo s kurkumom; “dahl”. Često je na jelovniku na Srednjem Istoku i istočnoj Europi.
 
Leća je dobar izvor bjelančevina i ugljikohidrata. Od mikronutrijenata, tu su folat, željezo te vitamini B1 i B6.
 

Leća kao pomoć u terapiji šećerne bolesti

Šećerna bolest je jedna od najčešćih metaboličkih bolesti. Kako bi se smanjio rizik za njezinu pojavu, od interesa je održavati primjerenima koncentraciju šećera i masnoća u krvi, očuvati osjetljivost stanica na inzulin te spriječiti pojavu neuropatije, visokog tlaka i dr. Od pomoći je tu leća. Znanstvenici su pokazali kako upravo njezino konzumiranje doprinosi značajnom sniženju ukupnog kolesterola i koncentracije glukoze na tašte.
 
Kako do toga dolazi? Iako leća kao namirnica sadrži popriličnu količinu škroba, njegova je razgradnja spora te ne uzrokuje nagli “skok” koncentracije glukoze u krvi. Razlog tome je sama struktura leće. Slikovito se može reći kako se njezin škrob nalazi “zarobljen” u mrežici vlakana i nije lako dostupan probavnim enzimima u crijevima.
 
 
Nadalje, škrob može biti ravnih i razgranatih lanaca. Škrob ravnih lanaca enzimi “napadaju” samo s krajeva, a razgranatog “sa svih strana”. Laički govoreći, na glukozu se istodobno razgrađuju mnoge njegove grane pa glukoza u većoj količini navire u krv. Treba li reći kako je upravo u leći škrob ravnih lanaca? Sve to doprinosi održavanju primjerene koncentracije glukoze u krvi. Smanjuje se, naravno i rizik za razvoj hiperinzulinemije karakteristične za metabolički sindrom.
 

Leća za sniženje kolesterola

Vlaknaste namirnice poput leće doprinose smanjenju koncentracije kolesterola u krvi. Prehrambena vlakna smanjuju apsorpciju žučnih kiselina u crijevima te se one stolicom uklanjaju iz organizma. Kako je za njihovu ponovnu sintezu potreban kolesterol, “uzima” se onaj iz krvi pa stoga konačno njegova koncentracija opada. U leći je prisutan i beta-glukan čija prisutnost u prehrani također smanjuje koncentraciju kolesterola u organizmu.
 

Leća u gastronomiji

Leća je podatna namirnica i njezin se blagi okus odlično sljubljuje kako s mesom i povrćem tako i sa žitaricama.
 
Dolaze nam hladniji dani i variva od mahunarki često će biti na našem jelovniku. Leća u kombinaciji sa žitaricama daje izvrsna variva i priloge. Evo jednog jednostavnog recepta.
 

Prilog od leće i riže

Sastojci:

  • 130 g leće
  • 70 g riže
  • 200 g rajčice
  • 50 g luka
  • 30 g maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • peršinov list
  • povrtni temeljac (ili voda)
  • sol, papar, čili, lovorov list, origano, mažuran …

Priprema: Leću stavite u vodu namakati preko noći. Sutradan ju ocijedite i isperite. Na ulju blago popržite izrezani luk. Dodajte mrkvu izrezanu na kockice te zajedno popržite nekoliko minuta uz često miješanje. Dodajte izrezane rajčice i cijeli češanj češnjaka. Zajedno propirjajte nekoliko minuta pa dolijte oko jednu litru povrtnog temeljca. Stavite kuhati. Malo prije nego voda zakuha dodajte leću, usitnjeni peršin i začine. Zakuhajte, smanjite vatru i kuhajte dok leća skoro ne bude gotova. Dodajte opranu rižu i po potrebi još temeljca. Gotovo jelo pospite peršinom i poslužite.
(Po želji, jelu možete dodati curry.)

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button