Dodaci prehrani - 5. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Magnezij: Mineral koji je itekako važan za naš organizam

Magnezij je po zastupljenosti u našem organizmu na četvrtom mjestu, a ima brojne važne uloge - regulira otkucaje srca i kontrakciju mišića, štiti živce, zdrave zube...

Magnezij - zaštitnik trudnoće

Magnezija u organizmu ima 24 g, od čega je polovina u kostima. Upravo magnezij pomaže u jačanju zubne cakline i otpornosti zubi. Sudjeluje u preko 300 enzimskih procesa u našem organizmu, npr. sinteza proteina, sinteza nukleinskih kiselina, Krebsov ciklus…

Magnezij je važan za neuromuskulatorni prijenos, mineralizaciju kostiju, odgovoran je za aktivnost kalcijevih kanala, sudjeluje u stvaranju iskoristivosti ATP-a te u koagulaciji i transportu glukoze u stanice. On regulira otkucaje srca i kontrakciju mišića, štiti živce, održava zdravo funkcioniranje prostate te regulira rad štitnjače.

Znakovi da vam nedostaje magnezija

Do pomanjkanja magnezija u našem organizmu dolazi najčešće zbog nepravilne prehrane, pretjerane konzumacije alkohola, kave i velikog unosa rafiniranog šećera. Simptomi pomanjkanja magnezija su:

 • nepravilno kucanje srca
 • grčenje mišića
 • povećanje prostate
 • umor
Pri kupnji preparata magenzija važno je obratiti pozornost na to u kojem se obliku magnezij nalazi

Posljedice manjka:

 • može uzrokovati koronarne srčane bolesti,
 • osteoporozu i
 • hipertenziju.

Odabir preparata prema obliku magnezija

Magnezij je mineral čija je glavna uloga upravljanje mišićnim i nervnim sustavom, sintezom DNA i RNA i sudjeluje u stvaranju energije. Optimalna količina magnezija u našem organizmu je izuzetno važna za normalnu apsorpciju i iskorištavanje kalcija čime ime direktnu ulogu u održavanju zdravlja koštanog sustava. Iz svih tih razloga jasno je da nedostatak magnezija uzrokuje velike promjene u našem organizmu. Pri kupnji preparata magenzija važno je obratiti pozornost na to u kojem se obliku magnezij nalazi. Kelatizirani oblik magnezija se brže resorbira u organizmu te ima manje nuspojava koje se najviše odražavaju u želucu.

>>Znate li zašto je sportašima potrebna DEKA? O čemu se točno radi?<<

Kada koristimo magnezij?

 • koristi se za odvijanje kvalitetne mišićne kontrakcije kod sportaša,
 • kod grčeva u mišićima,
 • kao zaštita mišićnog i koštanog sustava kod napornih fizičkih aktivnosti,
 • kod mišićnih spazama u trudnica i sportaša
 • kod migrene
 • preporučuje se starijim osobama.

Oblici i kombinacija

Na tržištu dolazi u obliku tableta, granulata, sirupa (uz dodatak kalcija) i šumećih pripravaka. Kombinacija magnezija i kalcija koristi se za prevenciju i poboljšanje zdravlja kostiju i zubi te za prevenciju osteroporoze. Znanstvenim studijama dokazano je da je optimalan omjer magnezija i kalcija u preparatima 1:2, odnosno 600 mg kacija i 300 mg magnezija. Magnezij se, osim s kalcijem, često kombinira i s drugim mineralima. Česta je kombinacija kalcij, magnezij i cink. Ta se kombinacija koristi za održavanje zdavog koštanog tkiva i reproduktivnog sustava. Preporučeni dnevni unos magnezija za zdravu odraslu ženu je 350 mg na dan, a za odraslog muškarca, trudnice i dojilje je 450 mg. 

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button