Dijabetes - 14. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - mr.sc. Ante Petrušić

Neovisno jeste li veliki ili mali, o dijabetesu se misli dok smo zdravi

Osnova liječenja šećerne bolesti je dijabetička dijeta, no o zdravim životnim navikama, pa tako i o prehrani, treba misliti dok smo zdravi, posebno ako imamo genetsku predispoziciju za dijabetes

O dijabetesu se misli dok smo zdravi

Šećerna bolest je kronična nezarazna bolest kojoj je svojstven poremećaj izlučivanja inzulina ili poremećaj njegovog djelovanja, s posljedičnom hiperglikemijom (porast razine glukoze u krvi). Inzulin luče izravno u krv beta-stanice u otočićima endokrinog dijela gušterače.

Njegova je uloga da omogućuje ulazak glukoze u stanice, koja se ondje koristi kao energent. Bilo da je riječ o oskudnom izlučivanju inzulina ili je ono potpuno prestalo ili pak o njegovoj slabijoj djelotvornosti na perifernim stanicama, rezultat je uvijek isti – hiperglikemija.

Tipovi šećerne bolesti

Poremećaj regulacije glukoze u krvi može dovesti do akutnih, po život opasnih komplikacija, a dugotrajna loša regulacija uzrokuje kronične komplikacije s teškim narušavanjem zdravlja, smanjenjem kvalitete života i njegovim skraćenjem. Razlikujemo nekoliko tipova šećerne bolesti.

Tip 1

Uzrokovan je autoimunim procesom; organizam prepoznaje beta-stanice gušterače kao strano tijelo i luči antitijela koja ih napadaju i uništavaju do njihova potpunog nestanka. U takvim okolnostima na kraju procesa nema lučenja inzulina i život bolesnika ovisi o unošenju inzulina putem injekcija. Na usta se ne može davati jer ga probavni enzimi degradiraju, probave. Od ovog tipa šećerne bolesti obolijevaju djeca i mlade osobe. Od ukupnog broja oboljelih, od ovog tipa dijabetesa boluje oko 7 % pacijenata.

Tip 2

Najčešće je uzrokovan takozvanom inzulinskom rezistencijom, odnosno smanjenom osjetljivošću stanica tijela na inzulin. Dakle, inzulina može biti dovoljno u tijelu, ali je značajno smanjena njegova djelotvornost. To se događa kod genetski predisponiranih pretilih osoba. Javlja se kod osoba srednje i starije životne dobi i čini oko 90 % slučajeva šećerne bolesti.

Drugi specifični tipovi

Uzrokovani drugim razlozima, primjerice, drugim endokrinim bolestima (pojačana funkcija štitnjače, pojačana funkcija kore ili srži nadbubrežne žlijezde), višekratnim upalama gušterače, kod kroničnih alkoholičara, pri primjeni nekih lijekova kao što su kortikosteroidi.

Gestacijski dijabetes

Prvi put se očituje ili dijagnosticira za vrijeme trudnoće.

Tip 1 šećerne bolesti često je nepredvidiv (iako je češći u djece čiji roditelji boluju od iste bolesti), no zato su gotovo svi ostali tipovi predvidivi. Na genetiku ne možemo utjecati, roditelje nismo birali, a genetika igra važnu ulogu pri pojavi tipa 2 šećerne bolesti, koji se, uz to, pojavljuje i u obiteljima s nezdravim životnim navikama roditelja. Izbjegavanjem rizičnih čimbenika koji uzrokuju pojavu šećerne bolesti i načinom života možemo izbjeći ili odgoditi pojavu te bolesti.

Izbjegavanjem rizičnih čimbenika koji uzrokuju pojavu šećerne bolesti i načinom života možemo izbjeći ili odgoditi pojavu te bolesti

Pravila dijabetičke dijete

Okosnica liječenja šećerne bolesti je dijabetička dijeta. Postoje neka osnovna pravila koja bismo trebali slijediti želimo li pobjeći od „slatkog života”.

Pripazite na tjelesnu težinu

Provokativni trenutak za pojavu šećerne bolesti (tipa 2), u za to genetski predisponiranih osoba, upravo je prekomjerna tjelesna težina i debljina. O prekomjernoj tjelesnoj težini govorimo kada je indeks tjelesne mase (ITM) viši od 25, a manji od 30, a o debljini kada je ITM viši od 30. Većina pretilih osoba je kritična, no mogu se čuti i ovakva opravdanja: kod mene je riječ o hormonalnom poremećaju, ništa ne jedem, ali mi se sve prima, i voda me deblja, to mi je nasljedno, zbog nervoze navečer puno pojedem. Dio tih izjava zasigurno je točan, no protiv toga se može boriti, uz snažnu volju i dobar motiv. Stvar je u količini uzetih i potrošenih kalorija.

Izaberite odgovarajući jelovnik

Odgovarajući izbor jelovnika je sljedeća zadaća. Loš izbor će utjecati na povećanje masnoća u krvi i promjene na krvnim žilama, a time i na mogućnost fizičke aktivnosti. Najbolji izbor za zdravu osobu je mediteranski tip prehrane. Treba se hraniti sezonskim namirnicama, a svakako treba biti zastupljeno povrće koje usporava apsorpciju hranjivih tvari iz crijeva i time sporo podiže vrijednost glukoze u krvi, a povoljno djeluje i na redovito pražnjenje crijeva (blitva, špinat, kelj, brokula, raštika, mrkva, peršin, celer, mahunarke).

Loš izbor će utjecati na povećanje masnoća u krvi i promjene na krvnim žilama, a time i na mogućnost fizičke aktivnosti

Jedite sezonsko voće, no pri tome nemojte zaboraviti da i enormne količine voća mogu imati iste (ili veće) količine ugljikohidrata, kao i velike količine kruha. Maslinovo ulje, zbog svog sastava (nezasićene masne kiseline), sigurno je dobar izbor, no pripazite jer gram tog ulja ima istu kalorijsku vrijednost kao i svaka druga mast. Riba na jelovniku je također dobar izbor. Jelovnik ne treba biti siromašan, jer i sva druga zdrava hrana dolazi u obzir. Svakako treba izbjeći „brzu hranu”, energetske napitke, a tko naginje debljini, umjesto alkoholnim pićima (uključujući i pivo) ili voćnim sokovima, žeđ treba gasiti vodom.

Pokrenite se

Tjelesna aktivnost u velikoj mjeri diktira potrošnju kalorija. Onaj tko je fizički aktivniji, može uzeti više hrane, a da pri tom ne povećava tjelesnu težinu. Tjelesna aktivnost mora biti prilagođena dobi i sklonostima. Pritom se ne smije pretjerivati zbog opasnosti od nastanka ozljeda poput rupture (puknuća) tetiva mišića. Dobar izbor fizičke aktivnosti, strpljenje i upornost uvijek će dati dobar rezultat. Dinamičke su aktivnosti bolje od statičkih (hodanje je primjerenije od dizanja utega). Starije i pretile osobe ne moraju trčati, posebice zbog mogućih oštećenja koljena, no mogu hodati i s vremenom povećavati udaljenost.

Umjereno koristite sol

Potrebno je pripaziti na umjeren unos soli hranom jer sol (iako je jod iz nje potreban za normalan rad štitnjače) povećava krvni tlak i može izazvati komplikaciju poput moždanog udara ili infarkta srčanog mišića, time onemogućiti kretanje bolesnika te indirektno utjecati na tjelesnu težinu i pojavu šećerne bolesti.

Umjereno s alkoholnim pićima!

Narodna izreka kaže da je piće lijepo cvijeće tko se zna njime kititi. Najčešći razlog upale gušterače u muškaraca je alkoholizam. Ponavljane akutne upale gušterače dovode do njene kronične upale i pojave specifičnog, takozvanog sekundarnog dijabetesa. To ne znači da zdrav čovjek može nakon ručka popiti čašu vina ili piva, no ne smije ići u krajnost.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button