Riječ farmaceuta - 30. siječnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Nemir je u slatkom? Istražuje se povezanost sindroma nemirnih nogu i šećera

Iako ne postoje jasni dokazi, opažanja pacijenata, kao i studija slučaja provedena u Nizozemskoj, daju naslutiti da bi ustezanje od konzumacije šećera moglo smiriti nemirne noge

sindrom nemirnih nogu secer dijabetes

Sindrom nemirnih nogu (eng. Restless Legs Syndrome – RLS) jedna je od onih bolesti koja nije životno ugrožavajuća. Kod nekih se pogoršava s vremenom, a kod nekih ne, no izuzetno je naporna i stresna za oboljelog čime značajno narušava kvalitetu života.

Teško opisivi nemir

Osoba s ovom bolešću pati od snažne potrebe za pomicanjem nogu kako bi ublažila neugodne senzacije u nogama koje opisuju kao grčeve, žmarce, napetost, svrbež, „struju“, „čudnu neugodu“ i niz sličnih te zapravo nejasnih opisa. Najčešće zahvaća noge, no može se javiti i u rukama i trupu.

Zbog neugodnih osjeta i potrebe za pomicanjem uzrokuje teško uspavljivanje, smetnje spavanja i nemogućnost mirnog sjedenja, što otežava svakodnevno funkcioniranje, a utječe i na socijalne kontakte.

Simptomi nisu prisutni stalno već se pojavljuju i nestaju, ponekad uzrokovani nekim prepoznatljivim okidačem (događajem) kao što je jači stres, no često i bez jasnog razloga. Pojavljuju se i pogoršavaju za vrijeme mirovanja, sjedenja ili ležanja, a kretanje donosi olakšanje.

Mogući uzroci sindroma nemirnih nogu

Razlikuju se:

  • primarni sindrom nemirnih nogu, koji se pojavljuje bez jasnog razloga i
  • sekundarni, koji se javlja kao posljedica druge bolesti, najčešće manjka željeza. Može se javiti i uz nedostatak folne kiseline, magnezija ili Parkinsonove bolesti te nekih autoimunih bolesti.

Bolest se još naziva Wittmaack-Ekbomov sindrom po najistaknutijim istraživačima ove bolesti. Pripada neurološkim poremećajima te se smatra da je uzrok poremećaj u izlučivanju neurotransmitora dopamina.

Postoji i genetska predispozicija povezana s metabolizmom željeza, koje je važno za sintezu dopamina. Koncentracija dopamina u mozgu je navečer niža pa se neugodne senzacije uglavnom i javljaju navečer, odnosno ranije tijekom noći. Kako oboljeli ima neizdrživu potrebu za pomicanjem, broj pokreta nogu u snu tijekom jednog sata koristi se kao objektivna mjera za težinu poremećaja, uz ostale anamnestičke podatke, odnosno cjelokupnu kliničku sliku.

Primarni oblici bolesti, koji nisu povezani s drugom bolešću, liječe se lijekovima koji povećavaju koncentraciju dopamina i stručno se nazivaju agonisti dopamina (ropinirol, pramipeksol, levodopa/karbidopa, pergolid). Ovisno o težini simptoma, u terapiju se mogu uključiti i benzodiazepini za umirenje i olakšavanje uspavljivanja i sna te antikonvulzivni lijekovi koji umanjuju neugodne osjete.

Provjerite sami utjecaj slatkog na nemir

No, zanimljivo je navesti i opažanja koja su povezana s konzumacijom šećera i sindromom nemirnih nogu, o čemu se sve više razmišlja. Mnogi oboljeli su primijetili da im se simptomi pojavljuju ili pojačavaju nakon konzumiranja slatke hrane ili pića. Zasad ne postoje čvrsti dokazi da zaista šećer pogoršava stanje, no sve je više sumnje u šećer kao mogući okidač.

Istraživanja su usmjerena na unos šećera, no moguće je da šećer umanjuje apsorpciju magnezija za kojeg znamo da je povezan s neugodom, posebno u nogama. Moguće je da se unosom većih količina zaslađenih pića unosi i kofein, kojeg oboljeli također trebaju izbjegavati.

Sindrom nemirnih nogu

Neka vas nemirne noge i anksioznost ne drže budnima, dajte nogu nesanici!

Sindrom nemirnih nogu s punim pravom nosi svoje ime. Nelagoda u nogama zbog koje osjećamo snažnu želju za kretanjem,...

SAZNAJTE VIŠE

Svaki oboljeli, osim dijabetičara, mogao bi jednostavno provesti pokus i ustanoviti ima li njegov unos šećera veze s pojavom ili pogoršanjem simptoma. Naime, jednostavno može pratiti istraživanje provedeno u Nizozemskoj prošle godine te učiniti isto što je činio ispitanik u studiji. Studija slučaja je provedena na pacijentu koji je tjedan dana konzumirao veći unos slatkih namirnica, a potom tjedan dana nije uopće konzumirao šećer. Narednih šest tjedana izmjenjivali su se tjedni sa i tjedni bez šećera, a pacijent je pomno bilježio svoja opažanja kroz upitnik koji se inače koristi u dijagnozi sindroma nemirnih nogu. Kod ispitanika je uočeno značajno pogoršanje simptoma u tjednima u kojima je konzumirao više slatkih namirnica.

Dakle, ako smijete uzimati slatke namirnice, odnosno nemate ograničenje zbog neke druge bolesti, provjerite sami. Ustezanje od šećera možda vam malo olakša patnju, a istovremeno donosi i druge (poznate) blagodati za organizam.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button