Rekreacija i fitness - 26. svibnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Nicolas Quesnoit i Ksenija Pluščec Quesnoit, Plesni centar „Zagreb“

U ritmu dobrog zdravlja: Prepustite se glazbi i zaplešite

Puno je zdravih razloga zbog kojih biste već danas trebali napustiti udobnost vaših naslonjača, stolaca i kreveta te barem zaljuljati kukovima dok čitate ovaj članak, naravno, uz dobru glazbu

ples zdravlje plesanje plesni centar Zagreb

Ples nas čini radosnima, ispunjava naš duh, dušu i tijelo. Ples oblikuje naše tijelo, poboljšava kondiciju, popravlja samopouzdanje i raspoloženje, rješava nas depresije i anksioznosti. Uz to liječi i prevenira od brojnih stanja i bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Za sreću i dobro zdravlje potrebni su nam – prijatelji

Možda ćete sumnjičavo reći „Ne znam plesati“ ili „Nije to za mene, imam dvije lijeve noge“. No možda ćete isto tako duboko u sebi osjetiti žaljenje jer vas zapravo glazba dira u dušu, pa se želite prepustiti valovima dobrog ritma, ma tko što mislio o tome. Vrijeme je da se ohrabrite.

Slogan Plesnog centra „Zagreb“ by Nicolas zapravo je skrojen upravo za vas: „Za trapave noge i vesele duše“.

Za ples je uvijek pravo vrijeme

Mi zaista smatramo da naučiti plesati na društvenom nivou mogu svi i nemamo drugačijih iskustava. Osnovni koraci društvenih plesova prilagođeni su svima da mogu uživati u njima. A mi, plesne škole, živimo upravo od ljudi koji uglavnom ne znaju plesati. Tu smo za vas, za vaše lijeve noge.

Ni dobne granice za ples nema. Ples je osjećaj; i sve dok nas noge služe, a u srcu živi želja za pokretom na ugodnu glazbu (i to još u društvu drage osobe), možete plesati!

Za ples nema krivog mjesta, niti krivog trenutka ako nas ponese želja za pokretom. Dovoljno je prepustiti se, bilo da ste na nekoj zabavi ili kod kuće. Pustite svoju najdražu glazbu, uhvatite svoju najdražu osobu i dopustite mašti na improvizaciju te tako iznenadite sami sebe.

Izbor plesa prema karakteru

Prije nego što zaplešete tango, ča-ča-ča, salsu ili neki vaš jedinstveni ples, svakako nije na odmet zagrijati se, napraviti pokoju vježbu razgibavanja. Pritom je najvažnije slušati tijelo i postepeno povisiti intenzitet plesnih pokreta. Kao i mnoge druge fizičke aktivnosti, i ples ima mnoštvo blagodati za tijelo, od toga da povećava opseg pokreta, poboljšava kondiciju, motoriku, kao i osjećaj za ravnotežu. A uz sve to, riječ je o fizičkoj aktivnosti koja uz dobru glazbu, a posebno ako se prakticira s partnerom, pruža vrhunski užitak.

Ako još niste odabrali koji biste ples željeli naučiti, ako se dvoumite između latino-američkih ili klasičnih plesova, poslušajte svoje srce, ono će odrediti vaš pravac. Tako će temperamentniji karakteri uvijek birati i temperamentnije plesove poput latinsko-američkih, salse, sambe, jivea, cha-cha-cha, pa čak i paso-doble, flamenca ili tanga, dok će oni mirniji biti više skloni jednom elegantnom i svečanom engleskom valceru, slowfoxtrottu, rumbi, bluesu ili bečkom valceru.

Međunarodni jezik svih nacija i generacija

Ljubav prema plesu razvija se već i u najranijoj dobi, društvene mreže su stoga i preplavljene djecom koja su se prepustila dobrom ritmu. Za najmlađe općenito preporučujemo intellidance i plesne igraonice, a za one u dobi od sedam do 14 godina sportski ples. Takav ples odgovara i onima srednjih godina, pa i starijima, a za gušt se bira plesna rekreacija.

Svjetski dan plesa, ples, plesanje

Uhvatite ritam i zaplešite! Obilježavamo Svjetski dan plesa

Svjetski dan plesa obilježava se 29. travnja te želi privući pažnju javnosti prema umjetnosti plesa

SAZNAJTE VIŠE

Ples je međunarodni jezik svih nacija i generacija, radost života, toplina dodira i blizine koja nam danas treba više nego ikad. Usudite se zaplesati, mogli biste se iznenaditi, a možda biste čak mogli i postati plesni poliglot.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button