Zanimljivosti i savjeti - 29. travnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Uhvatite ritam i zaplešite! Obilježavamo Svjetski dan plesa

Svjetski dan plesa obilježava se 29. travnja te želi privući pažnju javnosti prema umjetnosti plesa

Svjetski dan plesa, ples, plesanje

Ples je sastavni dio svake kulture. Još su crteži iz spilja prikazivali čovjeka kako pleše, stoga ne čudi što se diljem svijeta obilježava Svjetski dan plesa kako bi se naglasilo njegovo važno mjesto u čovjekovu životu.

Svjetski dan plesa slavi se od 1982. godine. UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples Međunarodnog kazališnog instituta za ples ITI pokrenuo je ovu inicijativu.

Svjetski dan plesa obilježava se 29. travnja jer je upravo na taj datum davne 1727. godine rođen začetnik modernog baleta i jedan od najvećih plesnih reformatora Jean Georges Noverre. Ovaj je reformator plesne umjetnosti u „Pismima o plesu i baletu“ iz 1760. godine opisao radikalne reforme kojima je odbacio dotadašnju ulogu plesa kao zabave u operi te pisao o baletu kao mogućoj istinskoj drami sa sadržajem i osjećajima, piše Enciklopedija.

capoeira razvija osjećaj za prostor i poboljšava periferni vid

Capoeira – brazilski borbeni ples za sretnu i zdravu djecu

Umijeće koje je nastalo davnih dana na brazilskim plantažama sadrži sve što je potrebno za pravilan fizički, pa i...

SAZNAJTE VIŠE

Svjetski dan plesa u Hrvatskoj

Kod nas se Svjetski dan plesa obilježava od 1999. godine. U Požegi je poznat „Plesokaz“, manifestacija različitih plesnih koreografija na kojoj plesači iz cijele Hrvatske pokazuju svoje umijeće. Također, na taj dan plesne škole, društva, organizacije, plesni stručnjaci i amateri organiziraju razne aktivnosti kojima se ples želi približiti svima.

Osnovna ideja Svjetskog dana plesa je podsjetiti javnost na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja nadvladava sve političke, etičke i kulturne prepreke.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button