Dječje zdravlje - 31. listopada 2018.
AUTOR ČLANKA - Nikola Orešković, mentor Capoeira Amazonas škola u Hrvatskoj, voditelj programa capoeira za odrasle i capoeira vrtić

Capoeira – brazilski borbeni ples za sretnu i zdravu djecu

Capoeira pridonosi razvoju koncentracije, koordinacije pokreta, snage i fleksibilnosti, a velik je naglasak na improvizaciji te potiče maštu, kreativnost i slobodu pokreta

capoeira razvija osjećaj za prostor i poboljšava periferni vid

Umijeće koje je nastalo davnih dana na brazilskim plantažama sadrži sve što je potrebno za pravilan fizički, pa i psihički razvoj mališana. No vježbati mogu i odrasli

Capoeira je brazilsko umijeće u kojem se isprepliću elementi borilačkih vještina, akrobatike, plesa i glazbe s igrom u nenasilnom okruženju. Fuzija je različitih kultura, a nastala je u kolonijalnom Brazilu kao izraz težnje za slobodom. Portugalci su u svoju novu koloniju dovodili robove iz zapadne Afrike. Na brazilskim se plantažama afrička kultura miješala s izričajima lokalnog stanovništva (indio) koji su u početku kolonijalnog razdoblja također bili prisilni radnici. I jedni i drugi usvajali su običaje europskih gospodara. Afrički, portugalski te južnoamerički utjecaji i danas se vide u glazbi, pokretima i simbolici u samoj igri.

Nakon abolicije ropstva capoeira je u različitim razdobljima imala drugačija značenja: bila je vadiaçao (gubljenje vremena, nikakav posao), igra lučkih radnika i uličnih prodavača, tajno oružje plesača sambe, okrutna vještina za provođenje političkih ciljeva…

Capoeira ne predstavlja isključivo borilačku vještinu, odnosno fizičko izražavanje, nego i način života pa tako na treninzima dolazi do izražaja filozofija i duh capoeire – borba nenatjecateljskoga karaktera u kojoj “protivnik” postaje “partner”

Capoeira se razvila u nekoliko pravaca i stilova

Poput legendi i priča o gusarima, capoeira nema pisanog početka jer je nastala na temeljima kulture drastično različite od europske. U tome i jest njezin šarm. Iako se tijekom povijesti mijenjala i prilagođavala, sačuvala je svoje osnovne karakteristike – uvijek prisutnu mandingu (prepredenost) i stav prema svijetu koji je okružuje.

Do danas se razvila u nekoliko pravaca i različitih stilova. No, bez obzira na stil, capoeira predstavlja dijalog pokreta, igru nadmudrivanja koja, uz ritam i pozitivnu energiju, čini svojevrstan ritual modernog doba te vještinu koja razvija cijelo tijelo te briše razlike između spola, dobi i rase. Za capoeirista (osobu koja se bavi capoeirom) kaže se da posjeduje muzikalnost glazbenika, eleganciju plesača, okretnost cirkusanta i spremnost majstora borilačkih vještina.

Ritam duše

Program capoeire za djecu i mlade usmjeren je na učenje capoeire kao cjelovite vještine, što uključuje elemente tjelesnog pokreta, igre, glazbe, kulture, povijesti i filozofije. Trening se sastoji od učenja capoeira pokreta te kombinacije tih pokreta u skladu s ritmom glazbe i partnerom. Sve je to zapravo priprema za capoeira igru u kojoj capoeirist, osim fizičke snage i stečenih vještina, izražava i vlastitu kreativnost te senzibilnost u odnosu sa suigračem. Kako je u capoeiri velik naglasak na glazbi i ritmu, dio treninga predstavlja i sviranje autentičnih brazilskih instrumenata te učenje maculelea (ratnički ples sa štapovima) i sambe, odnosno dodatnih aspekata brazilske kulture.

Ritam i melodija usko su vezani uz verbalni izričaj kroz ritam govora te različite intonativne obrasce. U svojoj cjelovitosti capoeira je idealno sredstvo za razvijanje multisenzorike. Spektar pokreta je iznimno širok, a osim udaraca, bacanja i izbacivanja iz ravnoteže koje možemo vidjeti i u nekim drugim borilačkim vještinama i sportovima, krase je i elegantni plesni pokreti te zavidni akrobatski elementi. Uz sve to, razvija osjećaj za prostor te poboljšava periferni vid.

>>Glazba je sastavni dio narodne medicine već tisućama godina, a u nekim zemljama u Americi i Europi pojedini oblici glazbene terapije pokriveni su i zdravstvenim osiguranjem.<<

Borba bez gubitnika

Capoeira ne predstavlja isključivo borilačku vještinu, odnosno fizičko izražavanje, nego i način života pa tako na treninzima dolazi do izražaja filozofija i duh capoeire – borba nenatjecateljskoga karaktera u kojoj “protivnik” postaje “partner”, odnosno koja se temelji na suradnji i prijateljstvu, a ne konkurenciji. Treninzima se mogu priključiti svi, bez obzira na spol, dob i tjelesne mogućnosti. Potiče suradnju, nenasilje i prihvaćanje međusobnih različitosti. Pridonosi razvoju koncentracije, koordinacije pokreta, snage i fleksibilnosti, a velik je naglasak na improvizaciji te potiče maštu, kreativnost i slobodu pokreta.

Vodeći se principima capoeire koji se zasnivaju na poštovanju i nenasilju te promicanju jedinstvenosti i različitosti svakog pojedinca, elementi capoeire koriste se kao pedagoški alat za društveni i osobni razvoj te izgradnju pozitivnog karaktera i interkulturalno učenje.

Zbog nenasilne filozofije i promoviranja zajedništva, capoeira je u svijetu prepoznata kao dobro sredstvo prevencije nasilničkog ponašanja i provodi se niz programa upravo za rizične populacije djece i adolescenata.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button