Odmor i putovanja - 6. travnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

VIDEO: Upoznajte otok na čijoj je plaži Grk Zorba zaplesao slavni sirtaki

Ovi predivni otoci leže u kolijevci zapadne civilizacije - obilježeni bogatom poviješću razvili su se u vrhunske turističke destinacije

Knossos

Tijekom povijesti Mediteran je bio jedno od civilizacijskih vrela te je imao i civilizacijska žarišta. Najpoznatije i najživlje od njih je Grčka koja se naziva i kolijevkom zapadne civilizacije.

Podneblje uvelike definira život svake vrste, pa tako i ljudske, stoga nije čudno što se jedno od najizdašnijih ishodišta ljudske kulture razvilo na području najblagotvornije klime. Grčka obala jedna je od najrazvedenijih na svijetu, a mi ćemo se osvrnuti na dva otoka koji spadaju među najposjećenije grčke otoke te ujedno i najdraže turističke destinacije na Mediteranu – Krf i Kretu.

Mozaik povijesti

Krf je najsjeverniji grčki otok koji se dijelom pruža i uz obale Albanije. Nalazi se u Jonskome moru, preko puta pete „talijanske čizme“, a zbog relativne blizine upravo su talijanski turisti ondje najbrojniji. Kako je u dalekoj prošlosti tijekom hladnijih razdoblja, kad je razina svjetskog mora bila manja, Krf bio dio kopna, otok bilježi i prapovijesnu ljudsku prisutnost.

Najzanimljiviji dio povijesti je svakako onaj antički, no na Krfu ćete moći uživati u ljepotama, arhitekturi i baštini iz svih razdoblja. Vrijedi spomenuti da je riječ i o jednom od najzelenijih grčkih otoka bujne i mirisne mediteranske vegetacije pa si svakako priuštite šetnju ili vožnju biciklom po otočnim šumarcima i maslinicima.

Najveći grad na otoku je Krf, nastao na mjestu antičkog Artemidina hrama, čiji ostaci su vidljivi i danas. Bio je prvi grčki grad koji su osvojili Rimljani i tako označili početak bezbrojnih smjena vladara, kultura i utjecaja koji su ga učinili šarenim kulturnim i arhitektonskim mozaikom. Danas ima oko 40.000 stanovnika, a njegova jezgra upisana je na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine. Mnogo je zanimljivih lokacija u gradu, no svakako treba obići glavni gradski trg i crkvu Svetog Spiridona iznutra bogato ukrašenu, čiji je zvonik najviša točka otoka.

Odvojite trenutak svog vremena i uživajte u galeriji slika s ovih predivnih otoka

Plaže i tirkizno more

Vjerojatno najpoznatije zdanje na otoku je palača Achillion, koju je dala izgraditi austrougarska carica Sissi. Velebno zdanje s prekrasnim vrtovima obavezna je destinacija svakog posjetitelja. Sve su popularniji izleti s otoka u Albaniju pa ako popisu destinacija želite dodati i ovu zanimljivu državu, Krf je odlično ishodište za takav izlet. To je primarno ljetna destinacija te su možda najveći mamac većine posjetitelja plaže koje su zaštitni znak otoka. Lagune, žalovi, tirkizno more i spilje čine prirodnu osnovu otoka koja nalikuje raju, a ista je stvar i s još jednim ljepotanom Mediterana.

Najimpozantniji i najveći grčki otok je Kreta. Riječ je o petom najvećem otoku u Sredozemlju i doslovce kolijevci civilizacije. Naime, na otoku se, kao prethodnica antičke Grčke, u trećem tisućljeću prije Krista razvila minojska civilizacija. Nije pretjerano reći da bi, premda je samo jedan od tisuća otoka u jednom od stotina mora, bez Krete ovaj svijet izgledao bitno drugačije. Kreta je izvrstan primjer kako savršeno podneblje kreira kulturnu baštinu, a onda zajedno čine neponovljivu destinaciju za turistički obilazak. Kreta je otok maslinika, voćnjaka i vinograda, brežuljaka, planina, kanjona, visoravni, zaljeva, plaža i spilja.

Najveći grad i administrativno središte Krete je Heraklion. Grad je, naravno, prepun znamenitosti pa ćemo izdvojiti samo Arheološki muzej koji je jedan od najvećih u Grčkoj i najvažniji kada je riječ o minojskoj kulturi. Na Kreti ćete obavezno posjetiti i Knos koji se smatra najstarijim europskim gradom i koji je bio centar minojske civilizacije.

Ako se sjećate antologijskog filma “Grk Zorba” (1964.) tada sigurno niste zaboravili legendarni ples sirtaki sniman na plaži Stavros na otoku Kreti.

Otok impozantne veličine

Drugo najveće mjesto na Kreti je Chania, čiji identitet, uz bogatu antičku i predantičku povijest, krase i kasnija razdoblja, turski utjecaj, no i mnogo ovodobnih turističkih zanimljivosti poput slikovitih barova i restorana. Kreta je i poznato ljetovalište pa je svako mjesto na otoku i mali turistički centar. Sve to samo je djelić zanimljivosti i informacija koje bi trebalo znati o Krfu i Kreti. No važno je naglasiti da je otok Kreta, premda ga spominjemo kao jednu cjelinu, raznolik među ostalim i zato što je velik. U našoj predodžbi otoci imaju gabarite onih jadranskih, no ne zaboravite da je Kreta dugačka oko 260 kilometara, što je zračna udaljenost od Zagreba do Splita. Dakle, riječ je o golemom otoku, kako geografski tako i po važnosti u europskoj i svjetskoj povijesti. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button