Zanimljivosti i savjeti - 16. veljače 2018.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Znanstvenici potvrđuju: slušanje glazbe ima niz prednosti za zdravlje

Svi se znamo naći u situaciji kada nismo produktivni, a odabirom prave glazbe gotovo trenutačno osjetimo nalet energije i motiviranosti. No, na koji to način glazba pozitivno utječe na naše zdravlje?

Slusanje glazbe

Svi smo se susreli s ljekovitom moći glazbe koja nerijetko služi kao sredstvo za rješavanje negativnih emocija poput stresa, anksioznosti i depresije.  Samim time, glazba dobiva na važnosti u smislu da ima velik utjecaj na naše emocije.

Danas znanstvenici, kroz posebnu granu koja se zove neuromuzikologija, proučavaju utjecaj glazbe na živčani sustav ispitanika, a sve s ciljem dubljeg shvaćanja moći koja glazba ima. U suštini, glazba ulazi u unutarnje uho i aktivira mnoga područja našeg mozga, a neka od njih se koriste i za ostale kognitivne funkcije. Područja koje će glazba aktivirati ovisi od osobe do osobe, ovisno o razini individualnog iskustva s glazbom.

Glazba pozitivno utječe na funkcioniranje pamćenja, ubrzava iscjeljivanje, olakšava ustrajanje u vježbanju, ali i mnogo više. Postoji nekoliko znanstveno potvrđenih benefita glazbe.

Slušanjem spore i umirujuće glazbe na svakodnevnoj bazi opuštamo svoja tijela, a to s vremenom utječe i na manje boli i brži oporavak

Glazbom protiv anksioznosti i depresije

U situacijama kada tražimo mir za svoje tijelo, nerijetko si puštamo sporu i umirujuću glazbu. Na isti način glazba može imati opuštajući utjecaj i na naš um. Znanstvenici sa Stanford University otkrili su da slušanje glazbe može promijeniti funkcioniranje našeg mozga na isti način kao što to rade i lijekovi.

Uzimajući u obzir da je glazba široko dostupna i nije skupa, predstavlja vrlo praktično sredstvo za rješavanje od stresa i negativnih emocija. Osim slušanja, znanstvenici preporučuju i stvaranje glazbe s ciljem opuštanja, bilo da je riječ o dječjim igračkama ili ipak nešto profesionalnijem pristupu, a dokazano će pomoći u redukciji stresa.

>> Zanimat će vas: Terapeutska moć pjevanja: note liječe dušu i tijelo. Klikom na link otkrijte sve koristi terapije glazbom. <<

Tonovi za mirniji san

Nesanica i manjak sna negativno utječu na naše zdravlje, ali postoji rješenje – glazba. Znanstvenici s mađarskog Semmelweis University proveli su studiju kojom su dokazali da glazba poboljšava kvalitetu sna kod studenata.

Prva skupina ispitanika slušala je glazbu prije spavanja, dok je druga skupina slušala audio knjige. Kod prve skupine uočena su značajna poboljšanja kvalitete sna i smanjenja simptoma depresije. Žudite li za mirnim i neisprekidanim snom, umjesto da posegnete za pametnim telefonima, prije spavanja poslušajte opuštajuću klasičnu ili orijentalnu glazbu.

Želite li sretniji, zdraviji i produktivniji životni stil, slobodno posegnite za omiljenom glazbom i pojačajte

Brže zacjeljivanje

Kada slušamo glazbu, ona se povezuje s autonomnim živčanim sustavom koji regulira funkciju mozga i krvnog tlaka te s limbičkim sustavom koji utječe na naše emocije. Izlaganjem sporoj glazbi tjelesna reakcija našeg organizma je usporavanje ritma rada srca i smanjenje krvnog tlaka.

Posljedično, to uzrokuje usporavanje daha što pomaže smanjiti napetost u vratu, ramenima i leđima. Svakodnevnim slušanjem spore i umirujuće glazbe opuštamo tijelo, a to s vremenom utječe i na ublažavanje boli te brži oporavak.

Vježbajte efikasnije

Nerijetko nam je teško ustrajati u bavljenju fizičkom aktivnosti, ali rješenje postoji. Slušanjem glazbe za vrijeme treniranja zaboravljamo na sitne bolove i umor, a istodobno se u našem tijelu stvara endorfin, takozvani hormon sreće koji nas dodatno potiče i stvara osjećaj uzbuđenosti.

Osim što nam pomaže vježbati učinkovitije i dulje, glazba u kombinaciji s fizičkom aktivnošću djeluje pozitivno na ublažavanje stresa i negativnih učinaka. Zato, želite li sretniji, zdraviji i produktivniji životni stil, slobodno pustite omiljenu glazbu i pojačajte.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button