Obiteljsko zdravlje - 12. kolovoza 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Kako potaknuti tinejdžere da brinu o svom zdravlju

Kao roditelji iznimno smo uključeni u živote naše djece, pa opet nismo baš najuspješniji kada ih trebamo podučiti da brinu o svojem zdravlju. Stoga je važno prebroditi strah, sram ili zanemarivanje ove teme i što ranije započeti s edukacijom

tinejdzeri i briga o zdravlju

Od trenutka kada postanemo roditelji, postajemo i gorljivi zaštitnici naše djece i njihova zdravlja. Tijekom roditeljstva dok djeca naočigled rastu, učimo ih pozitivnim životnim navikama kao što su pranje ruku, zdrava prehrana, zakopčavanje sigurnosnog pojasa u automobilu…

Cilj svakog roditelja je odgojiti odgovornu, neovisnu osobu koja će tijekom života biti u stanju donositi dobre i zdrave odluke te brinuti o sebi i drugima oko sebe.

No, kada ih zaista trebamo potaknuti da počnu brinuti o svojem zdravlju? Dok su još djeca idemo s njima liječniku u ordinaciju gdje kao njihovi „glasnogovornici“ tumačimo liječniku simptome i kako se dijete osjeća. A kada nam djeca porastu i postanu tinejdžeri ili odlaze studirati, brinemo da imaju adekvatno zdravstveno osiguranje. Može se reći da smo više fokusirani na potrepštine koje im trebaju za školu ili fakultet, nego na to što čine za svoje zdravlje. Pogotovo ako su na fakultetu rijetko ih kada pitamo znaju li gdje mogu potražiti liječnika te što će mu reći kada odu u njegovu ordinaciju.

8 savjeta za bolje uključivanje djeteta u brigu o zdravlju

Iz tog razloga stručnjaci specijalizirane web stranice za roditeljstvo Grown & Flown skrenuli su pozornosti na 8 činjenica koje trebate uzeti u obzir kako biste potaknuli vaše dijete ili tinejdžera da brine o vlastitom  zdravlju.

1. Potaknite dijete da osvijesti kada ga boli. Ako se vaše dijete može požaliti na bol, to znači da je dovoljno zrelo da se može uključiti u proces brige o zdravlju. Kroz identifikaciju bola djeca mogu naučiti što je normalno stanje za njih i kroz koje zdravstvene tegobe možda prolaze. Djecu tada možete potaknuti da osvijeste brigu o bolu pitanjima tipa: „Koliko dugo te boli, na kojem mjestu i u kojoj mjeri ovaj bol je jači od onoga što inače osjećaš?“

2. Naučite dijete pravilo „dva tjedna“. To znači da ako vaše dijete osjeća neku manju zdravstvenu promjenu u trajanju duljem od dva tjedna, potaknite ga da s vama posjeti liječnika.

3. Uključite djetetov pametni telefon u brigu o zdravlju. Prije odlaska liječniku, zamolite dijete da u svoj mobitel zapiše sve zdravstvene promjene koje je osjetilo prije odlaska liječniku. Tako ćete dijete bolje uključiti u brigu o vlastitom zdravlju i osigurati da se neke važne informacija (npr. o simptomima) ne ispuste iz vida.

4. Naglasite djetetu da ne postoji ništa što treba prešutjeti. Liječnici su ionako vidjeli sve pa ih neće iznenaditi ni „najčudniji“ ili „najneugodniji“ opis stanja ili simptoma.

5. Dobra priprema je pola uspjeha. Prije odlaska liječniku s djetetom se posavjetujte što ćete reći liječniku kako biste u ordinaciji bolje opisali simptome i pospješili ozdravljenje.

Informirajte vaše dijete, potaknite razvoj pozitivnog odnosa djeteta i liječnika

6. Potaknite svoje (starije) dijete da razvije povjerenje u liječnika. Prikažite liječnika kao osobu od povjerenja. Nekoga s kim dijete može slobodno razmijeniti informacije te mu postavljati najrazličitija pitanja. Što više toga dijete ispriča liječniku, to će proces oporavka biti kvalitetniji. Dijete treba shvatiti da postavljanje prave dijagnoze ovisi upravo o informacijama koje će dijete osigurati liječniku.

7. Dijete se treba informirati o planu liječenja i očekivanjima za ozdravljenje. Kada vašem djetetu liječnik propiše određeni tretman, vaše dijete se aktivno treba uključiti u proces oporavka. Neka slobodno pita liječnika kada može očekivati poboljšanje stanja te što treba učiniti ako se pokaže da tegobe ne prestaju. Također, neka vaše dijete slobodno kaže liječniku ako se ne osjeća dobro premda je liječnik možda utvrdio da je u tom trenutku dijete zdravo.

8. Dijete uvijek treba upozoriti liječnika ako simptomi ne prestaju. Otkrijete li da tretman ne ide prema planu, dijete se ne osjeća lagodno u društvu liječnika ili liječnik vaše dijete ne uzima za ozbiljno, možda je vrijeme da potražite drugo stručno mišljenje.

Važno je odagnati strah ili osjećaj nelagode u komunikaciji s liječnikom

Kao roditelji iznimno smo involvirani u živote naše djece, pa opet nismo baš najuspješniji kada ih trebamo podučiti da brinu o svojem zdravlju. Razlog je tome taj što mnogi roditelji ne znaju kako to učiniti jer ni njih nisu podučili tome kada su bili mali.

adolescencija i odrastanje

Odraslost u nastajanju: karika između puberteta i odrasle dobi

Oni su veliki, ali su mali… Zapravo ni sami ne znaju ako ih se pita smatraju li se odraslima....

SAZNAJTE VIŠE

Tricia Scannell Laursen, voditeljica neprofitne udruge za edukaciju pacijenata 15-40 Connection, ističe da roditelje treba aktivno poticati na brigu o zdravlju tako što će obratiti pozornost na rano otkrivanje bolesti. Važno je da roditelj, ali i njihova djeca, nauče prepoznati suptilne ili perzistentne zdravstvene promjene koje bi mogle upućivati na početak bolesti te da odmah potraže pomoć medicinskih stručnjaka kako ne bi ugrozili zdravlje.

Liječnik je osoba koja posjeduje najbolje medicinsko znanje. A vaše dijete znanje o tome kako se osjeća. Zato je važno da vaše dijete komunicira s liječnikom i prenosi mu informacije o svojim tegobama. U praksi mnogi odrasli ljudi, a ne samo djeca, osjećaju nelagodu kada trebaju pričati s liječnikom. Razlog leži u strahu, sramu ili brizi da će vas/ga netko zbog toga prosuđivati.

Svi ovi čimbenici mogu ugroziti sposobnost roditelja da otvoreno razgovaraju sa svojim djetetom. A samo otvoren i iskren razgovor može otvoriti put za prepoznavanje bolesti i uspješno izlječenje.

Što reći na kraju? Briga o zdravlju treba postati „druga priroda“ vašem djetetu, tj. usvojena navika koju će dijete početi prakticirati spontano poput zakopčavanja sigurnosnog pojasa u automobilu ili čekanja na crvenom svjetlu na semaforu.

Izvor: https://grownandflown.com/8-ways-teens-learn-take-care-health/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button