Obiteljsko zdravlje - 19. studenoga 2020.
AUTOR ČLANKA - Mia Roje Đapić, mag. psihologije, Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba

Savršen roditelj ne postoji, već samo dovoljno dobar

Mnogi roditelji zabrinuti su da, unatoč trudu kojeg ulažu u odgoj, čine greške koje nikako ne bi smjeli. No strahu od „nesavršenosti“ ne bi trebalo biti mjesta

odgoj djece roditeljstvo savrseni roditelji

Upute kako biti dobar ili bolji roditelj čekaju iza svakog ugla, a dobronamjerni (ili ne tako dobronamjerni) savjeti često dolaze i kad ih ne tražite. Upute za to kako biti sretan roditelj rijetko ćete naći, a barem su jednako važne. Dobronamjerni (ili ne tako dobronamjerni) kritičari mogli bi vas optužiti za egoizam ako biste o takvim uputama uopće promislili.

Za djecu je najvažniji sport na svijetu – igra

Ovaj tekst ne sadrži: osude, naredbe,  potenciranje krivnje, ali ni nekoliko brzih koraka do sreće. Sadrži normalizaciju i „dozvolu“ da budemo ljudi, s obzirom na velik broj roditelja koji nam pišu u Polikliniku, tražeći između redaka upravo to.

Roditelji se nekad nisu previše preispitivali oko svojih odgojnih metoda i posljedica koje one mogu ostaviti na djecu. Iako je dobro da se čim više informiramo, učimo i razvijamo u svakom smislu, pa tako i onom roditeljskom, postoji i druga strana medalje. Mnogi roditelji javljaju nam se zabrinuti za neke „pogreške“, o kojima saznaju u člancima ili od drugih roditelja – nekad u parkovima ispred kuće, danas više u onim virtualnim parkovima.

Svi ponekad griješe

Ovaj komentar ne odnosi se na roditelje koji na neki način ugrožavaju tjelesno i mentalno zdravlje djece. Odnosi se na sve one roditelje koji se boje biti nesavršeni, a ne uviđaju da su dovoljno dobri, iako njihovo dijete, primjerice, ne jede samo ekološki uzgojeno povrće i ne koristi samo drvene didaktičke igračke, kako savjetuje forum, portal ili susjeda.

Odnosi se i na sve one roditelje koji nekad zaista pogriješe, koji se manifestiraju u obliku čovjeka od krvi i mesa, pa jednom u dva mjeseca kažu svom djetetu nešto što bi radije povukli ili povise glas. Odnosi se i na sve one roditelje koji u ovim trenutcima pandemije ne nalaze isključivo zadovoljstvo provođenja 24 sata dnevno sa svojim mališanima i nemaju energije za razvojne igre baš svaki dan.

Dijete ne treba da budete savršeni, nego da budete dovoljno dobri. Što to znači? Znači da je bitan obrazac odnosa koji imate s djetetom, a ne jedan izdvojeni incident. I najbolji pogriješe, ali dovoljno dobri roditelji znaju uvidjeti i prepoznati svoje greške, priznati ih, ispraviti i ići dalje.

Kad smo nesavršeni, i djeci dajemo dozvolu da pogriješe te im primjerom pokazujemo kako se s tim nositi, što je vrlo vrijedna lekcija u suvremenom svijetu imperativa savršenstva i stalnog natjecanja.

Važno je uzeti vrijeme za sebe

Vrijeme za sebe, uživanje u svojim interesima i odnosima koji ne uključuju dijete 24 sata dnevno, ne samo da je dozvoljeno, nego je i poželjno – kako za mamu ili tatu, tako i za samo dijete. Mnoga djeca odrastaju u okovima uvjerenja da su jedini smisao života svojih roditelja, da im duguju uspjeh i da ih ne smiju „napustiti“ tako što će potražiti svoju sreću i životni put.

Svjetski dan roditelja, roditelji, UN, dan roditelja, obitelj

Najljepša uloga na svijetu: Obilježavamo Svjetski dan roditelja

Svjetski dan roditelja obilježava se 1. lipnja, a važan je podsjetnik na vrijednost i važnost obitelji kao zajednice koja...

SAZNAJTE VIŠE

Za dijete je jako važno da se osjeća voljeno i da zna da vam je na prvom mjestu, ali isto tako je važno da se identificira s roditeljima koji su zadovoljni, ispunjeni, koji imaju hobije, prijatelje i cijeli niz životnih radosti. Dijete tada ima vremena i da mu bude dosadno, pa uči razvijati vlastitu maštu, kreativnost i samoefikasnost.

Kad uđemo u zrakoplov, dobijemo uputu da se u slučaju nesreće maska s kisikom stavlja prvo sebi, a tek potom drugima, uključujući djecu. Jednako vrijedi u svakodnevnom životu. Morate moći disati – i za sebe, i za njih.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button