Rekreacija i fitness - 29. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Lejla Dizdarević Brković, dipl. prof. kineziologije, univ. spec. oec. organizacije i menadžmenta

Nema odustajanja! Iskrojite trening prema svom karakteru

U današnje vrijeme fitness centri nude niz programa, no ako ne odaberemo pravi, mogli bismo ubrzo izgubiti volju i entuzijazam

fitness centri, trening, trening prema karakteru

Važno je ne precijeniti, ali i ne podcijeniti svoje mogućnosti jer upravo su one ključ za ostvarenje željenih ciljeva.

Svakodnevne obaveze oduzimaju nam mnogo vremena. Ponekad nam se čini da se sve urotilo protiv nas pa sve teže pronalazimo vrijeme za sebe. Čak i kada u tome uspijemo i odlučimo ga iskoristiti za sebe, što ćemo učiniti? Netko će odabrati knjigu, netko izlet, a netko fizičku aktivnost.

Osobno se uvijek zalažem za fizičku aktivnost jer, osim pozitivnog učinka na zdravlje, fizička aktivnost u nama oslobađa i niz drugih pozitivnih stvari. Svi koji se njome bave dobro poznaju onaj osjećaj oslobođenja nakon treninga.

U 15 godina profesionalnog iskustva susrela sam se sa stotinama različitih profila osoba koji su uspjeli promijeniti svoje navike, ali i s nekima koji na tom putu nisu ustrajali. Nameće se pitanje razloga odustajanja. Proučavajući iskustva klijenata, zaključila sam da je ispravan odabir treninga iznimno važan čimbenik za stvaranje navika koje će se trajno održati.

Užitak na dva kotača: Bicikliranjem do zdravlja i zadovoljstva

Neupitne koristi vježbanja

Današnja ponuda u fitness centrima je iznimno raznolika. Iako se pojedini programi na prvu čine vrlo zanimljivi, treba uzeti u obzir i osobno stanje te mogućnosti organizma. Važno je ne precijeniti, ali i ne podcijeniti svoje mogućnosti jer upravo su one ključ za ostvarenje željenih ciljeva.

Najčešći razlozi za bavljenje fizičkom aktivnošću danas su ili skidanje kilograma ili oblikovanje tijela. Osim što tjelesna aktivnost utječe na zdravlje mišićnog, srčano-žilnog i koštanog sustava, utječe i na naše psihičko zdravlje. Njome se potiče proizvodnja endorfina u tijelu (neurotransmitera koji luči hipotalamus) koji je zaslužan za osjećaj sreće, zadovoljstva i smirenosti.

Ostvarujući zadane ciljeve dolazimo i do osjećaja postignuća i ponosa. Dodatne pogodnosti koje ostvarujemo vježbanjem su i utjecaj na san te koncentraciju. Bavljenje bilo kojom vrstom fizičke aktivnosti smanjujemo rizik od niza bolesti.

Dijagnostička analiza

Zbog svih tih prednosti promijenili smo način na koji pristupamo klijentima. Dijagnostičkom analizom koja je temelj za bilo koji od naših programa procjenjujemo stanje klijenta. Ona služi i kao temeljni faktor za praćenje ostvarenih rezultata, kao i za sprečavanje ozljeda koje se mogu zadobiti precijenimo li vlastite mogućnosti.

Fitness centri danas u ponudi imaju niz programa te svatko može pronaći onaj koji mu najbolje odgovara. Ako ste, primjerice, ljubitelj plesa, postoje programi kao što su Mashup dance koji spajaju vašu strast i ljubav prema plesu te fizičku aktivnost kojom možete oblikovati tijelo, izgubiti kilograme ili, ono najvažnije, iskoristiti slobodno vrijeme spajajući dvije stvari na kojima će vam vaše tijelo biti najzahvalnije.

vlastite granice, zdrave navike, trening, vježbanje

Pomaknite vlastite granice i stvorite zdrave navike

Smatrate da je vrijeme za promjene i ostvarenje zacrtanih ciljeva? Pomaknite vlastite granice i prigrlite zdrave navike još danas!

SAZNAJTE VIŠE

Za početnike i za sportaše

Programi u IN-SHAPE Fitness centru podijelili smo u tri kategorije: kineziološko-terapijske, kondicijske i rekreacijske. Rekreacijski programi namijenjeni su osobama koje tek počinju s fizičkom aktivnošću. Programi su podijeljeni prema intenzitetima te je u programima moguće napredovati unutar skupina ovisno o vašim mogućnostima.

Kondicijski programi namijenjeni su osobama koje održavaju razinu fizičke aktivnosti ili je podižu na višu razinu. Kineziološko-terapijski programi su, pak, namijenjeni osobama koje imaju bilo kakve medicinske poteškoće ili su s godinama razvili tegobe te žele smanjiti ili ukloniti njihov utjecaj na zdravlje.

Savjetujte se sa stručnom osobom

Ako ste odlučili fizičku aktivnost uvrstiti u svoju svakodnevicu, prije početka savjetujte se sa stručnim osobama u centru kako bi kreirali ili prilagodili programe vašim mogućnostima. Vašu želju za promjenom treba poštovati i njegovati kako bi fizička aktivnost postala dio vašeg života, a ne obaveza.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button