Zdrava prehrana - 20. prosinca 2018.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Slasni zalogaji: Brzi blagdanski keksi i kolači

Neka vaša kuhinja miriše na blagdane, a ukusni slatkiši oduševe cijelu obitelj

Brzi blagdanski kolači

U potrazi ste za ukusnim i jednostavnim blagdanskim keksima i kolačima? Pretražili smo Internet kako bismo vas inspirirali za najukusnije zalogaje!

Božićni keksi

Sastojci:

  • 200 g maslaca
  • 75 g šećera
  • 1 rum šećer Dolcela
  • 2 žlice meda od bagrema
  • 325 g pšeničnog oštrog brašna Podravka
  • ½ žličice Vegeta Maestro cimeta mljevenog
  • 2 žlice kakaa u prahu Dolcela

Za ukrašavanje:

  • 100 g bijele čokolade

Priprema:

  1. Blago omekšanom maslacu dodajte šećer, rum šećer i miješajte električnom miješalicom dok ne postane kremasto.
  2. Ulijte med i miješajte dok se dobro ne poveže. Dodajte brašno pomiješano s cimetom i kakaom te miješajte da se ne poveže.
  3. Tijesto izvadite na pobrašnjenu podlogu, lagano ga premjestite i stavite u hladnjak 30 do 45 minuta.
  4. Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte ga na debljinu od oko 0,5 cm te ga izrežite prikladnim kalupima.
  5. Dva lima za pečenje (30×40 cm) obložite papirom za pečenje i po njima rasporedite narezane oblike. Pećnicu zagrijte na 180 °C i pecite 12 do 15 minuta.
  6. Keksiće pustite da se dobro ohlade pa ih potom ukrasite bijelom čokoladom otopljenom na pari. Kolačiće možete vezati špagicom i iskoristiti kao blagdanske ukrase.

>>Neka 13 bude vaš sretni broj! 13 savjeta kako se ne udebljati za blagdane<<

Ploške od keksa

Sastojci:

  • 300 g keksa Petit Beurre
  • 200 g žele bombona
  • 100 g grožđica
  • rum
  • 200 g maslaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 žlica kakaa u prahu Dolcela
  • 1 jaje
  • 1 limun

Za čokoladnu glazuru:

  • 3 žlice vode
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 80 g maslaca ili margarina 

Priprema:

  1. Kekse sameljite, bombone narežite na kockice, a oprane grožđice namočite u malo ruma.
  2. Pjenasto izmiješajte maslac i vanilin šećer, dodajte jaja, limunov sok i naribanu koricu. Zatim umiješajte kekse, kakao, bombone i grožđice s rumom.
  3. Sve dobro izradite rukama pa na papiru, koji ste posuli šećerom, od smjese napravite oblik valjka te je stavite u hladnjak barem 2 sata.
  4. Priprema glazure: vodu, vanilin šećer i čokoladu rastopite na niskoj temperaturi (najbolje na pari jer ne smije provreti), glatko izmiješajte i u vruću smjesu postupno umiješajte maslac u listićima.
  5. Još toplu glazuru prelijte preko kolača. Ohlađeni kolač narežite na ploške.

Savjet:

Umjesto ruma možete upotrijebiti liker od naranče.

Božićno drvce

Sastojci:

  • 200 g marcipana
  • 40 g oguljenih badema

Za čokoladnu glazuru:

  • 40 g maslaca
  • 100 g čokolade 

Za ukrašavanje:

  • šarene mrvice Dolcela

Priprema:

  1. Od marcipana oblikujte drvce.
  2. Nabodite bademe tako da čine grane stabla.
  3. Čokoladnu glazuru pripremite tako da zagrijanom maslacu dodate natrganu čokoladu i miješate dok se ne otopi.
  4. Drvce prelijte čokoladnom glazurom. Prije nego što se glazura stvrdne, drvce ukrasite šarenim mrvicama.

 

Fritule

Sastojci:

  • 300 g mješavine za krafne Podravka 
  • 1 prašak za pecivo Dolcela
  • 300 ml jogurta
  • 1 limun šećer Dolcela
  • 1 vanilin šećer Dolcela
  • 1 manja jabuka
  • 2 žlice rakije
  • Vegeta Maestro cimet mljeveni

Za posluživanje:

  • Lino lada milk
  • Lino lada nougat

Priprema:

  1. Mješavinu za krafne pomiješajte s praškom za pecivo.
  2. Dodajte jogurt, limun šećer, vanilin šećer, oguljenu i naribanu jabuku, rakiju te cimet. Sve izmiješajte električnom miješalicom u glatko tijesto i ostavite neka odstoji oko 20 minuta.
  3. U zagrijano ulje žličicom stavljajte peći fritule te ih pržite dok ne dobiju lijepu žutu boju.
  4. Stavljajte ih na kuhinjske ubruse da upije višak ulja, a zatim uvaljajte u kristal šećer, cimet šećer, vanilin šećer u prahu, Lino ladu milk ili nougat

Savjeti:

  1. Za pripremu fritula ulje mora biti dobro zagrijano. Prije početka pečenja žličicu uronite u ulje da vam se smjesa za fritule ne bi lijepila za žličicu. Kad počnete peći fritule, tijesto više nemojte miješati.
  2. Fritule oblikujte rukama: uzmite dio pripremljenog tijesta, stisnite šaku te koliko istisnete tijesta (veličina oraha) skinite žlicom i stavljajte u vruće ulje.

NEWSLETTER

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte informacije o posebnim ponudama