Zdrava prehrana - 15. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Paprika i ružmarin – ukusna hrana i izvrsni lijekovi

Eterično ulje ružmarina izvrstan je antiseptik za probavni trakt, djeluje kao stomahik i karminativ, a za antiseptičko djelovanje paprike zaslužan je kapsaicin

Za antiseptičko djelovanje paprike zaslužan je kapsaicin

Papriku i ružmarin koristimo gotovo svakodnevno u prehrani ili kao začin. Osim što su izvrsni kao prehrambeni proizvodi, imaju i ljekovita svojstva koja se danas sve više iskorištavaju u fitoterapiji.

Paprika (Capsicum annuum L.)

Paprika je jednogodišnja ili dvogodišnja biljka, zeljasta trajnica, visine od 0,2 do 0,5 m. Ima jajaste listove, šiljastog vrha, koji su vrlo tanki. Plod je prilično suha, naduta, kožasta boba (paprika) različita oblika, duga većinom od 5 do 15 cm, crvene, narančaste, žute, zelene, smećkastogrimizne ili crne boje (ovisno o sorti), u središtu je suha i djelomično pregrađena na 2 – 3 pretinca. U plodu se nalazi mnogo plosnatih, žućkastih sjemenki promjera 3 – 5 mm. Zemlja podrijetla je Južna Amerika.

Djelatne tvari u paprici su kapsaicinoidi – kapsaicin (0,1 – 1 posto), karotenoidi (beta-karoten, lutein, zeaksantin, beta-kriptoksantin, kaosantin), vitamin C (100 – 300 mg vitamina C u 100 grama paprike), vitamini B skupine (B1, B2 – 0,05 mg/100 grama paprike, niacin – 0,33 mg/100 grama paprike), vitamin E (0,3 – 8,24 mg/100 g paprike), minerali (kalij, fosfor i željezo), rutin, citrin. Svježa paprika sadrži približno 89 posto vode, 90 posto ugljikohidrata, proteina i lipida.

Ljekovito djelovanje

Za ljekovito djelovanje odgovoran je kapsaicin koji ima antiseptičko djelovanje. U probavnom traktu sprječava razvoj bakterija truljenja i nadražuje sluznicu crijeva (zbog ljutine djeluje na peristaltiku crijeva, vjerojatno zato što tijelo pokušava izbaciti ljute namirnice), potiče apetit i rad želuca (pojačava lučenje želučanog soka), nadražuje kožu (rubefacijens) i povećava razinu histamina (reumatska oboljenja). Aktivna supstanca citrin djeluje na površinsku kapilarnu cirkulaciju. Zbog visokog sadržaja karotenoida paprika je dobra u očuvanju vida i sprečavanju makularne degeneracije. U narodnoj medicini koristi se kao antidepresiv, antireumatik, afrodizijak, antiseptik, aromatik i diuretik te za mršavljenje.

Zbog visokog sadržaja karotenoida paprika je dobra u očuvanju vida i sprečavanju makularne degeneracije

Kako nam paprika pomaže u mršavljenju

Upravo djelovanje aktivnih tvari iz paprike na mršavljenje potaknulo je mnoga istraživanja. Paprika pripada grupi tvz. termogenetskih biljaka. To su biljke koje reaktiviraju masno tkivo (bogato krvnim žilicama, glavni regulator procesa termogeneze, tj. procesa stvaranja topline; luči protein koji utječe na pretvaranje kalorija u energiju), poboljšavaju cirkulaciju mišićnog tkiva, koje tako radi bolje i brže, a to znači i bolju potrošnju kalorija, djeluju supresivno na apetit. Paprika osim takvog učinka ima i sposobnost sagorijevanja masti jer koristi kalorije za proizvodnju topline. Taj učinak je rezultirao pojavom novih preparata za mršavljenje koji djeluju na tom mehanizmu.

Ružmarin (Rosmarinus officinalis L.)

Ružmarin je trajni, razgranati zimzeleni grm, visok i do 2 m. Listovi su čvrsti, vrlo uski i na stabljici se razvijaju po dva nasuprotno. Ružmarin cvate gotovo cijele godine, no ipak najviše u proljeće, od ožujka do lipnja.

To je samonikla biljka, koja raste na kamenjaru mediteranskog područja. Izvan tog staništa raste samo u kulturi. Najbujnije raste u krajevima našeg priobalja, sjevernoj Italiji, predjelima južne Francuske, u Španjolskoj, Portugalu, Maroku i Tunisu. To je biljka koja je osjetljiva na hladne zime i mraz. Ružmarinov list i osobito ružmarinovo eterično ulje vrlo su traženi na svjetskom tržištu.

Ružmarinovo lišće jakog je aromatičnog mirisa. Sadrži od 1,2 do 2,5 posto eteričnog ulja u kojem prevladavaju cineol, kamfor, pinen, kafen. Kemijski sastav ovisi o podrijetlu biljnog materijala i vremenu branja.

Ljekovito djelovanje

Prema starim podacima iz literature, ružmarin je bio poznat još davno prije Krista, a tek je u srednjem vijeku postao važna ljekovita biljka. Ljekoviti pripravci primjenjuju se lokalno i oralno. Djeluju na bolji protok krvi pa se rabe u terapiji tegoba s cirkulacijom. Djeluju i kao stomahik i karminativ kod tromosti želuca i digestivnih smetnji. Ružmarinovo lišće je čest dodatak u čajnim mješavinama za poboljšanje funkcije jetara i za bolju sekreciju žuči. Za vanjsku upotrebu tinktura ružmarina koristi se kao sredstvo za masažu kod reume, bolova, glavobolje.

Prema starim podacima iz literature, ružmarin je bio poznat još davno prije Krista, a tek je u srednjem vijeku postao važna ljekovita biljka

Eterično ulje ružmarina

Eterično ulje ružmarina je bistra tekućina ugodna mirisa. Glavne komponente u eteričnom ulju su 1,8-cineol, kamfor, kamfen, borneol i bornilacetat. I ružmarinovo eterično ulje koristi se i oralno i lokalno. Ono je izvrstan antiseptik za probavni trakt, djeluje kao stomahik i karminativ. Proširuje krvne žile i time utječe na bolji protok krvi pa se često u kombinaciji s drugim tvarima koristi u liječenju reumatskih bolesti i tegoba s cirkulacijom. Osim kao ljekovito sredstvo, ulje ružmarina koristi se i u kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. Na tržištu ulje ružmarina možemo pronaći u obliku masti za smirivanje bolova kod reume i upale živca, mastima protiv komaraca. Ulje ružmarina koristi se i u aromaterapiji te u obliku soli i ulja za kupanje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button