ADIVA Plus sadržaj - 6. prosinca 2022.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Neven Starčević, dr. med., specijalist opće kirurgije, uži specijalist traumatologije, Specijalna bolnica Sv. Katarina, ADIVA Plus sadržaj

Rizici zimskih sportova: najčešće ozljede i kako ih izbjeći

Mnogi se raduju povratku na snijeg i skijanju, no spuštanje niz padinu nosi i svoje rizike. Raspon težine ozljeda značajno varira, od onih lakših, do po život opasnih

ozljede na skijanju-skijaške ozljede

Dolaskom zime mnogi se odlučuju za odlazak na skijanje. Sport je to tijekom kojeg skijaš može razviti velike brzine prilikom spuštanja niz padinu, a tada se mogu dogoditi i ozljede. Raspon težine ozljeda značajno varira, od onih lakših do onih po život opasnih, poput potencijalne ozljede glave. U nastavku donosimo pregled nekih od ozljeda.

Idete na skijanje? Ovo su “must have” proizvodi koje trebate ponijeti

Ozljede šake i ručnog zgloba

Ozljede šake i ručnog zgloba nastaju pri padu tijekom zaustavljanja, a češće stradavaju početnici koji nisu usvojili pravilnu tehniku zaustavljanja. Razlikujemo obična natučenja i nategnuća prstiju i ručnog zgloba te teže ozljede kao što su prijelomi distalnog radijusa i tzv. skijaški palac.

Ruptura ulnarnog kolateralnog ligamenta prvog metakarpofalangealnog zgloba se naziva skijaški palac te nastaje pri padu sa skijaškim štapom u ruci. Ako se radi o potpunom puknuću, potrebno je operacijsko liječenje.

Ozljede ramena

Prilikom padova na skijanju često dolazi i do ozljeda ramena, a koje mogu biti natučenja i istegnuća te teže ozljede – iščašenja (luksacije) i prijelomi gornjeg kraja nadlaktične kosti.

Ako sumnjate na neku od težih ozljeda, potražite liječničku pomoć, pogotovo u slučaju iščašenja koje se u pravilu treba što ranije „vratiti na mjesto“ tj. reponirati.

Ozljede koljena

Svima su poznate česte ozljede ligamenata koljena kod profesionalnih skijaša tj. sportaša. Najčešće su ozlijeđeni prednji križni ligament (ACL) i medijalni kolateralni ligament (MCL). Neke ligamentarne ozljede koljena se vrlo uspješno liječe konzervativno, odnosno bez operacije, no ako je riječ o težoj ozljedi koljena s više ruptura ligamenata, indicirano je operacijsko liječenje.

Isto tako, prilikom skijanja može doći i do prijeloma u području koljena. Vrlo česti su prijelomi potkoljenice, tj. goljenične kosti (tibije) te lisne kosti (fibule), koji se gotovo uvijek liječe operacijski.

Ozljede gležnja

Unatoč napretku tehnologije izrade pancerica, ozljede gležnja su i dalje učestale. Razlikujemo obična natučenja i uganuća kao lakše ozljede te prijelome kao teže ozljede. Kod snowboardera se javlja specifična ozljeda – prijelom bočnog izdanka gležanjske kosti (lateralnog procesusa talusa) koja je 15 puta češća nego kod skijaša. Ona se u početku često ne dijagnosticira pravilno, što može dovesti do problema pri liječenju.

Prevencija ozljeda tijekom skijanja

Priprema za skijašku sezonu započinje idealno nekoliko mjeseci prije samog odlaska na skijanje, sa specifičnim programom treninga koji ciljano ojačava mišiće natkoljenice i mišićja kuka obostrano.

ozljede kostiju i zglobova

Prijelomi, iščašenja, uganuća: Kako postupiti kod najčešćih ozljeda

Lokomotorni sustav nerijetko je izložen povišenom riziku od ozljeda kostiju i zglobova pri čemu je važno reagirati na primjeren...

SAZNAJTE VIŠE

Potom je bitno obratiti pažnju na ispravnu opremu i obavezno nositi kacigu jer su istraživanja pokazala da nošenje kacige značajno smanjuje učestalost i težinu ozljeda glave.

I na kraju, na skijanju ujutro treba započeti s lakšim stazama da se tijelo postupno zagrije za najveće napore, a pred kraj dugog dana na snijegu birati lakše staze za povratak u smještaj; iskustvo pokazuje da teške ozljede najčešće nastaju pri kraju dana kada se mišići umore.

Izvor: Specijalna bolnica „Sv. Katarina“

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button