Zanimljivosti i savjeti - 10. prosinca 2018.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Zimska čarolija: Izađite van i uživajte!

Mnogima zima nije po volji – žale se na hladnoću i sivilo, izlaze van samo ako baš moraju, pregrijavaju prostore u kojima borave. Pritom zaboravljaju da je zima prirodna pojava, a da smo svi mi dio prirode

Boravak u prirodi zimi

U ovo doba godine puno se govori o takozvanoj zimskoj depresiji, a glavnim “krivcem“ proglašeno je tmurno vrijeme sa znatno manje sunca nego u ostatku godine. No, brojna istraživanja pokazuju da osjećaj zimske bezvoljnosti i melankolije uvelike ovisi o tome kako se ponašamo i razmišljamo.

Zimska depresija  češća je kod osoba koje rijetko borave vani – dakle, kod onih koji su izgubili kontakt s prirodom. Od prirode se udaljavamo i kad težimo za savršenom blagdanskom idilom kakva se nameće u reklamama, umjesto da više uživamo u stvarnom životu.

Zimi treba svakodnevno izlaziti. Naravno da pritom valja paziti na zdravlje (osobito kronični bolesnici i starije osobe) i čuvati se jako niskih temperatura i poledice, no inače nema razloga da se “zabarikadirate“ u kuću.

>>Depresija je ozbiljan poremećaj, no rješenje postoji!<<

Za boravak na svježem zraku preporučuje se više slojeva odjeće zato što se tako bolje zadržava toplina. Nosite kapu jer na hladnoći se mnogo tjelesne topline “gubi“ u području glave. Utoplite se i šalom, rukavicama te udobnom, stabilnom obućom s dobrom izolacijom.

Lice zaštitite hranjivom “cold“ kremom prilagođenom zimskim uvjetima te balzamom za usne.

Kretanje na svježem zimskom zraku potiče cirkulaciju, pročišćuje tijelo i razbistrava um, a ujedno ojačava imunitet, jer se organizam navikava na vanjske uvjete i postaje otporniji.

Hladnoća olakšava skidanje prekomjernih kilograma – jer tijelo, da bi održalo svoju optimalnu temperaturu, troši više energije odnosno “sagorijeva“ više masnoća. 

Nekoliko savjeta kako najbolje iskoristiti zimu i sve njezine čari

•  Mnogo je načina da se pokrenete. Otiđite u šetnju, bilo u gradskom okruženju koje je sada posebno svečano zbog blagdana, ili u prirodu kako biste se prepustili osobitom, spokojnom ugođaju koji vlada zimi. Tijekom dana razgibajte se kad god možete, npr. izvedite psa u šetnju ili očistite snijeg oko kuće

• Uživajte u zimskim sportovima poput klizanja i skijanja. Ako to dosad niste probali, možete otići na tečaj

• Pustite djecu da se igraju vani i pridružite im se u pravljenju snjegovića, sanjkanju i valjanju po snijegu

• Zimovanje ima posebnu čar – i u ovo doba godine lijepo je boraviti u toplicama, hotelima, planinarskim domovima, nacionalnim parkovima…

• Inje, snijeg i led čine prirodu bajkovitom – uživajte u fotografiranju takvih prizora

• U šetnjama prirodom možete naći i prekrasan “materijal“ za blagdanske dekoracije: naberite bršljan, zimzelen, imelu i zimske bobice živopisnih boja, skupljajte žireve i češere…

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button