Odmor i putovanja - 19. siječnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Užitak zimovanja, sa skijaških staza u terme: Bad Kleinkirchheim i St. Oswald

Odmor i oporavak od naporne svakodnevice pružaju skijališta u Koruškoj gdje se, uz skijanje, nudi i posebna aktivnost - uživanje u termalnim kupalištima uz same staze  

Skijanje

Bad Kleinkirchheim i St. Oswald nalaze se na alpskom masivu Nockbergen u Koruškoj, najjužnijoj austrijskoj pokrajini, i od Zagreba su udaljeni nešto više od 250 kilometara. Skijalište ima povoljan geografski položaj jer se nalazi u području zaštićenom od vremenskih nepogoda koje dolaze sa zapada, a otvorenost prema jugu uvjetuje obilje snijega koji dolazi sa sredozemnim ciklonama.

Dakle, idealna skijaška mikroklima s ne previše oštrim zimama, ali s obiljem snijega. Bad Kleinkirchheim smješten je na 1087 metara nad morem, a St. Oswald na 1319 te zajedno čine spojenu skijašku cjelinu u kojoj se staze spuštaju s vrhova Kaiserburg (2055 m) i Strohsack (1904 m) iznad Bada i s Brunnacha (1908 m) iznad St. Oswalda.

Prihvatljive cijene

Bad Kleinkirchheim jedna je od postaja karavane svjetskoga kupa u alpskom skijanju, utrke brzih disciplina organiziraju se na stazi Franz Klammer. Ako mislite da je Bad Kleinkirchheim skuplje, elitnije i nedostupnije skijalište, imajte na umu brojne popuste, akcije, u nekim terminima i uključenost skijaške karte u cijenu smještaja, kojima promotori skijališta žele primamiti i one ne tako debelog novčanika.

Ukupna dužina staza je nešto veća od 100 kilometara, a da nema prevelikih gužvi, brine se čak 25 skijaških liftova. Velik dio staza pokriven je snježnim topovima pa, posebno pri otvaranju sezone, nadomještaju eventualni nedostatak snijega koji je u Alpama posljednjih desetljeća, zbog promjene klime, sve češći problem.

Glavna zvijezda je bazen na otvorenom, a kupanje u njemu izniman je doživljaj, posebno noću kada pogled puca na osvijetljena skijališta

Ponešto za svakoga

Za početnike, ali i one koji žele unaprijediti postojeće skijaške vještine, tu su četiri skijaške škole u kojima ćete naći i instruktore koji govore hrvatski ili barem neki nama razumljiv jezik s prostora bivše države. Na skijalištima se nalazi dvadesetak ugostiteljskih objekata, kako na polazišnim točkama tako i na samim stazama, u kojim možete potražiti okrepu i predah od snježnih uzbuđenja.

Smještaj možete rezervirati u nekom od brojnih hotela, aparthotela ili u privatnom smještaju. Općenito, detaljne informacije o svemu na ovoj destinaciji možete pronaći na službenoj stranici turističke zajednice www.badkleinkirchheim.com.

Cijene ugostiteljske ponude i ski karata su standardno visoke, no zato su cijene većine proizvoda u supermarketima niže nego u Hrvatskoj. Ta informacija posebno je važna gostima smještenim u apartmanima koji sami pripremaju obroke – „dovlačenje“ velikih količina hrane iz Hrvatske potpuno je nepotrebno jer ćete ih ovdje naći, najčešće, po nižim cijenama. Za neskijaše postoje različite alternativne snježne radosti kao što su sanjkanje, uključujući i ono noćno, klizanje, hodanje na krpljama… No najznačajniju alternativnu aktivnost na ovom skijalištu možete iščitati iz naslova članka koji je ujedno i glavni slogan skijališta – uz same staze smještena su dva termalna kupališta: Thermal Römerbad i St. Kathrein.

>> Saznajte više: Ako vam je zabava na ledu draža, dobro je znati da je klizanje aerobna aktivnost čija je prednost istodobno poboljšanje ravnoteže, koordinacije i snage. Kliknite i doznajte koji su sve zdravi razlozi da ove zime svakako stanete na klizaljke, može i u Koruškoj. <<

Skijanje je sporedno

Riječ je o termama s najvećom vodenom površinom u Koruškoj s mnogo bazena i wellness sadržaja. Ponuda termi toliko je razvijena da mnogi turisti ovdje dolaze upravo zbog njih, a skijanje im je eventualno popratna aktivnost. Posebno ističemo terme Römerbad u kojima se, među ostalim, nalazi 13 sauna na tri etaže. No glavna zvijezda je bazen na otvorenom, a kupanje u njemu je poseban doživljaj, posebno noću kada pogled puca na osvijetljena skijališta. Naravno, kombinirana rezervacija smještaja te kupnja ski karte i ulaznice za terme osigurat će vam posebne popuste.

Glavni motiv putovanja u Bad Kleinkirchheim i St. Oswald trebalo bi biti višednevno opuštanje i uživanje u boravku na snijegu. Premda postoje après ski usluge, kao i ponuda noćnog života, to se ne ubraja u najvažnije odrednice identiteta ovog skijališta.

I zimi i ljeti Bad i St. Oswald su destinacije čiji su glavni lajtmotivi boravak u prirodi i zdravlje. Ljeti nakon planinarenja i zimi nakon skijanja, sanjkanja ili neke druge snježne aktivnosti toplo preporučujemo da, kao što kaže i glavni slogan skijališta, uronite u toplinu termi. Vrlo vjerojatno vas na povratku sa skijanja čekaju novi izazovi i problemi pa je stoga potrebno što bolje pripremiti tijelo i duh, a za to nema boljeg od kombinacije fizičke aktivnosti na svježem planinskom zraku i opuštanja u toplini parnih kupelji i termalnih bazena.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button