Odmor i putovanja - 6. travnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Proljeće je pravo vrijeme za putovanja: Donosimo 3 ideje za odmor

Bez obzira na to jeste li ljubitelj planinarenja ili šetnji prirodom ili gradskim metropolama, proljeće je idealno doba godine za putovanja i otkrivanje novih zanimljivih mjesta

proljeće, putovanja, odmor, Velebit, Krk, Cres, Lošinj, Amsterdam

S dolaskom ljepših, sunčanijih proljetnih dana bila bi prava šteta ne uputiti se na odmor u prirodu ili u neki drugi svjetski grad.

Ljeti je vruće pa pod krov bježimo od sunca, a zimi od hladnoće. Pod krov nas često potjeraju i jesenske kiše i vjetrovi, a i topliji dio godine je iza nas pa smo se već nauživali boravka na otvorenom.

Nikad nam dakle, nije toliko stalo biti vani i kretati se kao u proljeće, kada toplina smjenjuje mraz, a dugi dani smjenjuju duge noći. Predlažemo vam nekoliko proljetnih destinacija, međusobno vrlo različitih, kako bismo vas potaknuli na razmišljanje i planiranje.

Planine su sveta mjesta, prebivalište bogova, dio su identiteta ljudi, društava i nacija. No, provjerite što sve treba znati prije odlaska na planinarenje

Planine za one željne izazova

Ako ste se zaželjeli prirode, preporučujemo planine. U čovjekovoj svijesti planine imaju posebno mjesto u odnosu na sve druge prirodne ambijente. Kad razmišljamo gdje bismo otputovali da razbistrimo misli, stanemo na loptu, „pronađemo“ samog sebe – gorski ambijent je na vrhu popisa. Planine izazivaju strahopoštovanje, divljenje te predstavljaju izazov.

Sama riječ planina zvuči velebno, a ako se još zove Velebit… Najveća hrvatska planina rijedak je biser, divlji i primamljiv, s nevjerojatnom prirodnom raznolikošću te brojnim geografskim i biološkim zanimljivostima.

Posjetite kvarnerske bisere: Krk, Cres i Lošinj

Ako niste ljubitelj planinarenja, Mediteran je uvijek dobra opcija. Za ovo proljeće predlažemo obilazak kvarnerskih bisera – Krka, Cresa i Lošinja. Posjetite grad Krk, crkvu Svete Lucije u Jurandvoru, prošećite plažom u Baški… Jedno od najzanimljivijih mjesta nalazi se na zapadnoj strani otoka Cresa. Na 400 metara visokoj litici smjestilo se malo naselje Lubenice koje bilježi nevjerojatnih 4000 godina neprekinute naseljenosti.

Kada želimo opisati ambijent Lubenica, kažemo da se drugdje galebovi zapažaju pogledom prema gore, dok se iz visokih Lubenica let bijelih ljepotana promatra pogledom prema dolje. Na otoku Cresu, naravno, posjetite i grad Cres, miran i slikovit gradić ukrašen gotičkim i renesansnim crkvicama i plemenitaškim palačama. Uz supove, najznamenitiji element prirodne osnove na Cresu je Vransko jezero. To naše najveće otočno slatkovodno jezero golemi je rezervoar pitke vode dužine oko pet kilometara.

proljeće, putovanja, odmor, Velebit, Krk, Cres, Lošinj, Amsterdam

Cres krije brojne ljepote koje bi bilo šteta propustiti

Mali i Veli Lošinj

Mali i Veli Lošinj dva su najveća naselja na otoku Lošinju, a veličine su im suprotne njihovim nazivima. Mali Lošinj nije samo veći od Velog nego je i najveći grad na svim hrvatskim otocima. Posljednjih godina Lošinj se profilirao kao odredište lječilišnog turizma s posebnim naglaskom na regeneraciju dišnog sustava zbog kombinacije povoljne mediteranske klime, aerosoli i ljekovita bilja. Ta kombinacija najkoncentriranija je u Miomirisnom otočkom vrtu u Malom Lošinju gdje su zasađene stotine mirišljavica, među kojima i stotinjak alohtonih biljnih vrsta koje su lošinjski moreplovci donijeli sa svih strana svijeta.

U Velom Lošinju preporučujemo posjet edukacijskom i izložbenom centru Plavi svijet. On se bavi zaštitom morskog života i pripadajućim edukativnim programima s naglaskom na morske sisavce, posebno dobre dupine koji u nemalom broju obitavaju u lošinjskom akvatoriju.

No posljednjih godina ime Lošinja najviše se vezuje uz njegova najpoznatijeg stanovnika i svjetskog putnika – Apoksiomena. Čuvena antička statua u moru pokraj Lošinja pronađena je 1997. godine te potom izvađena i restaurirana.

Posljednjih godina putovala je cijelim svijetom te bila izložena u najpoznatijim svjetskim muzejima. Apoksiomen se vratio u Hrvatsku u Mali Lošinj, i to u vlastiti muzej na Rivi lošinjskih kapetana u palači Kvarner te tako podijelio sudbinu mnogih Lošinjana koji su obišli svijet prije nego što su se najzad skrasili u svome zavičaju, jednom od najljepših i najblagotvornijih na planetu.

Zdravstvene prednosti putovanja

Odmak od svakodnevice: Upoznajte zdravstvene blagodati putovanja

Iako kupovina novog smartphonea, jakne ili automobila ulijeva radost i uzbuđenje, njihovi povoljni učinci brzo blijede, a kupac se...

SAZNAJTE VIŠE

Doživite proljeće u Amsterdamu

Kao treću proljetnu destinaciju predlažemo city break u jednoj europskoj metropoli – Amsterdamu. Proučite tamošnje kulturološke razlike u odnosu na naš dio Europe koje su vidljive u svakodnevici i načinu života, primjerice elemente arhitekture, konkretno prozore kakve je kod nas nemoguće vidjeti. Prozori na kućama su u visini pojasa, nerijetko i niži te vrlo veliki.

Naime, zbog poreza koji se plaćao na broj prozora gradile su se kuće s malim brojem velikih prozora. Premda veliki i niski, nemaju zavjese pa se u nečiji dnevni boravak može gledati kao u izlog. To je način na koji su Nizozemci ilustrirali dio svoje religije i tradicije koja propovijeda otvorenost prema bogu i ljudima, bez tajni. To je samo jedna od mnogih posebnosti ovoga grada, najpoznatijeg od svih gradova u zemlji tulipana, poznatog i po liberalnim zakonima koji dopuštaju ono što je kod nas zabranjeno.

O njima i svemu ostalom, pod toplinom proljetnog sunca, možete promisliti ploveći kanalima grada na 90 otoka. Premda u Amsterdamu možete razmišljati i opuštati se uz različite stimulanse, mi ipak preporučujemo samo one najbolje – boje i mirise proljeća.  

proljeće, putovanja, odmor, Velebit, Krk, Cres, Lošinj, Amsterdam

Priuštite si city break u europskoj metropoli Amsterdamu

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button