Odmor i putovanja - 19. veljače 2019.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Otputujte prema kvalitetnijem i sretnijem životu

Putovanja, ali i izleti imaju niz blagodati za naše zdravlje - ublažavaju stres i depresiju, čine nas sretnijima i opuštenijima, smanjuju rizik od bolesti srca, poboljšavaju kondiciju... Dovoljno?

Zdravstvena prednost putovanja

Da nam je promjena okoline s vremena na vrijeme svima potrebna, znanost nas ne treba mnogo uvjeravati. Koliko ste se puta osjećali „preporođeno“ nakon što ste nakon dugo vremena otišli na izlet u obližnju šumu, izletište, negdje u prirodu ili u drugi grad? Ponekad je dovoljno samo promijeniti svakodnevnu rutinu nekoliko sati, izaći iz kalupa te se opustiti uživajući u zelenilu ili vizurama koje se razlikuju od naše okoline.

Izleti nas često ispunjavaju osjećajem slobode, vremena investiranog u sebe i svoje zadovoljstvo. No jeste li znali da je putovati dokazano zdravo?

Počnimo od stresa i jedne od znanstvenih studija koju je provelo američko udruženje Wisconsin Medical Society. U istraživanju objavljenom prije desetak godina usporedili su psihološki stres, kvalitetu braka i života kod kuće među ženama ruralnih područja u središnjem području američke države Wisconsin. Žene su bile podijeljene u dvije skupine – one koje često uzimaju odmor i putuju te one koje ostaju kod kuće.

Putovanja dokazano ublažavaju stres

Pokazalo se da je kod “putnica” manja vjerojatnost da postanu napete, depresivne ili umorne u odnosu na ostale te da su zadovoljnije u braku, a sve je to utjecalo i na njihovu višu kvalitetu života te bolju radnu učinkovitost.

Putovanja dokazano ublažavaju stres pritom poboljšavajući raspoloženje, a ublažavajući napetost, anksioznost i depresiju. Stoga ne treba čuditi što su znanstvenici dokazali i da putovanje smanjuje rizik od bolesti srca. Primjera radi, dugoročno istraživanje koje je također uključivalo žene provedeno u sklopu projekta Framingham Heart Study Sveučilišta u Bostonu pokazalo je da je kod žena koje su putovale svakih šest godina ili rjeđe bio znatno viši rizik od srčanog udara ili smrti zbog koronarne bolesti u odnosu na one koje su putovale barem dvaput godišnje.

Pojam stresa u užem smislu definiramo kao reakciju organizma na djelovanje vanjskih ili unutarnjih okolnosti koji nas tjeraju na promjenu. Otkrijte kako se nositi s njim

Kretanje je zagarantirano

Potom je tu i fizička aktivnost – popeti se na neko brdo na kojem je dvorac, prošetati se stonskim zidinama ili po Kineskom zidu, prehodati kilometre ulica velegrada u kojem želite obići što više znamenitosti u samo nekoliko dana, spustiti se strmim stepenicama u katakombe, svakodnevno plivati, voziti unajmljeni gradski bicikl za turiste… Kretanje, kretanje i kretanje. Na putovanju vam zapravo ne gine fizička aktivnost, a njezine su koristi za zdravlje itekako dobro poznate. Čak i ako se samo posvetite višednevnom bosonogom hodanju po pijesku i travi, jačat ćete mišiće stopala i ubrzati cirkulaciju, što će se pozitivno odraziti na cjelokupnu muskulaturu.

Mnogi ističu da putovanja jačaju i naš imunosni sustav, no takve savjete treba uzeti s oprezom. Naravno, ako se na putovanju opustimo, hranimo se oprezno i zdravo, krećemo u sklopu naših fizičkih mogućnosti (bez pretjerivanja), provodimo vrijeme koristeći blagodati mora i svježeg zraka na naše zdravlje, ako smo se prije puta zaštitili od eventualnih zaraznih bolesti koje prijete u određenim zemljama i slično, pozitivni učinci na jačanje imuniteta sigurno neće izostati.

No treba znati da putovanja, posebno ako dugo traju, nose i zdravstvene rizike zbog premorenosti, čestih promjena vremenskih zona te narušavanja kvalitete sna, rizika od kontaminirane, pokvarene hrane, zagađene vode, crijevnih viroza i slično. Stoga je najbolje prije odlaska na odmor raditi na jačanju imuniteta i poboljšati svoju fizičku aktivnost, a na putovanju ipak pripaziti na mjere prevencije.

Za oštar i bistar um

Putovanja nisu korisna samo za naše tijelo, nego poboljšavaju i funkciju mozga, tvrde znanstvenici. Na putu upoznajete nove ljude, prilagođavate se novim situacijama, a raste i vaša svjesnost o različitostima na globalnoj razini. Sve je to dobro za zdravlje jer nova iskustva povećavaju kognitivnu fleksibilnost, odnosno sposobnost da razmišljate o više pojmova istodobno pa tako um ostaje oštar. Ako pritom investirate u učenje stranih jezika te općenito širite svoje znanje o zemljama i običajima, osigurali ste vašem mozgu vrhunski fitnes.

Dodatni bonus – studije su pokazale povezanost između putovanja te povećanja kreativnosti i osobnog razvoja, kao i to da putnici postaju otvoreniji prema okolini i emocionalno stabilniji.

Zdravstvene prednosti putovanja

Odmak od svakodnevice: Upoznajte zdravstvene blagodati putovanja

Iako kupovina novog smartphonea, jakne ili automobila ulijeva radost i uzbuđenje, njihovi povoljni učinci brzo blijede, a kupac se...

SAZNAJTE VIŠE

Putovanja se često preporučuju u sklopu programa usmjerenih zdravom starenju jer se zbog svih njihovih blagodati za zdravlje opravdano očekuje kvalitetniji i dulji životni vijek.

I ne zaboravite da se ne broje samo daleka putovanja te da će korist biti mnogo veća uspijete li tijekom cijele godine odvojiti vrijeme za redovite odlaske na kraće izlete. Stoga planinarite po obližnjim brdima, šećite gradskim parkovima ili duž obala rijeka, posjetite mjesta u okolici svoga grada u kojima još niste bili, napravite mali izlet u susjednu županiju ili gradove nama bliskih država, pružajte svom umu i duhu što češće nove poticaje, a tijelu kretanje i boravak u prirodi na svježem zraku. Sigurno nećete pogriješiti, a užitak ili barem opuštanje su zajamčeni.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button