Odmor i putovanja - 14. studenoga 2018.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Toskana – najbolje od prirode i civilizacije

Među civilizacijskim vrelima ljudske vrste ističe se Toskana, regija u kojoj blaga klima, vrhunska gastronomija i bogata kultura stvaraju savršen sklad za duh i tijelo

Putovanje u Toskanu

U današnjem izgledu toskanskih gradova posebno je važan utjecaj obitelji Medici koja je moć i bogatstvo stekla još u srednjem vijeku, a svoj vrhunac doživljava u razdoblju renesanse.

Premda su uvjeti za život čovjeka na različitim dijelovima planeta vrlo različiti, ljudska vrsta rasprostranjena je gotovo svagdje. Prilagodili smo se načinom života, prehranom, odjećom, arhitekturom, kulturom… Kako nas ima svagdje, mogli bismo pomisliti da podneblje nije toliko važno jer kakvo god bilo, čovjek mu se može prilagoditi. Ipak, postoje podneblja koja su objektivno optimalna, koja se ističu svojom blagotvornošću i koja su za naš život prikladnija od drugih.

Razvojem tehnologije smanjuje se važnost razlika među podnebljima pa ljudi danas žive i grade naselja u područjima gdje su u prošlosti kročili samo pustolovi. No u prošlosti su te razlike determinirale regije koje će postati civilizacijska žarišta, a među njima je i europsko Sredozemlje, unutar kojeg se, kao jedno od civilizacijskih vrela ljudske vrste, nalazi i Toskana.

Riječ je o jednoj od najposjećenijih i turistički najrazvijenijih regija svijeta

Iz Hrvatske je možete posjetiti na razne načine – brojni su aranžmani turističkih agencija, bilo da putujete autobusnom ili avionom, a možete se uputiti i u vlastitoj organizaciji te tako još bolje upoznati to impresivno područje.

>>Inspiracija za putovanje: Trst je grad bogate kulture, povijesti i arhitekture<<

Terapijski učinci Toskane

Motivi za posjet Toskani su brojni. Sve ono što smatramo vrhuncima ljudskog duha i stvaralaštva ondje je zgusnuto poput medene cvjetne esencije. Krenimo od početka, od spomenutog podneblja. Sredozemna klima s blagim zimama i toplim suhim ljetima za čovjeka je najugodnija – što zbog utjecaja na naše zdravlje, što zbog odsutnosti ekstrema i katastrofalnih sinoptičkih događaja.

Blizina mora i aerosol imaju blagotvoran učinak na dišni sustav, a tome pridonosi i velik broj vrsta ljekovitog bilja koje prati ovu klimu. Miomirisno bilje prisutno je i kao začin u prehrani koja se temelji na žitaricama, povrću, maslinovu ulju i plodovima mora. Mediteranska kuhinja najzdravija je u zapadnom svijetu. Toskanska vina posebna su priča, a mi ćemo izdvojiti chianti koji nosi ime po istoimenoj vinskoj regiji. Savršena klima, savršena kuhinja, vrhunska vina…

>>Planirate putovanje? Pogledajte i druge zanimljive destinacije!<<

Dom umjetnika i intelektualaca

Naravno da je Toskana i jedno od najvažnijih središta ljudske povijesti, kao i povijesti umjetnosti. Prema nekim izvorima, oko polovice umjetničkog blaga Italije nalazi se u Toskani, i to prije svega u Firenci, kolijevci talijanske renesanse. Toskanski gradovi su muzeji na otvorenom – premda različita, arhitektonska i umjetnička razdoblja spojena su u skladne cjeline danas podređene brojnim turistima.

U današnjem izgledu toskanskih gradova posebno je važan utjecaj obitelji Medici koja je moć i bogatstvo stekla još u srednjem vijeku, a svoj vrhunac doživljava u razdoblju renesanse. Tada se grade brojne palače koje se ukrašavaju djelima vrhunskih majstora svojega doba.

Firenca, glavni i najveći grad Toskane, talijanski Dubrovnik, jedan je od najljepših gradova svijeta, a u doba renesanse bio je dom brojnim poznatim imenima koja su i danas neizostavan dio zapadne umjetničke i intelektualne baštine – Dante Alighieri, Giovanni Boccaccio, Donatello, Botticelli, Niccolò Machiavelli, Leonardo da Vinci, Filippo Brunelleschi, Michelangelo, Galileo Galilei…

Uz Firenzu, najvažniji gradovi su Pisa, čiji je kosi toranj jedna od najpoznatijih građevina svijeta, i Siena, koju su osnovali drevni Etruščani, jedan od toskanskih bisera na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine. U standardnim turističkim itinerarima nalazi se i San Gimignano, grad iz bajke poznat po kamenim tornjevima, okružen slikovitim poljima i terasastim vinogradima. Sa Sienom ga veže etruščansko podrijetlo i oznaka UNESCO-ove svjetske baštine.

Čarolija u zlatnim godinama

Toskanu se isplati posjetiti uvijek, u bilo koje doba godine i u bilo kojem razdoblju života. No kako će većina posjetitelja to učiniti samo jednom ili dvaput, najbolje je to učiniti pametno.

Vrhunsko vino, primjerice, može biti popijeno u kasnoj fazi razuzdanog mladenačkog tuluma kada će pružiti određeno zadovoljstvo, no iskorištenost njegovih potencijala bit će minimalna. Voćnost, arome, mineralnost, karakter i druge ljepote mnogih njegovih dimenzija ostat će tako neotkrivene.

Analogno tome, posjet višedimenzionalnoj Toskani preporučujemo vam u zrelijim, rafiniranijim fazama. Tada će vam iskustvo, kao i istančanost vaših ukusa omogućiti da Toskanu otkrivate u svim njezinim detaljima, okom i uhom, da utonete u njezine okuse i mirise, da se prepustite čarima regije u kojoj se koncentriralo ono najbolje od prirode i najbolje od onog što zovemo ljudskom civilizacijom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button