Odmor i putovanja - 13. kolovoza 2023.
AUTOR ČLANKA - Austria.info

„Liječnik arhitekture“: umjetnik koji je zaslužan za šarene atrakcije Austrije

Građevine Friedensreicha Hundertwassera u Austriji i danas privlače brojne turiste koji uživaju u neobičnoj arhitekturi sličnoj krivudavim, šarenim ostvarenjima katalonskog arhitekta Antonija Gaudίja

Toplana Spittelau

Nije samo njegov nekonvencionalni opus bogat bojama bio nadahnut prirodom, nego je cijela njegova životna filozofija bila oslonjena na nju i njome nadahnuta. „Austrijski Gaudi“ ili, kako je sam sebe znao nazivati „liječnik arhitekture“ Friedensreich Hundertwasser, bio je uvjeren da ravne linije, pravi kutovi, ravni pod i sterilna pravilnost prozora nisu u skladu s prirodom čovjeka i da se od njih zaista može oboljeti.

Vrt i košnice na krovu muzeja

Pet je sati ujutro i Thomas Zelenka započinje svoj radni dan. On je pčelar i brine o desecima košnica u Beču. Dvije njegove pčelinje zajednice nalaze se u prirodnom vrtu na krovu Kuće umjetnosti u Beču koja je posvećena liku i djelu umjetnika Friedensreicha Hundertwassera. „Prava džungla usred grada, upravo to moje pčele žele! Nedavno su umjetnice i umjetnici RESANITA za izložbu ‘Kuća kao domaćin’ istraživali biološku raznolikost muzeja: nabrojali su čak 260 različitih vrsta biljaka!“, kaže Zelenka.

Rogner-Bad-Blumau 

Dok se brine o svojim pčelama, ovaj pčelar s puno ushita govori o Hundertwasseru: „On je još 1950-ih i 1960-ih godina bio čvrsto uvjeren da je održiva budućnost čovječanstva moguća samo u skladu s prirodom i sam je živio sukladno tom uvjerenju. Danas je u našem zapadnjačkom društvu žudnja za blizinom prirode, usporavanjem životnog ritma i uzemljenjem veća no ikada prije. Hundertwasser je tomu već utirao put.“

Arhitektura prilagođena ljudskoj prirodi

Mladi Friedrich Stowasser, kako se je tada zvao, već se zarana počeo umjetnički izražavati. U školskoj svjedodžbi naglašen je njegov „smisao za boje i oblike“. Pravo je čudo da su njegova majka i on preživjeli rat, iako je majka bila židovskog podrijetla i brojni su članovi njihove šire obitelji ubijeni u Hitlerovom režimu. Unatoč užasima rata, ovaj je mladi umjetnik slikao bajkovite krajolike živih boja, divne šume i rajske svjetove.

Hundertwasser se je za života zalagao za pitanja zaštite okoliša i prirode te se je zanimao za arhitekturu prilagođenu čovjeku. Dizajnirao je brojne plakate za podršku organizacijama kao što su Greenpeace i društvo Jacques-Cousteau.

Crkva sv. Barbare

Živio je dosta skromno, sukladno načelima održivosti. Reciklirao je prije nego što je to postalo trend, posadio je oko 100.000 biljaka na svojim putovanjima, koristio je solarnu i hidroenergiju, postavljao je kompostne zahode i biotope. Velik dio svojih boja spravljao je po vlastitom receptu i općenito je puno razmišljao o mjestu koje čovjek zauzima u prirodi – sve do svoje smrti 2000. godine, kad je, po vlastitoj želji, pokopan u Neuseelandu pod drvetom.

Zgrade kao „treća koža“ čovjeka

Ovaj se umjetnik grozio arhitekture poslijeratnog razdoblja koju su karakterizirale ravne linije i trezvenost. On je nadahnuće pronalazio u krivudavim, šarenim ostvarenjima katalonskog arhitekta Antonija Gaudίja, ali i kod francuskog samoukog arhitekta Facteura Chevala.

Kuća Hundertwasserhaus

Hundertwasser je bio uvjeren da ravne linije, pravi kutovi, ravni pod i sterilna pravilnost prozora nisu u skladu s prirodom čovjeka i da se od njih zaista može oboljeti. Zgrade su, prema Huntertwasserovom shvaćanju, nakon epiderme i odjeće, treća koža čovjeka. Sukladno tome, čovjek bi se trebao individualno i kreativno pozabaviti uređenjem svoga stana.

Svakako posjetite…

Dakle, tražite li inspiraciju za svoj dom ili ste naprosto u potrazi za neobičnim atrakcijama do kojih ne morate predaleko putovati, predlažemo da odvojite vrijeme i razgledate neke od najpoznatijih Huntertwasserovih građevina.

  • Kuća Hundertwasserhaus u Beču – umjetnik je ovaj projekt stambene zgrade shvaćao kao „jednu vrstu skulpture“ i 1985. godine sagradio je jednu od najneobičnijih stambenih zgrada na svijetu.
Lago di Garda Lago di Como Lago di Maggiore ledenjacka jezera Italija

Zanosna velika jezera sjevera Italije

Uz gradove Milano i Torino te južne Alpe nad dolinom rijeke Po, glavni zaštitni znak ove talijanske regije su...

SAZNAJTE VIŠE
  • Kupalište Rogner Bad Blumau – Toplice Rogner Bad Blumau u Štajerskoj smatraju se jednim od najuspjelijih projekata ovog umjetnika.
  • Toplana Spittelau – smatrajući se „liječnikom arhitekture“, Hundertwasser nije zazirao od toga da postojeće neugledne zgrade uljepša i poboljša: „Svaka, pa i najružnija kuća, može se izliječiti“.
  • Crkva sv. Barbare u mjestu Bärnbach – umjetnik je na kreativan način preoblikovao ovu crkvu iz 1950-ih godina. Oko crkve nalaze se simboli šest nekršćanskih religija.

Izvor: Austria.info

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button