ADIVA Plus sadržaj - 12. veljače 2022.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić prof. geografije, ADIVA Plus sadržaj

Zanosna velika jezera sjevera Italije

Uz gradove poput Milana i Torina te južne Alpe koje stražare nad dolinom rijeke Po, glavni zaštitni znak ove talijanske regije su čudesna ledenjačka jezera

Lago di Garda Lago di Como Lago di Maggiore ledenjacka jezera Italija

U svijesti mnogih jug Italije je opjevana i bajkovita destinacija romantičnih snatrenja i romantičnih putovanja. No, nasuprot Mezzogiornu, mediteranskom podneblju i mentalitetu, sjever Italije nudi nešto različito.

Putovanje u šarmantni gradić na Azurnoj obali: Tko je ljubio u Saint-Tropezu?

Bliže srednjoj Europi nego Mediteranu, sjever Italije je gospodarski motor zemlje i jedna od najrazvijenijih europskih regija. Uz gradove poput Milana i Torina te južne Alpe koje stražare nad dolinom rijeke Po, glavni zaštitni znak ove regije su jezera. Sjever Italije krasi mnoštvo prekrasnih jezera, uglavnom ledenjačkog porijekla te se ubrajaju među idealne lokacije za vaše talijansko putovanje ili vikend odmor.

Lago di Garda za romantične duše i obitelji

Najveće jezero Italije je Garda, posebno popularna destinacija u kasno proljeće i ljeto. Jezero se nalazi na sjeveroistoku Italije, između regija Veneto, Lombardija i Trentino Južni Tirol. Volite li obilaske povijesnih znamenitosti, ovdje ćete doći na svoje. Jezero Garda okruženo je brojnim povijesnim lokacijama i dvorcima.

Scaliger

Posebno se ističe dvorac Scaliger u Sirmioneu kojeg je istoimena obitelj izgradila u 13. stoljeću. Dvorac je izgrađen na poluotočiću tako da izgleda kao da pluta na jezeru. Slikoviti Sirmione bio je dom slavne sopranistice Marie Callas, a njegova ljepota nadahnula je mnoge umjetnike koji su, poput Goethea, o gradiću pisali u svojim djelima.

Na Gardi možete uživati opuštajući se na jednoj od plaža, a jezerom možete krstariti koristeći praktične trajektne linije koje povezuju mnogobrojna mjesta na obali. Za on željne aktivnijeg odmora, u okolici jezera nalaze se mnogobrojne biciklističke i planinarske staze. Lovci na enološke užitke također će doći na svoje i sigurno neće propustiti kušati crne vinske sorte karakteristične za ovaj kraj, poput Valpolicella i Bardolina. Jezero Garda je i savršena obiteljska destinacija s mnoštvom sadržaja od kojih u prvom redu ističemo zabavni park Gardaland koji je u Hrvatskoj jedna od najpopularnijih vikend destinacija.

Gardaland

Cvjetna čarolija uz Lago di Como

Među najveća jezera sjevera Italije spada i Como, popularna destinacija za jednodnevne izlete iz Milana koji je udaljen oko sat vremena vožnje. Jezero ima oblik obrnutog slova Y čiji krakovi su se užlijebili u ledenjačkim dolinama okruženim alpskim hrptovima.

Lago di Como

Najveće mjesto na obali jezera je Como, slikovit gradić okružen brdima s jedne strane i jezerom s druge, s mnoštvom crkvi, parkova i muzeja u kojima se možete educirati o povijesti ovog mjesta. Ako ste ljubitelj vrtova i hortikulture, posjetite prekrasnu Villu Carlotta, posebno ako se u Comu nađete u proljeće kada je cvjetno šarenilo uistinu zadivljujuće. Imate li dovoljno vremena, uz Como, svakako posjetite zanimljive gradiće Cernobbio, Bellagio i Varennu.

Ako se na obalama Coma nađete s djecom, preporučujemo da iznajmite kajake, odveslate malo dalje od obale te se okolnom krajoliku divite s površine jezera. Moguće je iznajmiti i električne bicikle, oni dubljeg džepa mogu pak iznajmiti privatni brod kojim se obilaze obalna mjesta, uz tečaj kuhanja i uživanje u gastronomiji ovog kraja.

Lago di Maggiore: aristokratski šarm u zagrljaju Alpa

Jezero Maggiore još je jedno prekrasno jezero na sjeveru Italije. Smješteno je između Pijemonta i Lombardije. Mnoge poznate osobe ovdje imaju svoje ljetne rezidencije i vile, a kad bacite pogled na jezero u pozadini kojeg se nadvijaju alpski vrhunci, jasno vam je i zašto. Jezero je okruženo slikovitim planinama koje, u kombinaciji s mnogim vilama visoke arhitektonske vrijednosti, stvaraju ozračje aristokratskog šarma.

Maggiore

Najpoznatiji grad na jezeru je slikovita Stresa u kojoj ćete se prošetati po prekrasnoj šetnici uz jezero, sa zadivljujućim pogledom na planine i simpatične  Borromejske otoke. Elitistički i aristokratski duh krasi i Stresu i Borromejske otoke s mnoštvom palača, vila i vrtova.

Izlet u Veronu

Verona i Gardaland za romantiku i zabavu

Ovo uzbudljivo iskustvo za cijelu obitelj nudi romantičnu priču i nezaboravan doživljaj

SAZNAJTE VIŠE

Isola Bella najpoznatiji je od Boromejskih otoka s vjerojatno najljepšim pogledom na jezero. Ljubitelji kulture također bi trebali posjetiti ermitaž Caterina del Sasso koji se nalazi na stjenovitom rtu s pogledom na jezero i koji čuva vrijedna umjetnička djela te nudi neke od najboljih pogleda na jezero Maggiore sa svojih fascinantnih terasa.

Ovdje smo naveli samo najpoznatija od mnoštva jezera na sjeveru Italije. Neka od njih vam mogu biti vikend destinacije, a možete ih istraživati i mjesecima. Bez obzira na to putujete li sami, s partnerom, prijateljima ili s obitelji, ovdje ćete pronaći mnogobrojne izvore fascinacije, nadahnuća i užitka.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button