Odmor i putovanja - 16. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Tanja Božić

Putovanje u šarmantni gradić na Azurnoj obali: Tko je ljubio u Saint-Tropezu?

"Da su stvari koje volim na prodaju, kupio bih sunce, more i - ljubav" rekao je Picasso kad je stigao u Saint-Tropez. U tom slikovitom gradiću svoje tragove su ostavili i Brigitte Bardot, Coco Chanel te mnoge druge slavne osobe

Saint-Tropez

Na obali Sredozemnog mora, u francuskoj regiji Provansa-Alpe-Azurna obala, nalazi se gradić za koji, da stignete zimi, teško možete zamisliti da je takva svjetska špica kakav ga glas prati. Luksuzno ljetovalište, Saint-Tropez, dugo je bila omiljena destinacija za odmor europskih boema. Luka puna luksuznih jahti i jedrilica, pješčane plaže okružene borovim šumarcima, pastelne kuće na obalnim obroncima… Teško je odoljeti ljepoti ovog mjesta. Ni ovdje ljubiteljima povijesti i umjetnosti neće biti dosadno. Srednjovjekovna arhitektura, tajanstvene ulice Starog grada, bogate umjetničke galerije i muzeji čekaju znatiželjne turiste.

5 najfotogeničnijih destinacija koje ćete htjeti posjetiti nakon korone

Tko zna što bi bilo od ovog mjesta da ga upravo boemi, slikari i najzanosnija medena plavuša svih vremena, Brigitte Bardot, nisu proslavili. Sve ostalo danas je povijest gradića koji nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Za većinu posjetitelja, Saint-Tropez je susret sa slikovitom lučicom. Obožavaju ga vlasnici brodica pa se ondje mogu vidjeti na vezu svi tipovi brodova, neobična mješavina mega jahti, starih i modernih jedrilica te tradicionalnih ribarskih brodova koji se ljuljuškaju pred popunjenim kafićima i restoranima. Sve je prepuno terasa gdje se može sjediti i gledati prolaznike na njihovim Harley-Davidson motociklima i kroz otvorene krovove Ferrarija. Dizajnerske trgovine i živahni noćni život upotpunit će sliku šarmantnog gradića. 

Žandari i medena plavuša

Ipak, tu je i topla nostalgična poveznica s francuskom kinematografijom i glazbom.

Saint-Tropez se vrlo brzo razvio krajem 1950-ih i 60-ih iz malog, relativno nepoznatog ribarskog sela.   U ljetnim mjesecima su filmske zvijezde i glazbenici počeli dolaziti ovamo. Privlačila ih je lijepa obala i tirkizno plavo more, mediteranski borovi, bijele pješčane plaže i stjenovite uvale podno zelenih brežuljaka s vinogradima, vedro nebo…

Saint Tropez

Saint-Tropez se neizbježno veže uz glamuroznu zvijezdu francuskog filma i upravo ondje je rođena legenda o njoj. No, prvi film snimljen u ovom gradiću, tada još crno bijeli „Le Gendarme de Saint-Tropez“ snimljen je u uredu i okolišu pravog ureda Žandarmerije koji se nalazi u blizini središta starog dijela sela.  Kako je budžet za snimanje komedije bio relativno skroman, nije bilo ni previše mjesta za snimanje.  Film je premašio sva očekivanja kod publike te 1964. godine, pa je uslijedilo snimanje serijala. Glumili su briljantan Livewire, Louis de Funes, i vrlo smiješan te dopadljiv Michel Galabru.

Onda je boja upala na scenu. I više nikada ništa nije bilo isto.

Kada je mlada i iznimno lijepa Brigitte Bardot glumila u filmu „Et Dieu… créa la femme” („I Bog stvori ženu) snimljenom u Saint-Tropezu, činilo se kao da je cijeli svijet primio obavijest o tom gradiću i krenuo prema jugu Francuske. Brigitte Bardot je postala i ostala živa legenda regije u kojoj se osjećala kao kod kuće. Njezini roditelji su već imali kuću u Saint-Tropezu, a 1968. Brigitte je kupila imanje, Madrague farmu na kojoj još uvijek živi.

Picasso i Geneviève

Krajem 19. stoljeća, Saint-Tropez je postao vrlo popularan među slikarima, pa su ondje navraćali slavni umjetnici poput Francisa Picabia, Charlesa Camoina, Maximiliena Lucea i Henrija Matissea. Malo po malo drugi umjetnici i intelektualci otkrivaju selo i Saint-Tropez postaje, zahvaljujući svojoj tako specifičnoj svjetlosti, kolijevka slikovne avangarde.

Muzej umjetnina sa stalnim postavom i nizom izložbi, Annonciade, koji je 1957. godine ondje otvorio industrijalac i pokrovitelj umjetnosti Georges Grammont, ujedno je prvi muzej moderne umjetnosti u Francuskoj (Muzej moderne umjetnosti u Parizu otvoren je tek četiri godine kasnije).

Mogu li Francuzi imati skandal kada je riječ o ljubavnim aferama? Hm, teško. No, jedan je par, koji se pojavio u Saint-Tropezu ipak ga je izazvao. Pablo Picasso (1881-1973) jedan je od onih koji su često boravili u selu gdje je i slikao svoja slavna djela. Tako je 1951. godine Picasso stigao ponovno, ali ovaj put sa suputnicom – Geneviève Laporte. Doveo ju je u posjet svom prijatelju, pjesniku Paulu Éluardu (1895.-1952.) koji je živio u stanu u staroj luci, no nisu se ondje dugo zadržali.   

Picasso, koji je dijelio dugogodišnje prijateljstvo s Éluardom, odlučio je ostati neko vrijeme u selu te je iznajmio kuću u Rue des Bouchonniers. Bilo je proljeće i odlučio je ondje provesti ljeto s Genevièveom.

Saint Tropez

Ljubavnici su se upoznali sasvim slučajno i bili su u tajnoj vezi koja je trajala dvije godine nakon što ga je, tada još srednjoškolka Geneviève, intervjuirala za školske novine. Unatoč 45 godina koje ih generacijski razdvajaju, par ondje proživljava priču o snažnoj i bezbrižnoj ljubavi. Tog je ljeta slavni slikar promijenio i svoj stil. Kuća na Rue des Bouchonniers postala je Picassov studio, gdje je osmislio djelo „L’Odalisque”.  Ova „golotinja“ koja predstavlja mladu Geneviève razlikovat će se od ostalih Picassovih djela. 

Upravo se u restoranu „L`Auberge des Maures“ ljubavna veza između Picassa i Geneviève završila. Navodno zbog nesporazuma. Jednog jutra u listopadu, dvije godine kasnije, Picasso je rekao svom sinu:

„Nesretan sam. Ne mogu se riješiti žena koje ne volim, a žena koju volim ne želi me slijediti.“

Nikada više nije došao u Saint-Tropez. Inače, Geneviève je još uvijek živa i u dobi od 80 godina. Njezinu ljubav i ljeto u ribarskom selu obilježila je serija slika i skica koje je Picasso izradio. Čuvala ih je sve do nedavno kada ih je odlučila prodati. Ponuđene su na aukciji. Radovi se vrednuju na oko 2 400 000 dolara.

Madame Laporte je izjavila: „bio je nježan čovjek, pošten, inteligentan, bitno drugačiji od svih opisa koje sam o njemu čula i kako su ga predstavljali.” Povjesničari umjetnosti nazvali su slike koje je napravio u to vrijeme “Genevièvina faza”. Novcem od dražbe 20 radova osnovala je zakladu za zaštitu prirode i životinja. Autorica je 18 dokumentarnih filmova i 16 knjiga, a posljednja je o životu Mozarta.

Azurna obala

Spremite kofere! Pravo je vrijeme da otkrijete proljetne čari Azurne obale

Azurna obala obuhvaća istočnu polovicu francuske obale na Sredozemnome moru i sinonim je za privlačne turističke regije. Francuska je...

SAZNAJTE VIŠE

Ništa i nigdje bez mode

I slavna Coco Chanel dolazila je u ovaj miran zaljev. Nedaleko Vieux Port osnovana je nedavno i kuća Chanel. Odluku o osnivanju kuće Chanel u Saint-Tropezu jako cijene i stanovnici i posjetitelji. Saint-Tropez je od 50-ih usko povezan s poviješću Chanela: modne revije cruise kolekcije održavale su se u luci, a legendarna Coco Chanel često je viđana kako istražuje šarmantne popločane ulice u potrazi za inspiracijom. Njenim stopama koračao je i nasljednik te modne kuće Karl Lagerfeld, i sam zaljubljenik u Saint-Tropez.

Dakle, dođete li do ovog dijela Azurne obale, svakako se zasladite kamenicama i pjenušcem na lokalnoj tržnici, a onda promislite na koju ćete plažu, gdje vezati brod. Ne morate nužno bankrotirati da bi posjetili ovaj šarmantni gradić.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button