Odmor i putovanja - 8. siječnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Verona i Gardaland za romantiku i zabavu

Ovo uzbudljivo iskustvo za cijelu obitelj nudi romantičnu priču i nezaboravan doživljaj

Izlet u Veronu

Adrenalinske atrakcije, naravno, nisu za svakoga – mješavina straha i uzbuđenja, anksioznosti i stresa prije vožnje te olakšanja i sreće nakon nje nekima su vrhunska zabava, a netko ih izbjegava kako god zna.

Ljetni godišnji odmor koristimo za dulje boravke na moru, a zimske praznike, oni koji si to mogu priuštiti, provode na skijama, dok ostatak godine radimo, osim ponekad vikendima.

I tako vikendi postaju vrijeme koje koristimo za odmor od radne svakodnevice bez obzira na to ostajemo li u mjestu boravka ili putujemo. Živimo u Hrvatskoj pa krug koji predstavlja doseg vikend putovanja sadrži golemo blago i bezbroj destinacija koje oduzimaju dah.

>>Odmak od svakodnevice: Upoznajte zdravstvene blagodati putovanja<<

Riječ je o dijelovima južne, srednje i istočne Europe, području s jednom od najzgusnutijih povijesti i velikim kulturološkim različitostima. Jedna od regija koja nam je pristupačna za vikend je i sjever Italije: Toscana, Venecija, Milano, Torino…

Tu se nalaze i dvije međusobno vrlo različite destinacije koje se upravo zbog svoje različitosti spajaju u predivno i uzbudljivo vikend putovanje – Verona i Gardaland.

S jedne strane stari romantični grad poznat po Romeu i Juliji, bogatoj antičkoj i srednjovjekovnoj ostavštini, a s druge moderni zabavni park s brojnim adrenalinskim sadržajima. Riječ je, dakle, o kompletnom vikendu, univerzalnom putovanju na koje se mogu otisnuti obitelji, parovi, prijatelji…

Možete na put u vlastitom aranžmanu, no većina putuje u organizaciji turističke agencije, što bismo i mi preporučili, jer u našim agencijama specijaliziranim za europska vikend putovanja destinacija Verona – Gardaland već je desetljećima standardna.

Tako možete opušteno uživati u putovanju koje je ionako prekratko da biste gubili vrijeme na organizaciju i snalaženje. To je najbolji omjer uloženog i dobivenog jer su grupne cijene smještaja i prijevoza povoljnije, a tu je i mogućnost upoznavanja suputnika, što dodatno obogaćuje svako putovanje. Aranžmani koji uključuju prijevoz autobusom obično traju dva do tri dana i stoje od 500 do 1000 kuna, ovisno o trajanju i sadržaju usluge.

Tragovi Rimskog Carstva

Verona se nalazi u regiji Veneto čiji je, nakon Venecije, drugi najveći grad. Premda predantičke starosti, grad svoj prvi važniji razvoj bilježi kao rimski municipij i trgovačko središte. Današnja urbana struktura grada potječe iz doba Rima, sjecište dviju glavnih ulica zapravo je križanje koje datira iz doba rimskog vojnog logora koji se ovdje nalazio.

Najimpozantniji spomenik je svakako amfiteatar, treći po veličini među očuvanim arenama iz toga doba. Riječ je o zaista impresivnoj građevini koja je mogla primiti više od 20.000 gledatelja. Čemu su rimske arene služile, to dobro znamo, a kako je dovoljno dobro očuvana, u njoj se danas održavaju predstave, mnogo manje nasilne od onih u doba gladijatora.

Ostataka iz vremena Rimskog Carstva je mnogo pa izdvajamo samo najpoznatije poput Augustova kazališta, Kamenog mosta (Ponte di Pietra), Gavijeva slavoluka…

Kao i u drugim dijelovima Italije, ljubitelji sakralnih objekata i u Veroni mogu uživati u brojnim vrijednim srednjovjekovnim crkvama. Zaštitni znak Verone su, naravno, Romeo i Julija, protagonisti Shakespeareove ljubavne tragedije, vjerojatno najpoznatije na svijetu. Obilasci Verone tako redovito uključuju i obilazak Julijine kuće te njezina kamenog balkona, najposjećenijeg mjesta u Veroni.

Kako podnijeti roller coaster?

Nakon ljubavnih tragedija, crkvi i antike prebacujemo se na roller coastere, tobogane i adrenalin. Gardaland, na jezeru Garda, jedan je od najvećih zabavnih parkova u Europi, a zbog blizine i najpopularniji.

Izgrađen je 1975. godine i otad stalno povećava broj atrakcija. Kako, naravno, park ima svoju internetsku stranicu www.gardaland.it s detaljnim opisom atrakcija, napomenut ćemo samo da su glavne atrakcije roller coasteri, a jedan od njih – plavi tornado – zaštitni je znak parka.

Adrenalinske atrakcije nisu za svakoga – mješavina straha i uzbuđenja, anksioznosti i stresa prije vožnje te olakšanja i sreće nakon nekima su vrhunska zabava, a netko ih izbjegava kako god zna. No, evo jednog savjeta koji se temelji na osobnom iskustvu i koji ne možete pronaći na internetskim stranicama parka.

Najsnažniji razlog zašto vožnja na roller coasterima može biti vrlo neugodno iskustvo jest osjećaj dezorijentiranosti zbog brze rotacije u više smjerova, zbog čega vas vrlo brzo obuzima panika. To ćete najbolje izbjeći tako da se ne prepustite, nego zamislite da vi upravljate vlakićem te usmjerite pogled na trasu, okrećete glavu i tijelo u smjeru kretanja, kao što činite kada upravljate automobilom ili biciklom u zavoju. Tako ćete uvijek vidjeti smjer kretanja pa vas nagle promjene pravca neće iznenaditi i dezorijentirati.

Verona – Gardaland, dakle, jedno je zaokruženo turističko putovanje koje sadrži ponešto za svakoga pa odlučite li se za tu ponudu, ne možete pogriješiti. Predlažemo stoga da se na put otisnete s obitelji, partnerom ili prijateljima, da se opustite i zabavite, a u aranžmanu neke od agencija to će biti putovanje s vrlo dobrim omjerom cijene i kvalitete.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button