ADIVA Plus sadržaj - 22. svibnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić, ADIVA Plus sadržaj

Peloponez: poluotok na kojem se vrijeme kreće unazad

Pruži li vam se prilika otputovati na veliki grčki poluotok Peloponez, uronit ćete u nevjerojatne prizore iz prošlosti, a čije kulise čine prirodne ljepote koje oduzimaju dah

Peloponez

Peloponez je poluotok koji čini nešto više od 15% površine Grčke. Riječ je o destinaciji koja se može posjetiti tijekom cijele godine, no preporučujemo posjet u toplom dijelu godine. Krase ga zadivljujuće plaže, brojna arheološka nalazišta, povijesni spomenici i planinski krajolici koji oduzimaju dah.

Istanbul: poljubac Europe i Azije

Putovanje Peloponezom putovanje je kroz prostor i vrijeme. Iz Atene na Peloponez dolazimo preko Korintske prevlake koju presijeca umjetno prokopan Korintski kanal. S desne strane nalazi se Jonsko more, a s lijeve Egejsko. Predlažemo da napravite foto pauzu i ovjekovječite prelazak preko kanala na mostu iznad impozantnih okomitih zidova kanala.

Grad od zlata i „suvremeni“ Nauplion

Prva fascinantna destinacija na poluotoku je Mikena, arheološki kompleks koji je bio jedno od glavnih središta Egejske kulture. Homer je Mikenu opisao kao grad od zlata, ovo je jedna od najvažnijih antičkih lokacija uopće, a njezin obilazak bit će jedno od onih iskustava vašeg putovanja koja će vam se urezati duboko u sjećanje. Lavlja vrata, Arheološki muzej Mikene, Grobnica Klitemnestre, Agamemnonova grobnica, grobni krugovi, kiklopski zidovi i mnoga druga blaga Mikenske kulture, koja je svoju kulminaciju doživjela u 16. stoljeću prije Krista, smjenjuju se u ovom nevjerojatnom putovanju kroz prošlost.

Mikena

Nakon malo više od dvadeset kilometara dolazimo u Nauplion, grad koji je bio prijestolnica novoosnovane Grčke države u periodu od 1829. do 1834. godine. Nauplion nije poznat po antičkom razdoblju, već gradom dominiraju neoklasična arhitektura i venecijanski utjecaji. Ovdje preporučujemo kavu na slikovitom središnjem trgu, obrok u jednoj od taverni te šetnju plažom i šetalištem Arvanitia.

Liječenje pod Asklepijevim nadzorom

Sljedeća postaja u vašoj grčkoj avanturi bit će Epidaur, još jedno kultno, drevno mjesto nemjerljive vrijednosti. Asklepijevo svetište u Epidauru bilo je najveće lječilište toga doba. Nakon arheoloških iskapanja pronađena je gostinska kuća s više od 150 soba. U njima su, kako nas uče povjesničari, boravili bolesnici koji su liječeni raznim metodama, od kojih bi nam se neke od njih u današnje vrijeme činile više nego bizarne.

Epidaurus

Dio svetišta je i kazalište uvršteno na UNESCO-ov popis zaštićene svjetske kulturne baštine. S kapacitetom od 12 000 gledatelja i promjerom od 114 metara, radi se o najvećem kazalištu tadašnje Grčke.

Srednjovjekovni gradovi

Nakon Epidaura, put nas vodi u Mistras – nekadašnji utvrđeni grad u srednjovjekovnoj državi Moreji na Tajgetu, najvišoj planini Peloponeza. U 14. i 15. stoljeću Mistras je bio prijestolnica bizantske despocije Moreje i tada doživljava gospodarski i kulturni vrhunac. Za vrijeme osmanske okupacije bio je gotovo nenaseljen, a potpuno je napušten 1830. godine, kada je u blizini izgrađen novi grad, Sparti.

Iz Mistrasa nastavljamo do Monemvasije udaljene oko sat i pol vožnje. Uživajte u šetnji ovim zadivljujućim starim gradom koji se smjestio na  kamenom otoku koji je s kopnom povezan samo jednim nasipom po kojem se pruža cesta. Nevjerojatni pogledi, tradicionalna arhitektura i prekrasne plaže u blizini svakako su vrijedni posjeta. Prošećite srednjovjekovnim gradom i posjetite dvorac Monemvasije, a zatim se osvježite na plaži Xifias.

Rajska priroda

Posjećujete li Peloponez ljeti, preporučujemo da iz Monemvasije krenete za Elafonisos, a na odredište ćete stići za oko sat i pol. Elafonisos je rajska destinacija, posebno tijekom ljeta, zbog kristalno čistog tirkiznog mora i pješčanih plaža. Njegove plaže su mirne i idealne za ljubitelje prirode, sa šarenim cvijećem i nevjerojatnim morskim dnom idealnim za ljubitelje ronjenja.

Kad smo kod prirodnih ljepota, spomenimo i pećine Diros koje se nalaze na samom jugu Peloponeza. Diviti se bogatstvu spiljskih ukrasa možete ploveći čamcem i uživajući u igri u kojoj sudjeluju stalaktiti, morska voda i svjetlost. Pri obilasku Peloponeza na smijete zaobići Mesenu, veliki arheološki kompleks iz antičke grčke.

Olimpija

Kolijevka Olimpijskih igara

Jedno od najpoznatijih mjesta na Peloponezu je Olimpija, antičko svetište i mjesto održavanja antičkih olimpijskih igara. Povjesničari kažu da su se Olimpijske igre održavale najvjerojatnije i prije 776. godine prije Krista od kada datira njihov prvi pisani trag. Godine 394. rimski car Teodozije I. Veliki, koji je kršćanstvo proglasio jedinom službenom religijom, zabranio ih je jer su suviše podsjećale na prethodne mnogobožačke religije.

Grčki otok Santorini idealan je za putovanje

Santorini: Otok na kojem život sporije prolazi

Grčki otok Santorini jedan je od najljepših te je biser kojim se Grci s razlogom ponose, stoga neka s...

SAZNAJTE VIŠE

Svoje putovanje Peloponezom možete završiti u njegovom najvećem gradu Patrasu. Ovdje, u gradu veličine naše Rijeke, bez obzira na afinitete, naći ćete nešto za sebe i ovdje ćete moći sabrati svoje dojmove o Peloponezu, poluotoku gdje vrijeme ne stoji već se kreće unazad. I kad se prisjetite koja ste sve mjesta posjetili, vidjet ćete da je to samo dio bogatstva koje Peloponez nudi i da je ovaj rajski poluotok destinacija koja se, kao i naš dio Mediterana, posjećuje više puta tijekom života.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button