Odmor i putovanja - 8. rujna 2019.
AUTOR ČLANKA - Željka Kunštek, glavna urednica tipTravel magazinea

Santorini: Otok na kojem život sporije prolazi

Grčki otok Santorini jedan je od najljepših te je biser kojim se Grci s razlogom ponose, stoga neka s razlogom postane vaše odredište za sljedeće putovanje

Grčki otok Santorini idealan je za putovanje

„Siga, siga" ili, u prijevodu, „polako, polako" osnovno je pravilo života na Santoriniju, grčkom otoku na kojemu život uistinu sporije prolazi pa, planirate li ondje boraviti, najbolje je odmah prihvatiti pravila igre.

Bajkoviti plavo-bijeli gradići, čisto Egejsko more, veseli domaćini i njihov ležeran stil života, kao i povoljne, pogotovo last minute ponude putničkih agencija, razlozi su zbog kojih mnogi planiraju putovanje na grčki otok Santorini, jedan od najljepših otoka te biser kojim se Grci s razlogom ponose.

Taj kutak za romantičare, uronjen u južno Egejsko more, zapravo je kaldera koju je prije više od 3600 godina kreirala vulkanska erupcija ostavivši za sobom oko 300 metara visoke litice. Na njima se danas uzdižu pitoreskni gradići s plavo-bijelim kućama i crkvicama koje svojim kontrastom prkose crnim pješčanim plažama i stijenama. Zbog ugodnijih temperatura najbolje vrijeme za njihovo razgledavanje su lipanj, rujan i listopad.

Fira – glavno središte otoka

Glavno središte otoka, otočna šoping meka i mjesto u kojem život počinje u večernjim satima, jest Fira (odnosno Thira). Do nje, iz luke Skala, vodi 566 stepenica. Ako niste raspoloženi za uspon, iz luke do Fire možete za samo dvije minute stići žičarom ili se opredijeliti za tradicionalniji prijevoz – na magarcu, uz obaveznu pratnju njegova vlasnika. No većina turističkih vodiča vam tu avanturu ne bi preporučila. Za obilazak cijelog otoka, što svakako planirajte, najbolje je unajmiti rent-a-car ili, još bolje, quad.

Ove cool činjenice o putovanjima sigurno niste znali!

Posjetite i Firostefani i Imerovigli, sela iz kojih ćete imati pogled na vulkan kao na dlanu. Do vulkana možete organiziranim izletom brodom, u čijem je programu i kupanje u toplim izvorima, gdje je temperatura mora oko 30 °C. Duh tradicionalnoga grčkog sela doživjet ćete u unutrašnjosti otoka, u Emporiju, najvećem selu na otoku, te u Pyrgosu, u čijim ćete se uskim uličicama osjećati kao u labirintu.

Vinoljupce će oduševiti Messaria, mjestašce okruženo vinogradima čiji plodovi rezultiraju slasnim kapima crnog vina. Tipičan ljetni resort pronaći ćete u Kamariju. Smješten je uz pet kilometara dugu crnu pješčanu plažu duž koje su nanizani brojni hoteli, restorani, barovi, klubovi i trgovine.

Santorini ima najljepše turističko selo na svijetu

Ipak, razlog zbog kojeg vas je Santorini najviše privukao kada ste prije puta promatrali njegove fotografije vjerojatno je Oia, najljepše turističko selo na svijetu. Ono je ujedno i simbol te kulturno središte otoka. Motivi Oie obišli su svijet, i to s razlogom! Simpatična arhitektura s brojnim crkvicama, malim obiteljskim hotelima (velikih na otoku i nema), kućicama s minijaturnim balkonima, prolazima i mostićima te puno cvijeća i bezbroj kutaka za savršenu fotografiju. Imat ćete osjećaj kao da ste ušetali u bajku.

Selo je to koje baš svakog dana, prije nego što sunce utone u more, preplave rijeke turista. A nakon zalaska sunca kakvog je, doduše, moguće vidjeti i iz brojnih mjesta na hrvatskom Jadranu, uvijek slijedi pljesak oduševljene publike. I tako iz dana u dan. Scenarij je uvijek isti. Santorini je i odredište brojnih parova iz cijelog svijeta za izgovaranje svoga sudbonosnog „da”.

Knossos

VIDEO: Upoznajte otok na čijoj je plaži Grk Zorba zaplesao slavni sirtaki

Tijekom povijesti Mediteran je bio jedno od civilizacijskih vrela te je imao i civilizacijska žarišta. Najpoznatije i najživlje od...

SAZNAJTE VIŠE

Grčki otok prepoznatljiv i u svijetu

Među najprepoznatljivijim simbolima otoka su crkve koje gotovo sve izgledaju jednako – bijele su i imaju plavi krov. Plava boja simbolizira more i nebo, a bijela slobodu duha. Na otoku su ukupno 352 crkve. Iako otočani kažu da ih je „neslužbeno” petstotinjak, a od toga su dvije stalno otvorene, dok se ostale otvaraju jednom godišnje, uoči nekog blagdana. No zato su na otoku stalno otvoreni brojni restorani čija vas slasna ponuda neće ostaviti ravnodušnima.

Glavni hit ondje je musaka, specijalitet otoka, zatim janjetina i teletina ispod peke, grčka salata i feta sir u maslinovu ulju te nezaobilazne cherry rajčice. A vino… Ono je na Santoriniju lifestyle. Najpopularnija su bijela vina Santorini i Nyhteri te crna Mavrathiro i Caldera, a od piva Mythos i Alfa. Otok ne napuštajte ako niste nazdravili ouzom, rakijom s okusom anisa. Popularna je i kao suvenir koji će vas još dugo podsjećati na otok na koji ćete se sigurno poželjeti vratiti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button