Odmor i putovanja - 31. kolovoza 2019.
AUTOR ČLANKA - Željka Kunštek, glavna urednica tipTravel magazinea

Tri odlične destinacije koje se isplati posjetiti u posezoni

Tko kaže da posezona mora biti dosadna - donosimo vam tri odlične, domaće destinacije koje se isplati odabrati za godišnji odmor

posezona i godišnji odmor - tri destinacije koje vrijedi posjetiti

Ugodno vrijeme, toplo more i manje turističke gužve u jadranskim odredištima jamče istinski godišnji odmor, a posezona je idealno razdoblje kad možete potražiti destinacije koje to omogućuju.

Kada vrućine popuste i gužve se smanje, a more je i dalje ugodno toplo, pravi hedonisti i oni izbirljiviji, kao i oni kojima radne aktivnosti to dopuste te koji ne ovise o školskoj godini uputit će se na hrvatski jug. Svi oni dobro znaju da je posezona i tzv. bablje ljeto u našim morskim destinacijama pravo vrijeme za istinski godišnji odmor.

Ako ste u toj skupini, ne oklijevajte ni trenutka, spakirajte se i krenite u avanturu. Kamo? Donosimo vam prijedlog za tri provjereno sjajne destinacije, pune novih doživljaja.

Makarska rivijera toliko je očaravajuća da joj je teško pronaći manu. Pročitajte zašto biste je trebali odabrati za svoj sljedeći odmor

Posezona i godišnji odmor: top 3 destinacije u Hrvatskoj

Šibenik

Jedan od većih dalmatinskih gradova koji se posljednjih godina ubrzano razvija i svoje goste svake godine dočekuje s novim kulturnim atrakcijama svjetskog ranga svakako je Šibenik. Uvucite se u njegove šarmantne kamene uličice i trgove okružene renesansnim palačama, razgledajte jedinstvenu katedralu Sv. Jakova koju je, baš kao i ovog ljeta obnovljenu i otvorenu morsku Tvrđavu sv. Nikole, UNESCO stavio pod svoju zaštitu. Razgledajte i Tvrđavu Barone te, zahvaljujući tehnologiji proširene stvarnosti, doživite gradnju tvrđave, likove, zvukove i prizore Šibenika iz 17. stoljeća.

Posjetite i revitaliziranu Tvrđavu sv. Mihovila s koje se pruža spektakularan pogled na grad i šibenski zaljev, a koja čuva i jednu od najljepših hrvatskih pozornica pod zvjezdanim nebom. Zavirite i u obnovljenu palaču Galbiani, u kojoj je ove godine otvoren multimedijalni i interpretacijski centar katedrale Sv. Jakova, Civitas Sacra (Sveti grad). Dojmove slegnite uz zanosne mediteranske okuse i mirise u nekom od sjajnih gradskih restorana. Vrijeme iskoristite i za opuštanje na šibenskim plažama, kao i za podizanje adrenalina na šetnici uz kanal Sv. Ante, koju Šibenčani i njihovi gosti obožavaju zbog živosti i brojnih sadržaja.

Šibenik

Otok Korčula

Posezona je odlično razdoblje i da zaplovite prema Korčuli, atraktivnom otoku hrvatskog juga. Uz otok se snažno veže ime svjetskog putnika Marca Pola, čiju kuću možete razgledati u gradu Korčuli koji je na glasu kao jedan od najbolje očuvanih otočnih srednjovjekovnih gradova na Mediteranu. Za lagani povjetarac koji će vas osvježavati dok budete šetali starom gradskom jezgrom, smještenom na poluotoku, zaslužan je mudar raspored ulica u obliku riblje kosti. Raskošne kamene palače, kule i crkvice pratit će vas ondje tijekom cijele šetnje.

U Korčuli pogledajte vitešku igru morešku, zasladite se cukarinom i s kule u zapadnoj luci, uz omiljeni koktel, divite se spektakularnom zalasku sunca. Obiđite i ostatak otoka – uputite se do pješčanog raja Lumbarde i nazdravite životu vrhunskim grkom, a u Smokvici prvoklasnim pošipom. U Blatu razgledajte Etno kuću Barilo te kušajte starinski kolač lumbliju, inspiriran velikom ljubavi.

U opjevanoj Veloj Luci posjetite Velu spilu i otputujte 20 tisuća godina unatrag, a potom zaplovite do egzotičnog otočića Proizda, čije bijele stijene zapljuskuje more boje tirkiza. Djevičanske korčulanske uvale pozivat će vas na opuštanje i uživanje u morskim radostima. Pupnatska luka, Žitna, Bačva, Prižba, Vaja… Ljepoti uistinu nema kraja.

Otok Korčula

Otkrijte top 5 hrvatskih plaža koje obožavaju i domaći i turisti

Jeste li ih posjetili? Ovo je top 5 naših plaža koje obožavaju i domaći i turisti

Pješčana, šljunčana ili stjenovita, izloženija ili skrovita, za obitelji, zabavu ili avanturiste? Pronađite ovog ljeta plažu po svom ukusu....

SAZNAJTE VIŠE

Otok Rab

I kvarnerski otoci puni su doživljaja, a jedan od najljepših nesumnjivo je Rab, čiji je turistički slogan “otok sreće”. Kada posjetite taj sunčani otok s kilometrima pješčanih plaža, povijesnim gradićima i gustim mediteranskim šumama, shvatit ćete i zašto. Osim na izležavanje na plaži i kupanje u čistome moru, Rab će vas poticati i na kretanje.

Otok je premrežen s oko 200 kilometara promenada, pješačkih, biciklističkih i planinarskih staza. Ako ste u boljoj tjelesnoj formi, krenite stazom koja vodi do najvišeg otočnog vrha Kamenjaka, s kojeg se pruža pogled na ostale kvarnerske otoke te na vrhunce Velebita. Prošećite i ljupkim kamenim ulicama grada Raba te posjetite mjesto Lopar, gdje je dom poznate Rajske plaže, tzv. rapske Copacabane. Priroda je obdarila Lopar i neobičnim geomorfološkim oblicima – razgledajte ih u Geoparku Rab, a boravak na otoku sreće dodatno zasladite i poznatom rapskom tortom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button