Odmor i putovanja - 30. lipnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Željka Kunštek, glavna urednica tipTravel magazinea

Jeste li ih posjetili? Ovo je top 5 naših plaža koje obožavaju i domaći i turisti

Pješčana, šljunčana ili stjenovita, izloženija ili skrovita, za obitelji, zabavu ili avanturiste? Pronađite ovog ljeta plažu po svom ukusu. Hrvatska ih ima sve!

Otkrijte top 5 hrvatskih plaža koje obožavaju i domaći i turisti

Vrućine su stigle, godišnji odmori u punom su jeku. Jadranska obala još jednom obara rekorde posjećenosti, što nimalo ne čudi. Uz kristalno čisto more te očuvanu i mirisnu mediteransku vegetaciju, i hrvatske su plaže ogroman adut koji u našu zemlju, pogotovo u ljetnim mjesecima, privlači turiste iz svih krajeva svijeta.

Priroda kao da je znala da su ukusi različiti pa je na hrvatskom dijelu Jadrana kreirala i šljunčane, kamenite, pješčane i stjenovite plaže, kao i one izloženije, ali i one manje, skrovite i intimnije do kojih će doći samo najuporniji i nautičari. A takve će plaže onda nerijetko imati i samo za sebe.

Ljudska je ruka neke učinila i betonskim te mnoge plaže oplemenila i raznim sadržajima za sve ukuse i generacije. Duga bi bila lista kada bismo samo nabrojali sve atraktivne hrvatske plaže. A dugo nam je trebalo i da u nastavku izdvojimo tek njih pet za koje pouzdano znamo da ih obožavaju i domaći i turisti.

 

Ovo sigurno niste znali: Cool činjenice o putovanjima

Punta Rata (Brela)

Odmor na dugim, bijelim šljunčanim plažama i kupanje u tirkiznim uvalama scenarij je kakvog mnogi zamišljaju. Poželite li maštu pretvoriti u stvarnost, dođite u Brela. Breljansku plažu Punta Rata već godinama ugledni svjetski časopisi i web portali proglašavaju jednom od najljepših u Europi i svijetu, a Brela destinacijom snova. Na plaži ćete pronaći i hlad pod gustim krošnjama borova, a posebnu vizuru joj daje poznati Kamen Brela, simbol mjesta, a na brojnim razglednicama i Hrvatske.

Punta Rata, Brela

Punta Rata, Brela

Stiniva (otok Vis)

Ni ljepota šljunčane plaže Stiniva na otoku Visu nije prošla nezapaženo te je 2016., po izboru čitatelja portala European Best Destinations, proglašena najljepšom u Europi. Plažu okružuju strme kamene litice te je s pučine gotovo i neprimjetna, premda je s morske strane pristupačnija za dolazak. Odvažite li se uputiti do nje s kopna, pripremite se na 20-ak minuta spuštanja kozjom stazom. Ipak, isplati se do nje krenuti jer ćete po dolasku biti nagrađeni kupanjem u čistom moru i u okruženju pomalo divljeg krajolika.

Stiniva, Vis

Stiniva, Vis

Bili Boci (otočić Proizd, Vela Luka, otok Korčula)

Titulom najbolje jadranske plaže 2007., od strane Hrvatske turističke zajednice, okrunjena je egzotična plaža Bili boci na otočiću Proizd, koju zapravo čine tri plaže, a u narednim su ih godinama u red najljepših jadranskih plaža uvrštavali i ugledni mediji. I to ne bez razloga. Do tog djelića raja na zemlji, u kojem glatke bijele stijene uranjaju u more boje tirkiza, stići ćete za svega pola sata vožnje brodom koji polazi iz središta Vele Luke na otoku Korčuli.

potrošačka dvojba, putovanja, druženja, predmeti

Potrošačka dvojba: Biste li trebali kupovati stvari ili doživljaje?

Psiholozi su posljednjih godina došli do zanimljive spoznaje: doživljaji poput putovanja, obilaska muzeja, posjete koncertu i luna parku donose...

SAZNAJTE VIŠE

Sakarun (Dugi otok)

Ako ste među onima koji vole osjećaj toplog pijeska pod prstima, uputite se na Dugi otok. Mekani bijeli pijesak te oko 800 metara duge plaže, u kombinaciji s kristalno čistim i plitkim morem te borovom šumom koja u ljetnim mjesecima daje ugodan hlad, privlači na tu plažu i brojne obitelji s malom djecom. Zbog svoje zaštićenosti i ljepote, uvala Sakarun je omiljena i među nautičarima.

Zlatni rat (Bol na otoku Braču)

Pisati o hrvatskim plažama, a ne spomenuti planetarno popularni Zlatni Rat uistinu bi bio propust. Taj prepoznatljiv šljunčani rt, dug kilometar, jedan je od najpoznatijih simbola hrvatskog turizma, a posebna atrakcija je njegov vrh koji pod utjecajem vjetrova, valova i morskih strujanja stalno mijenja oblik, kreirajući pritom zadivljujuće prizore. Svojom ljepotom plaža oduševljava turiste iz cijelog svijeta (a oduševljenje njome ne kriju ni domaći).

Zbog izbočenosti i izloženosti vjetrovima, omiljena je i među surferima i kite-surferima. Do plaže možete stići automobilom ili laganom šetnjom uz more, a u ljetnim mjesecima i turističkim vlakićem te brodovima koji polaze iz luke Bol.

Zlatni rat

Zlatni rat

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button