Odmor i putovanja - 13. srpnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Putovanja: Brač se ne zaboravlja tako lako, ali to nas ni ne čudi

Tko jednom posjeti Brač, neće ga više zaboraviti, a vrlo je vjerojatno da će se na njega i vratiti. Taj otok blizu Splita pun je ljepota i raznolikosti

putovanja, brač, supetar

Naselja su češća i veća na sjevernom dijelu otoka nego na južnom, no upravo tamo, na obalama Hvarskog kanala, nalazi se vjerojatno najpoznatije bračko mjesto i sigurno najpoznatija jadranska plaža – Bol i Zlatni rat

Brač je jedan od najvećih i najnaseljenijih hrvatskih otoka i jedan od onih koji su svojim životnim ciklusima najviše povezani s kopnom. Nalazi se preko puta Splita, najvećeg dalmatinskoga grada, s kojim je povezan trajektnim linijama pa su česte dnevne migracije ljudi iz Splita koji rade na Braču i obrnuto. Trajekt pristaje u Supetru, gradu koji ćete prvog upoznati pri dolasku na ovaj otok. To je simpatičan gradić sa slikovitom starom jezgrom prošaranom uskim kamenim uličicama i rivom koja uokviruje zaljev i uz koju su smješteni mnogi ugostiteljski objekti. Riva je središte života i glavna promenada pri večernjim šetnjama brojnih turista. Na rubu grada nalaze se hoteli, veći i manji, u kojima možete naći smještaj, a naći ćete i mnogo privatnog smještaja u sobama i apartmanima.

Pogled s visine na Bol i Zlatni rat

Vozeći se otokom uz obalu smjenjuju se veća i manja mjesta, svako sa svojom pričom i dušom. Ako krenemo cestom iz Supetra prema zapadu, prolazimo kroz selo Mirca i dolazimo do Sutivana, zatim dalje prema jugu do Milne. Naselja su češća i veća na sjevernom dijelu otoka nego na južnom, no upravo tamo, na obalama Hvarskog kanala, nalazi se vjerojatno najpoznatije bračko mjesto i sigurno najpoznatija jadranska plaža – Bol i Zlatni rat.  Jedinstvena plaža koja izranja iz hladotvorne borove šume sa sitnim šljunkom koji nije ni prekrupan ni presitan i tirkizno more. Kao da njezina ljepota nije dovoljna, krasi je još jedan fenomen – stalna promjena oblika koji ovisi o valovima i smjeru vjetra.

>>Dalmacija: kliknite i provedite nezaboravan odmor u Dalmatinskoj zagori<<

Bol je turistički centar otoka s najviše smještajnih kapaciteta, najvećim hotelima i brojnim događanjima tijekom turističke sezone. Pogled na Bol i Zlatni rat najljepši je s vrha Vidove gore, najvišeg vrha na hrvatskim otocima (778 metara nad morem). Na njemu se nalazi i mali, drveni simpatični ugostiteljski objekt – grickanje pršuta i sira na vjetrovitih gotovo 800 metara nad morem, točnije nad jednom od najljepših plaža na ovom planetu, jedinstven je užitak.

Povijest unutrašnjosti Brača

Premda se gotovo sav život odvija na obalama, Brač ima iznimno zanimljivu unutrašnjost. Prošaran je selima od kojih mnoga u nazivu imaju karakterističan završetak “…išća” poput Nerežišća, Ložišća, Bobovišća… Kako to obično biva, najzanimljivije mjesto unutrašnjosti, a nekima i cijelog otoka, ujedno je i najstarije mjesto – Škrip. Kako biste malo predahnuli od vreve uz obalu, preporučujemo da se prošećete ovim starim mjestom te uživate u miru koji ćete naći među karakterističnim starim kamenim kućama.

>>Tinejdžer želi s ekipom na more? Nije lako, ali… Kliknite i otkrijte zašto biste ga ipak možda trebali pustiti<<

Na Brač možete i iz Makarske, a tada pristajete na Sumartinu, najistočnijem mjestu na otoku. Za one željne manje gužve na plaži napominjemo da se u blizini Sumartina nalazi nekoliko mirnih i skrovitih uvala s prekrasnim pješčanim i šljunčanim plažama. Vozeći se od Sumartina prema Supetru prolazimo pokraj Pučišća u kojem je poznata kamenoklesarska škola, nastala na dugoj tradiciji obrade cijenjenog bračkoga kamena. Riječ je o najvrednijem bračkom izvoznom proizvodu koji je dio mnogih poznatih i manje poznatih građevina zapadnog svijeta.

Dalje prema Supetru dolazimo i do Postira, rodnoga mjesta književnika Vladimira Nazora čije ime nose brojne škole u Hrvatskoj. Započeli smo književnikom pa, eto, i završavamo jednim. A vi, premda Brač u prvome redu jest otok mora i sunca, osim lješkarenja, sunčanja i kupanja, svakako se provozajte otokom te istražite ta malena bračka mjesta kako bi postala dijelom i vaših srdaca.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button