Pubertet - 28. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov

Noćna mora roditelja: Tinejdžer želi s ekipom na more? Nije lako, ali…

Pubertet je veoma izazovan period. Ne samo za one koji ga prolaze, već i za njihove roditelje. Dijete se pred očima polako pretvara u mladu osobu i započinje proces osamostaljivanja. Iako je to prirodno, ponekad za roditelje predstavlja pravi izazov, jer se moraju snalaziti u novonastalim okolnostima

tinejdžeri, godišnji odmor

Jedna od tih okolnosti svakako je i prvo samostalno putovanje vašeg tinejdžera. Znali ste da se to sprema već neko vrijeme, jer vaš tinejdžer polako odbija ići s vama na godišnje odmore, ali ipak ste malo zatečeni što je molba za samostalnim putovanjem “tako naglo” stigla.

Iako bi mnogim roditeljima najlakše bilo reći ne, povući svoje dijete natrag u gnijezdo i ići linijom manjeg otpora, ipak prije bilo kakvog odgovora treba razmotriti nekoliko stvari:

Kuća se gradi od temelja

Kao i u svakom odnosu, tako i u odnosu s vašim djetetom, povjerenje je najvažnije! Povjerenje znači da vjerujete u djetetove namjere, djela, te iskrenost, ali i da dijete vjeruje vama. Ono se ne stječe od danas do sutra, već se razvija odgojem, pružanjem ljubavi, zaštite i primjerene skrbi vašem djetetu od rođenja. Važnost povjerenja posebice dolazi do izražaja u tinejdžerskoj dobi, jer su mladi tada skloni testirati granice, ali i tražiti neke stvari koje do sada nisu tražili.

Ako se dvoumite trebate li pustiti dijete s prijateljima na more, zapitajte se vjerujete li svom djetetu, vjeruje li ono vama i imate li kvalitetnu komunikaciju s njim.

Ako je odgovor potvrdan, tada komunicirajte sa svojim tinejdžerom oko stvari koje smatrate važnima (bez obzira koja će biti vaša konačna odluka vezana za njegovu molbu). Primjerice, možete mu reći kako ste načelno suglasni s idejom da sam ode s nekolicinom prijatelja na more, ali ne na dva tjedna kako je on predložio, već na tjedan dana, i sličmo. Također, možete se dogovoriti da vam se javlja dvaput dnevno, ili da budete u redovitom kontaktu. Ako niste složni s time da dijete pustite samo na more s prijateljima, jasno i iskreno komunicirajte zašto inzistirate na tome. Primjerice, ako je vaše dijete palo predmet i mora učiti za popravni ispit, razgovarajte o preuzimanju odgovornosti i važnosti izvršavanja obaveza prije planiranja odmora.

>>Pisanje pisama djeci u budućnost postalo je vrlo popularno u svijetu, a širi se i u naše krajeve. Bilo da time jačamo vezu s djetetom ili otvaramo svoje srce, pisanje je uvijek na svoj način – ljekovito. Kliknite i pročitajte što je ova majka poručila svojoj kćeri u budućnosti…<<

Postavljanje granica

Sjetite se, tinejdžer je i dalje u procesu razvoja, te jednako kao i dijete, treba jasne granice. Iako tinejdžerima treba davati više slobode nego maloj djeci, važno se sjetiti kako oni još uvijek nisu odrasli, te kako je važno zajedno s njima kreirati neka pravila i granice i razgovarati o njima. Tinejdžeru je itekako u mnogim situacijama potreban vaš savjet, vaše vodstvo. Iako se čini da na prvu oni nisu spremni prihvatiti ništa drugo osim iskustva na vlastitoj koži, budite uvijek tu za njih – u slučaju da zatreba.

Otpuštanje

Iako je ponekad teže prihvatiti, i na papiru puno ljepše zvuči nego u realnosti, istina je: kako vaše dijete raste, tako sve više i češće napušta “gnijezdo”. Vaš tinejdžer je u procesu odvajanja, odnosno separacije. To znači da vaše dijete polako postaje samostalno, postaje svoja osoba. Ovaj proces je normalan, prirodan i neizbježan. Uzaludno se i štetno boriti protiv toga. Većina tinejdžera još uvijek nije spremna za samostalan život. Zato im treba prilika da isprobavaju, osamostaljuju se, griješe, razočaraju se, nerijetko preplaše svoje roditelje i – ponovo pogriješe.

Istina, to može biti iscrpljujuće za roditelje. Ipak, dogodit će se prije ili kasnije. Stoga, i ovo je jedan od načina na koji možemo promatrati odlazak na more s prijateljima. Vaša kći ili sin povezuju se s grupom svojih vršnjaka, i uče kako graditi odnose izvan obiteljskog kruga. Jednoga dana, ta iskustva i socijalne vještine će im dobro doći u odnosu s kolegama na radnom mjestu, sa šefom, partnerima. Vaša djeca kroz odnose s vršnjacima uče kako socijalno okruženje funkcionira, spoznaju da ne može biti sve po njihovom, uče se kompromisima. Drugim riječima, uče kako život funkcionira.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button